Cei mai multi dintre noi se feresc de provocari si de necunoscut, de lupta cu limitele noastre. Totusi ne dam seama ca setarea unor obiective dificil de atins poate reprezenta o forma de autodezvoltare si de crestere a increderii in sine la cote nebanuite. Acelasi lucru se poate spune si atunci cand ne dorim sa facem o schimbare pentru sanatatea si corpul nostru. Cand vine vorba de atingerea unor rezultate rapid si eficient, provocarile de schimbare corporala sunt cel mai bun angajament pe care ni-l putem lua.
Daca ai mai citit cate ceva despre fitness probabil ca te-ai intalnit cu conceptul renumit de „body transformation challenge” sau orice fel de fitness challenge. O astfel de provocare presupune setarea unei perioade finite in care te dedici atingerii unor rezultate, respectand un anumit plan alimentar si un program de antrenament.
Un astfel de exemplu este Shape-Lab ,un program care promite ca in 6 saptamani te conduce spre „destinatia” mult visata. Shape-lab contine 12 sesiuni de antrenament si include un plan de nutritie personalizat pentru a obtine rezultatele dorite pentru corpul si sanatatea ta. Din punctul meu de vedere, un astfel de program este ideal pentru cei care nu au timp sa stea sa citeasca zeci de articole despre fitness si nutritie si nici nu au rabdare sa comita tot felul de greseli pentru a-si atinge obiectivele. „Lasa-te pe mana profesionistilor si inarmeaza-te cu disciplina si vointa.” Cam asta cred ca ar trebui sa fie mantra oamenilor extrem de ocupati dar care vor sa si aiba grija de cum arata si cum se simt.
Indiferent ca vrei sa iti dezvolti forta corporala, sa slabesti si sa te tonifiezi sau sa aduci niste mici retusuri corpului, un program de transfoare corporala pe perioada determinata te va ajuta sa iti atingi rezultatele (sau cel putin o parte considerabila) in cel mai scurt timp si in mod eficient.
Care sunt avantajele unui program de transformare corporala?
Sunt o multime de motive pentru care provocarile de genul asta reprezinta o metoda eficienta de atingere a obiectivelor. Sa vedem in ce fel te-ar putea ajuta.
Termenul limita te va motiva
Am cunoscut o multime de persoane care daca isi propuneau un anumit „time frame” reuseau sa se mobilizeze mult mai usor. Avand un program prestabilit atat de mese cat si de antrenamente iti va fixa creierul pe respectarea obiectivelor si indeplinirea lor in cele din urma.
Va fi mai usor sa renunti la tentatii si sa dezvolti obiceiuri sanatoase
Desi nu sustin ca e cel mai indicat sa iti refuzi anumite placeri, uneori vorba „fake it til you make it” chiar are aplicabilitate. Impunandu-ti sa faci ceva ce poate nu ti-ai dori atat de mult te va ajuta ca in timp chiar sa crezi in ceea ce faci si sa devina un obicei.
Orice obicei bun trebuie educat cu niste munca de convingere.
Asumarea actiunilor tale
Poate ca par a fi vorbe mari insa aceasta asumare a actiunilor noastre nu apare chiar in orice situatie. De multe ori dam vina pe prietenii sau familia care ne influenteaza negativ sau pe colegii care poate mai rad de incercarile noastre spre un stil de viata sanatos.
Cand ai insa o miza mare trebuie sa uiti de ce se intampla in jurul tau (fara a te izola desigur) si sa iti mentii ochii pe premiu. Alegerilele faci tu, tentatii vor exista la fiecare pas. Alegeri sanatoase pot fi facute oricand si nu trebuie sa ratezi evenimente importante pentru ca vor fi chipsuri si dulciuri imprastiate pe o masa.
Iar majoritatea programelor de slabire si fitness includ si o masa/zi de „trisat”.
Sunt programe personalizate
Asta e probabil avantajul cel mai important, din punctul meu de vedere.
Vei discuta cu profesionisti in nutritie si fitness si veti gasi niste formule care sa fie individualizate pe posibilitatile si, de ce nu, placerile tale.
Ideea este sa iti atingi obiectivele cu brio dar si sa identificati niste planuri de care sa te tii pe termen lung, sa devina stilul tau de viata cel nou.
Vei putea evita unele dintre cele maimari greseli pe care toti cei care ne-am avantat de unii singuri in lupta cu obiceiurile gresite le-am facut: mancat prea putin, consum prea mic de vitamine si minerale, lipsa de varietate, antrenamente peste nivelul nostru de fitness, exces de cardio, exercitii inutile etc.
Poti face parte dintr-o comunitate
Fie ca alegi optiunea antrenamentelor individuale sau a celor de grup, intr-un fel sau altul te vei inscrie intr-o comunitate. Veti avea grupuri de facebook, newsletters si boarduri de discutii, va veti sustine unii pe ceilalti si veti mentine motivatia vie chiar si atunci cand simtiti ca vreti sa renuntati.