Se vehiculeaza des ideea ca sportivii care desfasoara antrenamente cardio de rezistenta ar trebui sa se preocupe numai de cati carbohidrati consuma. Se pare ca totusi chiar si ei au nevoie de mai mult decat glucide care sa le ofere combustibil pentru antrenamentele intense.
Sportivii cu antrenamente de rezistenta au tendinta de a se concentra uneori chiar exclusiv pe consumul de carbohidrati si acorda foarte putina (sau nu acorda deloc) atentie proteinelor. Rezultatul este desigur o deficienta de proteine care apare adesea la sportivii de rezistenta. Asta va conduce la efecte adverse inevitabile asupra performantei si sanatatii. Atletii seriosi de anduranta au si ei nevoie de cantitati considerabile de proteine, cu mult peste recomandarile pentru un adult normal, care nu are o activitate fizica intensa. Mentinerea, repararea si cresterea masei musculare sunt niste fenomene dependente de prezenta proteinelor in alimentatie, la fel ca si functionarea optima a sistemului imunitar. Consumul mult sub limita de proteine va conduce la prelungirea perioadei de recuperare, slabirea muschilor si suprimare sistemului imunitar.

Deficienta cronica de proteine va anula efectele benefice ale antrenamentelor si astfel vei deveni mai susceptibil la oboseala, o stare letargica, anemie si chiar afectiuni mai grave. Sportivii care sufera de supraantrenament sunt in general deficitari la consumul de proteine.
De ce au nevoie ciclistii, alergatorii si sportivii de rezistenta atat de mare nevoie de proteine?
Pe langa multitudinea de informatii, mai reale sau mai eronate, legate de cum sa iti cresti energia si performanta fizica prin consumul de alimente si suplimente, problema consumului de proteine necesita de asemenea niste lamuriri (asta din cauza unor alte idei gresite adesea vehiculate).
•    Credeam ca numai culturistii au nevoie de o dieta cu multe proteine
Daca stai bine sa te gandesti, cam toti sportivii sunt culturisti (bodybuilders, cum s-ar traduce in engleza – cei care construiesc corpul) din anumite puncte de vedere, toti ne construim corpurile pentru a face ceea ce ne dorim sa faca. Adevarul este ca sportivii de rezistenta si culturistii au cam acelasi necesar proteic, insa felul in care corpul foloseste acele proteine difera. Culturistii au nevoie de proteine in special pentru a-si dezvolta masa musculara, iar sportivii cu antrenamente de rezistenta au nevoie de proteine in special pentru repararea tesutului muscular existent care este supus descompunerii permanente in urma antrenamentelor cardio zilnice.
•    Daca mananc prea multe proteine risc sa ma ingras sau sa cresc prea mult in masa musculara
De fapt, tipul de antrenament pe care il faci determina daca iti creste masa musculara sau nu. Antrenamentele cardio cu volum mare nu determina cresterea masiva a masei musculare, indiferent de cate proteine mananci, prin comparatie cu antrenamentele de forta cu volum scazut. Indiferent de tipul de antrenament pe care il desfasori, tesutul muscular are nevoie de proteine. Pe langa asta, cate calorii consumi – fie el din glucide, proteine sau grasimi – va conduce la ingrasare. Vorbim despre ecuatia aia de baza, cea a deficitului caloric si a inversului acestuia. Daca mananci mai multe calorii decat arzi, te ingrasi. Caloriile astea le poti arde la antrenament sau facand alte activitati. Acel deficit caloric il poti obtine pur si simplu mancand mai putin, nu neaparat facand mai mult cardio sau antrenament de rezistenta, aerob.
•    Dar credeam ca glucidele sunt cel mai important combustibil pentru antrenamentele aerobe
Desi carbohidratii chiar reprezinta sursa principala de energie a corpului, proteinele joaca si ele un rol important in prezervare energiei si masei musculare ale sportivilor de rezistenta. Proteinele sunt cunoscute in special datorita rolului pe care-l joaca in repararea, mentinerea si cresterea masei musculare, insa joaca un rol important si pentru depozitele de energie.

Dupa 90 de minute de antrenament al unui sportiv bine pregatit, depozitele de glicogen aproape ca au fost golite si corpul va cauta alternative pentru sursa de energie. Chiar muschii tai vor deveni tinta acestui proces cunoscut si ca gluconeogeneza (o sa-l visezi ziua si noaptea dupa ce faci cursul de Tehnician Nutritionist!), prin care se sintetizeaza glucoza din acizii grasi si amino acizii din tesutul muscular. Gradul in care resimti febra musculara si rigiditatea in urma unui antrenament intens si de lunga durata reprezinta un indicator bun pentru cat de mult ti-ai canibalizat masa musculara. Incadrarea in planul alimentar a unei cantitati adecvate de proteine va oferi organismului amino acizii necesari pentru a nu-ti mai arde din muschii aceia pretiosi la care tinem cu totii.