Steel Tonic: Energie și intensitate într-un mix ideal de cardio și tonifiere. Altfel spus: slim și fit cu pătrățele :)

În luna aprilie 2012, mânat de curiozitate și de dorința de a fi la curent cu noile concepte din lumea aerobicului și fitness-ului, m-am ”rătăcit” la un masterclass de Steel Tonic, un program pe care creatorii săi – Fernando Gorini și Gonzalo Vicos – îl anunțau ca fiind o complex și complet, ușor de aplicat la clase și cu mare priză la publicul din țările în care a fost implementat. Auzisem că este suficient să participi la o clasă ca să pleci entuziasmat și ”lucrat”, cu mintea resetată în happy-mood, așa că participarea mea la acel masterclass a fost însoțită de așteptări mari.

Ca instructor sportiv aveam așteptări legate de structura programului, de eficiența sa, de capacitatea de a fi adaptat la grupe cu nivel diferit de rezistență și coordonare, iar ca participant, punându-mă în postura clientului, așteptam un concept care să mă țină în priză 60 de minute, să mă facă să mă simt confortabil în executarea sa, fără să am sentimentul că sunt Pluto în contratimp  și că n-o să prind mișcările în veci.

A fost suficient să intru o dată la ora lui Fernando și Gonzalo ca să înțeleg că realitatea se ridică la înălțimea reclamei și că programele Steel vor intra puternic în România și vor cuceri clienții de ambele genuri. Urmând cursul de instructori Steel Tonic și văzând din interior construcția acestui concept, sunt convins că nu greșesc atunci când afirm că avem de a face cu unul dintre cele mai bune proiecte de aerobic și fitness create în ultimii 15 ani. Sunt la fel de entuziasmat de programul Steel Tonic ca și de Zumba Fitness®, anticipez că va lua amploare în România și cred că persoanele care vor alterna cele două tipuri de antrenament vor fi uimite de rezultatele obținute într-un timp foarte scurt.

Abordez doar Steel Tonic în acest articol însă menționez că Steel Combat și Steel Training sunt la fel de interesante și de bine gândite.

Steel Tonic s-a lipit de mine pentru că mi se pare că răspunde nevoilor oricărui tip de client, de gen feminin și masculin în egală măsură, antrenat sau începător, cu orice constituție fizică, indiferent de nivelul de coordonare motrică pe care îl are. Având și background de dans, plus experiența Zumba Fitness®, m-a atras foarte mult și componenta coregrafică a proiectului precum și conceptul muzical pe care se bazează.

Pentru cei care nu au încercat niciodată Steel Tonic dar și pentru cei care participă deja la clase, descriu pe scurt proiectul cu mențiunea că niciun text de pe lume nu poate reda atmosfera de la o clasă live. În sălile din București și în câteva săli din țară predau deja instructori români foarte buni iar începând cu luna august îi avem în România, pe termen lung, și pe cei doi ”autori” ai conceptului, Gonzalo Vicos și Fernando Gorini. Care au o abilitate ieșită din comun de a electriza publicul :)
Steel Tonic este un antrenament de 60 de minute, energic și intens, foarte eficient pentru arderea grăsimilor și tonifierea/definirea tuturor grupelor musculare.

Programul combină antrenamentul localizat anaerob (tonifiere) cu antrenamentul specific localizat aerob și antrenamentul aerob total (cardio). Combinația inteligentă dintre aceste forme de antrenament permite generarea de curbe de intensitate optime și lucrează 100% corpul, fără a epuiza rezervele musculare. Rezultă astfel un antrenament simplu însă suficient de dinamic și intens încât să asigure un consum caloric înalt.

Activitatea cardio este bazată pe coregrafii foarte ușor de urmat, construite din elemente de aerobic cu impact ușor, alternate cu cele de impact mare (sărituri, marș, alergare, ridicări de genunchi, balans, ridicări de călcâi, deplasări, forfecări, etc) dar care sunt legate între ele în așa fel încât nu există noțiunea de plictis. Partea de tonifiere este asigurată de exerciții în care se folosește doar greutatea corpului (genuflexiuni, fandări) combinate cu exerciții în care se folosesc gantere, step sau benzi elastice și care asigură astfel o variație de intensitate.

Clasa este structurată în așa fel încât sunt lucrate toate grupele musculare fără ca participantul să se simtă extenuat sau plictisit.
În prima parte a orei se lucrează cu greutatea corpului, iar segmentele au în vedere încălzirea (exerciții simple, monoarticulare, de complexitate și intensitate mică), creșterea nivelului cardio prin exerciții aerobe și anaerobe, tonifierea intensă, localizată pe partea inferioară a corpului (exerciții compuse, poliarticulare), atingerea maximului în consumul energetic (componente simple, energice și de înaltă intensitate) și tonifierea localizată pe trenul superior (biceps, triceps, umăr, spate), ce permite refacerea părții inferioare.
În a doua jumătate a programului se introduc elemente ce cresc intensitatea (step, gantere, bezi elastice) și se reia ciclul de antrenament: tonifiere pentru membrele inferioare cu exerciții pliometrice și izometrice, atingerea maximului în consumul energetic (exerciții aerobice și anaerobice), tonifiere pentru membrele superioare (grupe diferite față de cele lucrate în prima parte, lucrate cu sau fără greutăți, în plan vertical sau orizontal), antrenament localizat (focalizat pe zona mediană a corpului – fesieri, aductori, abductori), antrenament localizat pentru musculatura abdominală și stretching.

Am prezentat structura clasei în mare, pentru a vă oferi suficiente informații cât să vă dați seama că este un program complet și bine gândit. Secretele tehnice rămân să fie descoperite de cei care aleg să urmeze cursul de instructori.

Am menționat mai sus că m-a atras foarte mult și conceptul muzical al programului. Muzica este esențială în Steel Tonic iar creatorii programului cred foarte tare în ideea că aceasta trebuie să transmită senzații, să fie în fuziune cu mișcarea și să le placă celor care participă la ore. Formatul muzical al Steel Tonic este original și ajută enorm instructorul și clientul în executarea blocurilor de exerciții. În Steel Tonic muzica nu se numără ci se ascultă, ea ghidând simetria, echilibrul și intensitatea exercițiilor, și nu o dată am constatat că participanții la ore cântă din răsputeri deși trag tare în executarea mișcărilor.
Și mai cântă și după clasă, care pe unde îi apucă, de ajungi să recunoști fanii Steel Tonic după salutul ”barabing baraboom” cu care se întâmpină reciproc.

Rezumând, din punctul meu de vedere Steel Tonic are mixul perfect între cardio și tonifiere, are energie și intensitate, are coregrafii care te țin în priză și care se pot executa chiar dacă ai două picioare stângi, are rezultate în timp scurt și are atitudine și vivacitate.

Mai multe informații despre programele Steel sunt disponibile pe www.steelprograms.ro