Aş vrea să vă împărtăşesc o mică poveste despre cum apar pasiunile...Am ales pentru voi, de data aceasta pasiunea pentru step dance.

A fost odată, ca niciodată, în urmă cu 3 ani, la finele primăverii lui 2009 una din cele mai renumite convenţii internaţionale de fitness şi aerobic din Europa, Rimini Wellnes Convention, la care am participat alături de cea mai bună prietenă a mea (un instructor de aerobic deosebit de talentat).

Era pentru prima dată când aveam ocazia să văd o astfel de convenţie de asemenea anvergură: cele mai noi invenţii şi aparaturi din lumea fitenss-ului, cele mai diverse cursuri de formare pentru instructori, peste 10.000 de vizitatori, o serie de şcoli renumite pentru performanţele şi competenţa lor profesională, lecţii de aerobic din toate ramurile, concursuri de dance şi instructori, cele mai cunoscute şcoli de fitness italiene din domeniul sportului şi dansului, cei mai buni presenteri internaţionali de fitness şi aerobic la acel moment. Pentru mine a fost senzaţional!

Am participat atunci la o serie de clase, însă cele care m-au captivat cu adevărat au fost cele de Step Dance. Deşi participasem până la acel moment la câteva workshop-uri de step coregrafie, nu ţinusem încă nici o lecţie de acest fel. Mi se părea ceva mult prea complicat şi ameţitor. Însă ceea ce am văzut la convenţie: zeci de participanţi care se mişcau pe step la unison, în timp ce muzica te învăluia cu ritmul ei specific, zâmbetele presenterilor de pe scenă, lejeritatea şi eleganţa cu care executau mişcările...Wow! Nu suporta comparaţie cu o lecţie de step clasică, aşa cum predam eu până la acel moment.

Cele patru zile petrecute la Rimini au fost hotărâtoare în decizia pe care aveam să o iau după ce am ajuns din nou acasă: voiam să ştiu şi eu să dansez pe step, să îmbin paşii de bază şi să îi transform din ceva repetitiv într-un dans captivant! Şi mai ales să pot împărtăşi toată această magie a Step Dance-ului cursanţilor mei.

Nu am făcut niciodată dans de societate şi nici dans modern! E adevărat însă că mi-a plăcut să dansez acasă. Însă cam atât! Ceea ce vreau să spun este faptul că acest tip de clasă nu se adresează doar acelor persoane care au avut tangenţă cu dansul, gimnastica sau baletul! Este o clasă la care poate participa oricine îşi doreşte!

Aşadar, iată cel puţin 3 motive pentru care să alegi clasa de Step Dance:

1.    Îţi place să dansezi? Să te laşi purtat(ă) de ritmul muzicii în paşi de dans? Dar dacă ai avea ocazia să faci asta pe step, iar paşii tăi să-şi lase urmele unui mambo, chasse over sau kick ball change altfel decât în mod uzual?
2.    Îţi place stepul? Ce-ai spune dacă ai avea oportunitatea să ieşi din tiparele unei lecţii clasice de step, în care paşii de bază nu trebuiesc repetaţi în mod obsesiv la nesfârşit?
3.    Îţi place să fii la curent cu noutăţile? Dacă ai avea ocazia să participi la o convenţie de aerobic, nu te-ar tenta să fii şi tu printre cei care exprimă prin toată fiinţa pasiunea pentru dans, muzică şi sport?

Adăugaţi la toate acestea o notă de stil, eleganţă şi graţie şi veţi obţine ingredientele unei clase deosebite!

Dacă am reuşit să îţi trezesc curiozitatea faţă de acest tip de clasă, ar fi un atuu să ştii că după partea de început (warm-up) - ce respectă regula de aur a oricărei clase de aerobic – urmează o înlănţuire de paşi de bază, care prin transformare/înlocuire ajung spre finalul lecției să semene cu un dans. Este ceea ce se numeşte coregrafie. Vei vedea că aceste schimbări se petrec pas cu pas, astfel încât tu să înţelegi şi să te bucuri de fiecare nouă postură şi provocare! Ţi se va părea distractiv şi vei vrea să vezi cât de mult poţi face faţă acestei provocări! Finalul lecţiei are în vedere partea de relaxare şi stretching (cool down).

Desigur, acest tip de clasă implică coordonare motorie, orientare spaţio-temporală, precum şi memorie motorie. Şi asta deoarece de-a lungul lecţiei paşii simpli, de bază, trec prin modificări din ce în ce mai diferite, ajungând în final să curgă fluid şi elegant. Dacă nu te vei simţi prea în largul tău şi noţiunile de mai sus îţi par de neatins, este posibil să simţi că acest tip de clasă este mai puţin potrivită pentru tine. Chiar dacă muzica te va atrage, instructorul este unul dintre preferaţii tăi şi ai vrea să trăieşti magia dansului pe step, vei fi „tentat(ă)” să faci alte alegeri.

Cu toate acestea, sfatul meu este să încerci însă şi să alegi pentru început o clasă adresată începătorilor (step basic). Vei avea ocazia să înveţi aici paşii de bază, să te familiarizezi cu denumirile acestora, dar şi cu ceea ce se numeşte cueing. Este termenul care defineşte modalitatea prin care instructorul reuşeşte să transmită participanţilor ceea ce urmează a se întâmpla, este modul în care se produce comunicarea şi se dau comenzile (verbale sau nonverbale). Este deja cunoscut faptul că în cadrul procesului de comunicare doar 7%  reprezintă comunicarea verbală (prin cuvinte), 55 % reprezintă comunicarea nonverbală (limbajul corpului: gesturi, mimică, atitudine, postura corpului), iar 38% reprezintă limbajul paraverbal (timbrul şi volumul vocii, intonaţia, accentul). Iată de ce, instructorul care predă acest tip de clasă trebuie să cunoască aceste noţiuni pentru a facilita participanţilor calea spre o mai bună înţelegere a coregrafiei.

Beneficii:
-    dezvoltarea sau menţinerea capacităţii de efort în regim aerob (îmbunătăţirea funcţiilor cardio-vasculare şi respiratorii);
-    îmbunătăţirea capacităţii de coordonare şi control;
-    deoarece acest tip de clasă este una distractivă şi plăcută, poate ajuta la eliberarea stresului;
-    o modalitate excelentă pentru socializare.

În clasele de Basic Step coregrafia este construită în aşa fel încât nivelul să fie unul scăzut, iar numărul de repetări al contrucţiilor coregrafice (al blocurilor) este mai mare. Chiar dacă voi nu veţi observa de la început cei 32 de timpi ai frazei muzicale şi nu veţi ştii că există un  masterbit pe care începe coregrafia, transformarea paşilor şi evoluţia acestora vi se vor părea fascinante.  

În clasele avansate de Step Dance, dificultatea coregrafiei va fi una mai ridicată (combinaţii complexe, schimbări de direcţie, paşi variaţi, intensitatea mediu spre ridicat), trecerea de la un pas la altul va fi făcută după mai puţine repetări, iar coregrafia poate conţine blocuri asimetrice.

După cum deja ţi-ai dat seama, clasa de Step Dance nu este una la care să te plictiseşti! Şi dacă ţi-e teamă de faptul că gradul de complexitate al exerciţiilor te va demotiva, nu-ţi face griji: instructorul de aerobic e acolo, lângă tine, motivarea fiind unul din obiectivele lui principale. Totodată, muzica utilizată în cadrul lecţiei este un element esenţial de motivare, creând o atmosferă plăcută şi energică, mascând în acelaşi timp senzaţia de oboseală. Muzica are capacitatea de a creea emoţii!  

Trebuie să ştiţi că finalul lecţiei este minunat! După ce timp de 40-45 de minute aţi transformat paşii de bază rând pe rând, cele 3 construcţii coregrafice (blocuri) se unesc  
rezultând într-un dans pe step. Sunt cele 3-4 minute de glorie, la finalul cărora satisfacţia muncii tale de-a lungul întregii lecţii ajunge să fie intensă. Undeva în fundal se aude: “Poză!” şi toată lumea îşi ia postura graţioasă de final, apoi curg aplauzele şi zâmbetele apar pe chipul fiecăruia... Momentul te poate duce cu gândul la finalul unei piese de teatru, când lumina se aprinde iar ovaţiile nu mai contenesc.

Cunoscând toate acestea, nu mai e decât un pas până la a spune „Da” clasei de Step Dance :)  

Finalul acestei poveşti vă aparţine în totalitate! Aveţi onoarea de a spune şi voi: Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi!