STRETCHING-UL

Stretching-ul reprezinta o modalitate de prelucrare analitica a aparatului locomotor care implica intinderea riguros controlata, de natura pasiva sau activa, a unor lanturi sau grupe musculare. Ea se exprima in miscare prin mentinerea unor pozitii, pe o durata bine determinata, timp in care o parte a musculaturii este intinsa, iar alta este relaxata.

Prin modul lui de actionare, stretchingul inlesneste legatura intre principalele forme de comportament ale corpului - atitudinea statica si atitudinea dinamica – evidentiindu-se ca punte intre viata sedentara tipica lumii moderne si viata activa de care avem nevoie.

Diferitele lui procedee pot fi utilizate cu succes in programele de incalzire (pregatirea organismului pentru efort), in cele de refacere dupa efort sau relaxare, in pregatirea speciala pentru dezvoltarea supletii.

Stretching-ul se poate practica atat independent, ca modalitate de miscare pentru care opteaza populatia, cat si asociat altor tipuri de activitati motrice.Eficienta se simte in timp numai daca exista continuitate si consecventa. Practicarea cu regularitate aduce usurinta miscarii de zi cu zi creand totodata, la nivel psihic, o senzatie de calm si buna dispozitie.

Mecanismul de baza al metodei este punerea in tensiune a muschiului intr-o maniera lenta, fara bruscari, mentinerea acesteia o durata data (intre 30-60 de secunde) si iesirea tot lenta, progresiva, fara a brusca segmentul(ele), din pozitie. Este foarte important ca in timpul exercitiului accentul sa se puna pe senzatia pe care o provoaca intinderea si nu pe punctul limita al amplitudinii de miscare.

Stretchingul practicat zilnic, in timp, reduce riscul accidentarilor. Unele dintre metodele de stretching sunt mai usor de aplicat, altele mai dificil.  Toate ar trebui efectuate sub supraveghere, aparitia unor senzatii neplacute indicand faptul ca pozitiile utilizate au fost alese gresit. Acestea trebuie revazute . Exercitiile de intindere sunt efectuate cu scopul imbunatatirii supletei si nu pentru a solicita in vreun fel articulatiile si ligamentele!