Strike Zone - miscare cu sentiment si stil

Ce-ai spune daca ai afla ca exista un anumit gen de antrenament in care la sfarsitul celor 50  de minute corpul tau efectueaza 3000-3500 de contractii abdominale fara sa fi lucrat efectiv doar acesta grupa musculara?

Si daca ai mai afla faptul ca acest gen de antrenament este o fuziune perfecta a celor mai in voga tehnici din fitness la nivel mondial din prezent? Este vorba despre o metoda eclectica ce si-a propus sa imbine exercitii din arte martiale, cu exercitii de forta executate la sol, elemente inspirate din tehnica yoga si exercitii de echilibru postural, extrem de eficace, desfasurate pe ritmul muzicii.

Aceasta metoda eficace si inovativa se numeste Strike Zone si este destinată oricarei persoane care doreste sa dezvolte un bun tonus muscular, dar si dobandirea unei posturi corecte. Fiecare exercitiu este conceput intr-o maniera care îmbunatateste in principal stimularea musculaturii abdominale; sunt de asemenea, implicate in mod constant si musculatura fesiera, precum şi o gama larga de grupe musculare care participă in mod activ.

Probabil va intrebati de ce 4D? Deoarece metoda SZ este structurata in 4 faze (F1 Dinamica, F2 Forta, F3 Yoga, F4 Echilibru), cu mentiunea ca prin SZ controlam corpul in mod liber intr-un spatiu cvadrodimensional prin dezvoltarea fortei-stabilitatii-flexibilitatii. Tehnicile utilizate au intotdeauna ca scop consolidarea peretului abdominal, cu accent pe tonifierea musculaturii in sinergie cu acesta. Filozofia SZ are la baza ideea conform careia cele patru faze sunt corespondentul celor 4 elemente esentiale din natura: foc, pamant, aer si apa. Astfel, fiecare faza corespunde caracteristicii unui element determinat: focul corespunde artelor martiale, pamantul corespunde exercitiilor de forta si tonifiere executate la sol, aerul corespunde tehnicilor de yoga, iar apa corespunde fazei de echilibru postural.

Daca in natura cele 4 elemente stau la baza tuturor transformarilor, in cazul SZ combinarea diverselor tehnici, sustinute de un studiu tehnic aprofundat si de o filozofie, confera un important echilibru fizic care face posibila o conservare in timp a efectelor sale benefice. Asemenea sarpelui care isi manaca coada si care este emblema naturii ciclice a universului, tot astfel SZ, prin structura sa ciclica este un subiect unic aflat intr-o continua schimbare: in cele din urma sfarsitul este un nou inceput.

Denumirea de Strike Zone se refera in principiu la “obiectivul” (strike) antrenamentului. Dupa cum stiti in bowling, strike este un termen care evidentiaza atingerea obiectivului maxim– doborarea popicelor dintr-o singura lovitura. In cazul SZ obiectivul este intarirea zonei abdominale, iar lovitura castigatoare este reprezentata de fazele care compun SZ.  

Spre deosebire de alte tipuri de clase de tonifiere a abdomenului, care, in general, tind sa intareasca musculatura abdomenului separat, cu exercitii specifice, SZ include miscari care presupun o implicare contemporana si constanta a tuturor muschilor din aceasta zona, permitand o tonifiere generala extrem de armonioasa. Astfel, particularitatea acestei noi metode consta in faptul ca exercitiile sunt concentrate pe zona abdominala, dar sfarsesc a se reflecta in tot restul corpului: muschii abdomnali, de fapt denumiti de o contracţie continua, nu sunt niciodata izolati de alti muschi, dar ei lucreaza în coordonare cu restul corpului. Exercitiile executate atat in picioare cat si la sol se succed intr-o ordine care garanteaza o implicare crescando a abdomenului: dificultatea creste in mod gradat. Astfel, veti avea posibilitatea de a putea invata miscari din ce in ce mai complexe.

Exercitiile prevazute in cadrul metodei SZ se realizeaza de obicei cu corpul liber. Cu toate acestea, in  cadrul antrenamentelor din salile de sport este adesea utilizate instrumente usoare, create în mod special pentru acest tip de antrenament: dispozitive rotunde, aplatizate de dimensiuni mici de aproximativ 9 cm in diametru care sunt tinute in fiecare mana pe durata antrenamentului. Acest dispozitiv sferic – MO.MA (Movement Manager), creat manual din lemn, prezinta doua fete simetrice, fiecare cu propria functionalitate: una din suprafete contine o protectie dintr-un material moale care face contactul cu palma mai placut, in timp ce cealalta suprafatacontine un disc plat care faciliteaza contactul dispozitivului cu solul.

Asadar, metoda Strike Zone este recomandată oricarei persoane care doreste sa isi imbunatateasca corpul, sa il faca mai puternic si echilibrat. De asemenea, este indicat tuturor celor care vor sa combata stresul, tensiunea, sedentarismul si sa devina mai energici.

Initiatorul acestei metode este Enrico Olivieri – un sportiv profesionist italian, a carui pasiune pentru sport l-a propulsat printre cei mai indragiti traineri internationali la acest moment (www.strikezone.it).  

Propunerea mea este de a integra Strike Zone in antrenamentul tau obisnuit (care poate cuprinde de exemplu, spinning, step, zumba, dance, clase de tonifiere clasice).

Asadar, ce spui, ai vrea sa incerci?