Vitaminele - substante esentiale vietii!

Cat sunt ele de importante pentru organism, in ce alimente se gasesc, care sunt semnele de deficienta.

Vitaminele solubile in apa – vitamina C si complexul de vitamine B – sunt usor asimilate de organism. Spre deosebire de vitaminele liposolubile, acestea nu sunt absorbite cu ajutorul bilei (lichid care contribuie la digestia grasimilor).

Vitaminele hidrosolubile nu sunt depozitate in organism, excesul fiind excretat de rinichi prin urina. Din aceasta cauza, alimentatia noastra trebuie sa ne furnizeze in mod constant aceste vitamine, care ne ajuta sa ne pastram starea de sanatate.

Vitaminele hidrosolubile sunt distruse cu usurinta si pot disparea in timpul depozitarii sau prepararii termice a alimentelor. Pentru a reduce pierderea vitaminelor, pastrati la rece produsele proaspete, nu expuneti laptele sau cerealele la lumina prea puternica si folositi apa in care fierb legumele pentru prepararea supelor.

Vitaminele liposolubile – A, D, E si K – sunt absorbite in sange pentru a-si indeplini functiile. Excesul de vitamine este stocat la nivelul ficatului, astfel incat aporturile alimentare bogate in aceste vitamine nu sunt necesare zilnic.  

Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, care trebuie furnizate in permanenta organismului, vitaminele liposolubile sunt stocate in ficat si tesuturile grase. Din acest motiv, atunci cand sunt consumate in exces, vitaminele liposolubile pot deveni toxice. Organismul are nevoie doar de cantitati mici din toate tipurile de vitamine.

Mineralele sunt substante anorganice, esentiale vietii, pe care organismul nu le poate sintetiza si care trebuie sa fie furnizate prin alimentatie. Mineralele sunt necesare organismului in cantitati mici pentru crestere sau pentru functionarea normala. Ele reprezinta principala componenta a oaselor si dintilor si sunt utilizate pentru crearea de noi celule.

Unele minerale contribuie la transportarea oxigenului la toate celulele corpului si la eliminarea dioxidului de carbon.

Oligoelementele sunt substante prezente in cantitati infime in tesuturile corpului, necesare fie metabolismului, fie producerii unor compusi (hormonii tiroidieni, insulina, unele enzime, cianocobalamina, etc.)

Mineralele si oligoelementele esentiale sunt calciul, fierul, magneziul, iodul, sodiul, fosforul si zincul.