Daca in prima parte am vorbit despre metode mai pragmatice si aplicate de slabire, in partea aceasta punem in discutie notiuni care mai degraba sunt niste trucuri cu care ne crestem motivatia si ne mai putem “pacali” psihicul pana cnd se obisnuieste cu stilul de viata sanatos pe care ni-l dorim si il meritam din plin.

1. Mancati constient
Este adevarat ca mancatul trebuie sa ne faca placere, insa asa cum spune si vorba inteleapta “mananc pentru a trai, nu traiesc pentru a manca”, este bine sa constientizam ca mancarea este doar sursa noastra de energie, nu un motiv de bucurie infinita si satisfactie reala pe termen scurt.
Este usor sa mancam in exces o rontaiala de tip junk food, mai ales cand suntem la o adunare cu prietenii sau cand ne uitam la un film, de exemplu. Asadar sfatul acesta inteleg ca e mai dificil de pus in aplicare si imi dau seama ca cei mai multi il vom incalca uneori.
Incearcati sa constientizati fiecare aroma si fiecare aliment, acordati importanta momentului in care va hraniti si incercati sa separati mancatul de alte activitati.
Mancati in bucatarie, uita-va laTV in sufragerie si dormiti in dormitor. Exista un sens al acestor oranduiri, sens care se pare ca s-a pierdut de-a lungul timpului.

2. Nu deveniti obsedat de alimentatia sanatoasa
Nu degeaba ortorexia este hiperpromovata in ultimii ani. Este realmente o afectiune, mai bine spus, o tulburare alimentara, cu efecte grave pe termen lung (https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/sep/26/orthorexia-eating-disorder-clean-eating-dsm-miracle-foods), unul dintre ele fiind chiar anxietatea.
Nicio obsesie nu este sanatoasa, nici macar cele pentru mancarea sanatoasa si sport in exces. Nu facem decat sa cream organismului frustrari, care eventual ne conduc la clacare nervoasa si secretia cortizolului (hormonul stresului) care numai bine nu ne face atunci cand vrem sa slabim.

3. Aveti grija la ce si cate mese mancati
Poate sfatul acesta va va soca insa mesele mici si dese ne ingrasa. Teoria conform careia mancatul frecvent si putin accelereaza metabolismul s-a demodat (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4683169/) cu ani in urma chiar daca mai gasim o multime de surse care inca o sustin.
Sa spunem ca nici nu ar exista riscul de a manca mai mult decat este necesar din cauza unor inadvertente si eliminam si posibilitatea unor gustari nesanatoase. Chiar si in aceste conditii, mesele mici si dese nu permit organismului sa demareze procesul de slabire. Asta se intampla din cauza secretiei constante de insulina, care ne tine organismul in faza de “absorbtie” (https://www.jillianmichaels.com/blog/food-and-nutrition/myth-constant-grazing-boosts-your-metabolism).

4. Beti suficienta apa
De multe ori atunci cand credem ca ne este foame, de fapt organismul nostru este insetat si ne cere apa. Din acest motiv este extrem de important sa ne mentinem hidratati de-a lungul zilei si recunosc ca daca pana acum recomandam 30ml pentru fiecare kg de masa corporala, mi-am dat seama ca daca facem sport, aceasta cantitate poate fi cam mica.
Consumul de apa reduce balonarea si combate retentia de apa si,cel mai important, sustine eliminarea toxinelor din organism si accelereaza metabolismul.
Incercati sa consumati totusi apa minerala, fie ea plata sau carbogazificata, si nu va orientati nici macar spre cele care pretind ca au un continut mai mare de vitamine. Cel mai adesea, contin si o doza bun de zahar pe langa.

5. Nu va mai ganditi la mancare
Nu pierdeti niciodata din vedere faptul ca o pofta de mancare dureaza aproximativ 10-15 minute. Daca trucul cu apa nu a functionat, atunci puteti incerca sa va distrageti atentia cu altceva gen ascultat niste muzica sau sunatul unei prietene. Desigur daca foamnea persista atunci este clar ca e cazul sa va alimentati.

6. Mestecati mai mult
Probabil ati mai auzit ca mestecatul si mancatul lent ne-ar putea sustine instaurarea senzatiei de satietate. Asta nu e o noutate, ba chiar este o practica veche de cateva secole, pe cand oamenii ajungeau sa mestece chiar si de cateva zeci de ori o furculita cu mancare.
Simt ca poate deveni un calvar mestecatul de 40 de ori a unei frunze de spanac asa ca sfatul principal este sa va concentrati pe mancare, sa o savurati si sa nu va grabiti cand va alimentati.
Faceti din fiecare masa un ritual placut simturilor.

7. Pregatiti-va mesele din timp
Meal prepping este una dintre practicile cele mai promovate in strainatate pentru ca de multe ori lipsa de timp pentru gatit este cea care sta in calea adoptatului unui stil de viata sanatos. Astfel ajungem sa comandam o pizza, sa ne cumparam sandvici-uri sau covrigi.
Incercati o data sau de doua ori pe saptamana sa va pregatiti cateva alimente de baza pe care le veti putea combina si reincalzi la microunde la birou sau acasa.
Plus ca va fi mult mai usor sa va monitorizati caloriile si macronutrientii.

8. Spalati-va pe dinti dupa masa sau mestecati guma
Veti observa ca din momentul in care aroma mentolata a gumei sau pastei de dinti invadeaza cavitatea bucala nu veti mai simti nevoia sa mancati. Lasati totusi sa treaca 30 de minute intre o masa care contine citrice si spalatul pe dinti pentru a nu va fi afectat smaltul dintilor.

9. Faceti poze "inainte" si "dupa" si cautati povesti de succes
Pana recent nu as fi crezut ca practica asta a povestilor motivationale chiar poate avea efect. Spre surprinderea mea, pana si asupra mea a avut efect intr-un moment in care motivatia ma cam parasise. Cu siguranta este o metoda mult mai buna decat cantaritul zilnic, care nu face decat sa ne demoralizeze de multe ori, pe langa a nu oferi niste date relevante.
Urmariti-va progresul si urmariti si evolutia unor persoane care au pornit din acelasi punct ca dumneavoatra. In cele mai multe cazuri primii pasi au fost dificili pentru oricine si, credeti sau nu, chiar si urmatorii au continuat.
Desi sportivii de succes si modelele par a tine lejer un program sanatos, tuturor le este greu si oricine are tentatii si placeri pe care si le refuza.
Cat despre pozele cu evolutia personala, acestea cu siguranta sunt una dintre cele mai bune metode de mentinere a motivatiei. Daca nu vreti sa va pozati, puteti sa mai testati pe haine periodic evolutia.

10. Beti apa cu castraveti si ghimbir
Daca sugestia cu apa simpla nu prea va entuziasmeaza, puteti incerca alte “artificii” care v-ar convinge sa consumati mai lichide. Castravetii in sine hidrateaza prin continutul mare de apa si redus de calorii, iar ghimbirul este un condiment-minune care nu numai ca accelereaza metabolismul dar sustine si scaderea colesterolului, imunitatea, digestia si joaca, avand si efect antiinflamator.
Stiu ca va intrebati cum de nu am recomandat apa plata cu lamaie. Ei bine, consider ca aceasta combinatie este mult mai benefica pentru organism si mai mult, lamaia erodeaza smaltul dintilor deci nu as recomanda sa o consumam decat extrem de diluata si nu chiar zilnic.

11. Consumati mancarea de pe o singura farfurie
Studiile au aratat ca persoanele care se limiteaza numai la cantitatea pe care au pus-o initial in farfurie ajung sa manance cu 10% mai putin. Alaturi de planificarea meselor, acesta pote fi un truc foarte eficient.
Evitati sa ciuguliti din recipientul in care incalziti mancarea intrucat puteti ajuge sa mancati chiar si cu 61% mai mult decat este necesar.
Si un alt truc nostim pentru a manca mai putin este alegerea unor farfurii albastre. Se pare ca aceasta culoare are efectul de reducere a apetitului (http://youngfitnfabulous.com/2016/06/08/blue-plates-weight-loss/).

12. Nu cadeti prada ambalajelor si reclamelor
Reclamele sunt create speciale pentru a ne convinge sa cumparam un produs, in mod evident. Si o multime dintre cele care ne prezinta pizza, ciocolata si tot felul de produse “pacatoase” au acel efect imbietor si reusesc parca sa ne introduca intr-o transa din care nu iesim pana nu cumpam respectivul produs.
Acelasi efect il au si ambalajele. Exista studii ample pe tema neuromarketing-ului care au condus la crearea unor produse extrem de greu de refuzat pentru psihicul nostru. Trebuie sa fim mai puternici decat primul impuls si sa constientizam ca de cele mai multe ori mintea ne joaca feste si nu ne duce pe calea cea buna.
Din aceeasi gama de practici usor necinstite ale producatorilor de junk food mai merita mentionate si parfumurile dulci de produse proaspete pe care le simtim prin market-uri odata cu venirea sarbatorilor si chiar ingrediente care creeaza dependenta, precum renumitul monoglutamat de sodiu.

13. Tineti pumnii stransi si incordati-va corpul
Flexia pumnilor si incordarea intregului corp se pare ca ar fi metode eficiente in momentul in care ne napadesc poftele. O serie de studii publicate in "Journal of Consumer Research" in anul 2011 a descoperit ca persoanele care isi incordau muschii mai des timp de cel putin 30 de secunde reuseau sa isi controleze impulsurile mult mai bine.
Incordarea muschilor determina creierul sa ia decizii mult mai rationale.

14. Nu faceti cumparaturi pe stomacul gol
Probabil ca ati mai auzit acest sfat si cu siguranta ati simtit pe propria piele (sau pe propriul stomac) ca atunci cand mergeti infometat la cumparaturi, sansele sa faceti si alegeri nesanatoase sunt destul de ridicate, oricat de constiinciosi am fi in general.

15. Adaugati in retete niste condimente si ierburi care ard grasimile
Nu cred ca se vorbeste suficient de des despre ierburile care ard grasimile si accelereaza metabolismul. Stiu ca sosurile sunt bune si peste o salata merge grozav niste maioneza sau guacamole dar mai bine incercati sa adaugati mai des ardei iuti, ghimbir, mustar, turmeric, scortisoara sau papadie si observati daca nu cumva acestea va fac mult mai bine (chiar si la nivelul digestiei).
Asa ca presarati cate putin din condimentul preferat peste salata sau in smoothie si bucurati-va de beneficiile acestora din plin.
Dupa cum vedeti, existe o multime de metode prin care puteti sa va setati organismul pe arderea grasimilor si slabire. Niciodata nu trebuie sa intram in faza de disperare, trebuie numai sa ne ascultam corpul si sa ne folosim uneori de trucurile de care dispunem.