In ziua de astazi nici nu mai stim sa separam informatia  reala, din surse irefutabile, de una falsa, in spatele careia poate se afla si niste interese ale vreunei corporatii. Cu toate acestea, dupa mult research si participat la cursuri de nutritie, am reusit sa observ ca in ultimii ani s-au cristalizat cateva idei despre ce ne ajuta cu adevarat sa fim sanatosi si sa slabim. S-ar putea sa va surprinda, insa multe dintre ideile vehiculate de multi ani, idei in care cu totii am crezut la un moment dat ca pareau sa aiba sens, nu sunt altceva decat niste mituri fara vreo baza stintifica. Dupa ce am demistificat dieta pentru diabetul zaharat (https://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/dieta-pentru-diabetul-zaharat-si-miturile-cele-mai-vehiculate), astazi vreau sa prezint cateva dintre cele mai proaste idei despre alimentatie in general.

De ce nu reusesc sa slabesc?

Mitul 1: Nu mai mananc dupa o anumita ora si o sa slabesc

Stiu ca pare incredibil, dar nu, mancatul dupa ora 18 NU ingrasa (https://www.bornfitness.com/eating-night-not-make-fat/).
Daca ne culcam la ora 12-1 AM, atunci cu siguranta ca ultima masa nu trebuie sa fie pana in ora 6PM. Ne frustram inutil cateva ore pana adormim si crestem riscul de a ne trezi noaptea cu o foame incredibila.
Teoria care spune sa mancam cu 3-4 ore inainte de culcare, insa, este adevarata, intrucat procesul de digestie trebuie sa aiba loc pentru a nu ne fi afectat somnul. In egala masura, este important de subliniat ca este esential sa nu „rontaim” ceva nesanatos inainte de culcare pentru ca atunci chiar creste riscul sa ne ingrasam. Ideal este sa ne orientam spre o masa mai light, cu clasicul peste si o salata, iaurt, cottage cheese si niste migdale... Dar nu carbohidrati simpli, pe care nu i-am recomanda nici pe parcursul zilei.

Mitul 2: Carbohidratii ingrasa

Carbohidratii nu prea mai primesc atata dragoste ca pe vremuri, iar dieta precum cea ketogenica ii desfiinteaza total. Cercetatorii insa ne mai linistesc si informa teoria conform careia carbohidratii ingrasa (https://www.dietvsdisease.org/do-carbs-make-you-fat/).
Plus ca pentru majoritatea dintre noi, viata fara carbohidrati este foarte trista. Asta pe langa faptul ca o lipsa de fibre in alimentatie ar putea conduce la o stare destul de neplacuta de constipatie.
Problema cea mai mare cu carbohidratii este sursa lor, pentru ca multi considera ca nu este o problema sa mananci un covrig sau cateva felii de paine alba. Iar de aici pornesc o multime de probleme. Nu ne da seama de cantitatea in care am avea voie sa le consumam si de multe ori acesti carbohidrati goi determina o pofta de mancare chiar si mai mare decat cea de la care am pornit.
In concluzie, daca nu ne repezim in paine, produse de panificatie, faineturi, patiserii sau cereale pline de zahar dar care sunt promovate ca alimente pentru slabit (vezi si biscuitii cu "fibre"), lucrurile vor functiona normal.
Orientati-va spre alimente cu fibre precum legume, cereale integrale, leguminoase, fructe cu continut redus de fructoza (in special fructe de padure).

Mitul 3: Dieta Paleo este cea mai sanatoasa varianta

Este incontestabil faptul ca dieta Paleo are beneficiile ei (https://blog.paleohacks.com/paleo-diet-benefits/), insa nu se poate spune ca s-a descoperit inca dieta care sa se potriveasca tuturor.
Pe scurt, dieta Paleo se bazeaza pe consumul exclusiv al alimentelor ce pot fi obtinute prin vanat, pescuit sau recoltare, precum: carne, peste, crustacee, pui, oua, legume, radacinoase si fructe. Utilizarea cerealelor, a produselor lactate, a zaharului si a sarii nu sunt permise, desi acestea contin si ele o serie de nutrienti.

Mitul 4: Daca bei sucuri de fructe si legume slabesti

Pf, uite aici chiar sunt impotriva, desi juicingul e o moda care ia tot mai multa amploare! Personal, chiar nu vad de ce ai bea ceva in loc sa mananci un aliment solid. Eu nu consum alimente lichide chiar daca sunt sanatoase. Nu zic ca nu e bine sa consumi fructe si legume sub orice forma, insa procesul de stoarcere va lasa in urma multi nutrienti si majoritatea fibrelor! Mai degraba iti faci un smoothie.
E in regula sa treci prin blender fructele si legumele pentru ca asa ele vor fi "pre-digerate" si asa te vei asigura ca prin descompunere vor fi absorbiti toti nutrientii. Multe persoane nu mesteca suficient mancarea. Nu uita insa ca alimentele preparate sub forma de suc sau smoothie au indice glicemic mai ridicat decat in forma lor solida.
Legumele preparate termic poate isi pierd o parte dintre nutrienti, insa le cresc pe de alta parte alte proprietati si sunt extrem de hranitoare, oferindu-ti suficiente fibre, minerale si fitonutrienti.

Mitul 5: Daca faci sport, poti sa mananci ce vrei si cat vrei

Vrem sa credem ca nu multi mai gandesc asa, insa am cunoscut multe persoane care fara a-si da seama, incep sa manance mai mult din momentul in care incep sa faca sport, pe principiul ca oricum au ars cateva calorii deci isi „permit”.
Din acest motiv, pe langa un antrenor personal (https://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs/categorie-curs-autorizat-de-formare-antrenor-personal), recomandam in cele mai multe cazuri sa apelati si la un nutritionist. Asa evitati riscul de a face sport fara a avea rezultate vizibile. Caci stim cu totii cat de frustrant poate fi sa ne dam toata silinta in sala de sport sau chiar in parc si sa nu vedem cum cantarul arata ceva diferit, care sa ne bucure.
Orele extrem de intense de sport ajung sa arda in medie (pentru o femeie de aproximativ 70kg) cam 600-700 de calorii. Ganditi-va ca o prajitura are cam 500... deci ce am realizat pana la urma? Ne sabotam succesul singuri in acest fel.
Un alt lucru caruia trebuie sa ii acordam atentie este hidratarea, implicit si asigurarea echilibrului de minerale, pentru ca si acesta poate genera o foame pronuntata dupa ce facem sport.

Mitul 6: Grasimile ingrasa, 0% grasime o sa ma ajute la slabire

Tot astept ziua in care nu voi mai auzi pe nimeni cum  grasimile, proteinele si carbohidratii sunt toate foarte importante pentru ca sa ne putem bucura de sanatatea si frumusetea corpului nostru.
Nu ar trebui, totusi,  sa ne ferim total de consumul grasimilor, deoarece acestea nu iti adauga la numarul de kilograme aratate de cantar.
Creierul este format din 60% grasimi, astfel trebuie sa consumam grasimi, pentru a putea absorbi unele elemente esentiale. Conform studiilor recente din domeniul nutritiei si al regimurilor de slabit, cea mai benefica dieta este dieta mediteraneana, care se bazeaza in cea mai mare parte pe consumul de fructe, legume, seminte, alune, cereale integrale, peste si ulei de masline.
Aproximativ 40% din caloriile consumate de catre aceste popoare provin din grasimi saturate, acestea fiind cele potrivite corpului. Totusi, ar trebui sa atragem atentia la diferenta intre grasimile “bune”, adica cele saturate si polinesaturate si grasimile care dauneaza, grasimile trans (regasite in dulciuri, margarina, tot felul de produse procesate). De asemenea, ar fi benefic sa tinem cont si de nivelul colesterolului.
Organismul uman este un mecanism atat de complex, care are puterea sa mentina un nivel al greutatii determinat genetic, tot ce trebuie sa faci este sa ii asculti si sa-i descifrezi necesitatile.

Mitul 7: Un pahar de vin rosu ne garanteaza o inima sanatoasa

Stim deja ca acest tip de vin contine antioxidanti si polifenoli, substante care lupta impotriva cancerului si a diferitelor boli. Dar polifenolii se regasesc intr-o cantitate foarte mica totusi, de doar 101 mg la 100 ml de vin.
Prin comparatie,un mar contine 136 mg, ciocolata neagra 1.664 mg, iar cuisoarele peste 15 grame. De asemenea, piperul este un alt condiment bogat in polifenoli (11 grame). Este suficient sa puneti in mancare 2 lingurite de piper sau cuisoare pentru a beneficia de efectele lor benefice.

Mitul 8: Zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb

Toata lumea cauta un inlocuitor bun pentru zahar (https://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/cat-de-nocivi-sunt-indulcitorii-artificiali-si-cu-ce-inlocuim-zaharul), nu trebuie neaparat sa fim la dieta ca sa intelegem ca zaharul trebuie eliminat din alimentatie.
Vestea proasta (si socanta) este ca zaharul brun, desi pare a fi mai „integral”, nu reprezinta o alternativa bune pentru cel alb. El nu este decat o forma de zahar alb granulat cu adaos de melasa. Zaharul brun contine o cantitate nesemnificativa de minerale in plus fata de cel alb si are o valoare calorica usor mai scazuta datorita prezentei apei. O suta de grame de zahar brun contin 373 calorii, spre deosebire de 396 de calorii continute in zaharul alb. Cu toate acestea, zaharul brun este mai dens in pachetele decat zaharul alb datorita dimensiunii mai mici a cristalelor si prin urmarepoate avea mai multe calorii atunci cand este masurat in volum.
In plus, stiati ca… zaharul brut contine si particule de pamant si alte elemente care il fac practic necomestibil? Nici zaharul brut nu este mai recomandat, el fiind tot o forma de zahar rafinat.
Imi dau seama ca lucrurile sunt extrem de schimbatoare in domeniul alimentatiei si, pot deveni foarte frustrante, indiferent ca suntem in randul nutritionistilor sau al consumatorilor, insa tot ceea ce putem face este sa ne bazam pe metodologiile cele mai actuale si pe datele mult mai complete pe care cercetatorii ne recomanda sa ne bazam.