Anemia este o afectiune prin care numarul de celule rosii din sange este insuficient satisfacerii nevoilor  fiziologice ale organismului. Rolul hemoglobinei pentru corp este foarte important, ea este direct implicata in procesul de furnizare de oxigen organelor si tesuturilor din organism.
Daca hemoglobina este redusa apar anomalii la nivelul unor organe, metabolismul este  perturbat, nivelul de oxigen este scazut si apare anemia.
Hemoglobina contine  fier, de aceea atunci cand, nivelul ei scade se considera ca apare o carenta de fier. Ea este o componenta a eritrocitelor si hematiilor, deci a globulelor rosii. Cu ajutorul hemoglobinei se transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si astfel toate celulele corpului functioneaza normal.
Daca este redusa concentratia de hemoglobina este diminuat si procesul de transport a oxigenului spre celule si astfel se instaleaza usor anemia.
Hemoglobina este prezentă în celulele  roșii ale sângelui și este compusă în mare parte din fier. Hemoglobina este responsabilă pentru transportarea oxigenului din plămâni în țesuturi.
Dacă hemoglobina este scăzută apar anomalii la nivelul unor organe, metabolismul este perturbat, nivelul de oxigen este scăzut și apare anemia.
Anemia (https://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/care-sunt-cauzele-simptomele-si-remediile-naturale-pentru-anemie) este una dintre cele mai frecvente tulburari de sange din lume, iar un anumit tip - anemia feripriva - se poate dezvolta foarte usor ca urmare a deficitului de fier. Anemia apare atunci cand nivelul celulelor rosii din sange este prea mic, iar nivelul hemoglobinei din sange scade sub normal pentru orice persoana.

Semnele si simptomele anemiei:

•    tensiune arteriala mica
•    paloare a fetei, are ameteli, dureri de cap si stari de astenie datorita insuficientei oxigenari a sistemului nervos
•    pierderi de memorie
•    palpitatii la putin efort sau chiar in repaus
•    dificultati de respiratie
•    dureri de cap
•    maini si picioare reci
•    oboseala
•    depresie
•    iritabilitate si apatie
•    par fragil si piele ingalbenita
•    zgomote in urechi

Cauzele anemiei si hemoglobinei scazute

Cauzele acestei afectiuni sunt diferite, dar in general pierderea de sange este una din cele mai importante si poate sa apara datorita unor interventiile chirurgicale, traumatisme, sau boli cum este de exemplu ulcerul gastric. De asemenea distrugerea mare a celulelor rosii din sange este o alta cauza a anemiei, se mai numeste anemie hemolitica si poate fi dobandita. Sarcina, deficitul de vitamina  B12, carenta de acid folic si alimentatia necorespunzatoare sunt de asemenea factori importanti in dezvoltarea anemiei.
Consuma alimente bogate in fier si folati.
Fierul joaca un rol important in productia de hemoglobina. O proteina denumita transferina se leaga de  fier si il transporta prin corp. Acest lucru va ajuta organismul sa produca celule rosii de sange, care contin hemoglobina.
Folatii sunt vitamine din complexul de B-uri pe care organismul le  foloseste pentru producerea fierului de  tip heme, acea parte a celulelor rosii care contin hemoglobina. Fara suficienti folati, celulele rosii nu se pot maturiza, iar acest lucru va conduce la anemia prin deficit de  folati si un nivel scazut de hemoglobina.

Pentru cresterea nivelului de folati va trebui sa consumi:

•    carne de vita
•    spanac
•    avocado
•    salata
•    orez
•    fasole kidney

Consuma  suplimente  de  fier

Desi stiu ca sunt multe persoane care nu sunt de acord cu consumul de pastile, atunci cand nivelul de hemoglobina  este foarte scazut, apelarea la suplimente este absolut necesara. Discuta insa cu un medic  despre doza potrivita in care sa consumi aceste suplimente, intrucat   prea mari de fier pot conduce la o afectiune denumita hemocromatoza, care poate conduce la randul ei la ciroza si alte efecte secudare precum constipatie, senzatie de greata si varsaturi.
In principiu, recomandarea  de  fier zilnica pentru barbati este  de 8 mg iar pentru femei pana in 18 mg, femeile  insarcinate avand nevoie de o doza de pana la 27mg zilnic.
Ar trebui sa incepi sa vezi imbunatatiri ale simptomelor de anemie dupa o saptamana pana la o luna, in functie de afectiunea care determina nivelul scazut al hemoglobinei.
Maximizeaza absorbtia  de  fier
Nu este suficient sa consumi alimente cu fier sau sa iei suplimente de fier, este la  fel de important si sa te asiguri ca organismul proceseaza cu usurinta fierul pe care i-l oferi. Astfel ca va trebui sa mai iei cateva masuri pentru cresterea ratei sale de absorbtie.

Masuri pentru cresterea ratei de absorbtie  a  fierului

Pentru cresterea ratei de absorbtie  a  fierului, este  indicat si sa consumi alimente bogate in vitamina C sau sa iei un supliment cu aceasta vitamina. Vitamina C  ajuta la cresterea cantitatii de  fier pe care organismul o absoarbe.
Alimente  bogate  in  vitamina C  ar fi: citricele, capsunile, legumele cu  frunze verzi
Betacarotenul si vitamina A te pot ajuta si ele sa cresti absorbtia de fier. Pe acestea le regasesti in alimente precum peste  sau  ficat. Betacarotenul se gaseste in general in alimentele de culoare rosie, galbena sau portocalie: morcovi, dovleac, cartofi dulci, mango.
Ce scade rata de absorbtie a fierului
Calciul, atat cel din suplimente, cat si cel din surse alimentare, poate ingreuna procesul de absorbtie a fierului. Evident ca nu este recomandat sa il elimini complet din dieta pentru ca este la randul sau un nutrient esential, recomandarea este totusi sa eviti sa consumi alimente bogate in calciu inainte si dupa ce ai luat un supliment de fier.
Acidul fitic poate la randul sau sa reduce absorbtia de fier, in special atunci cand nu mananci carne. Partea “fericita” este ca afecteaza absorbtia de  fier numai in timpul unei mese nu pe intreg parcursul zilei. Daca nu mananci carne, incearca sa eviti sa combini alimentele bogate in acid fitic cu cele bogate in fier.

Ce alimente sa consumi pentru cresterea nivelului hemoglobinei?

Fructe de mare: tonul, scoicile, somnul, somonul, stridiile și sardinele sunt de asemenea, printre alimentele care cresc nivelul hemoglobinei.
Leguminoase: fasole, naut, mazare, linte, boabe de soia
Fructe: pepene verde, capsuni, rodii, banane, grapefruit, struguri, mere, agrise
Fructe uscate: curmale, stafide, prune si caise uscate
Vegumele cu frunze verzi: spanac, salate de toate felurile
Legume: sparanghel, sfecla, broccoli
Seminte si nuci: seminte de susan, seminte de dovleac, migdale
Produse animale: carne rosie, ficat, oua, carne de pasare (curcan si pui)
Personal, am dobandit un bagaj foarte bogat de cunostinte despre aceasta carenta, dar si despre alte deficiente si afectiuni in cadrul cursului de Tehnician Nutritionist ( https://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs.php?course=3 ) al Scolii Fitness Scandinavia, un curs care nu este destinat exclusiv celor care isi doresc sa urmeze o cariera in domeniul nutritiei.