O idee care circulă din ce în ce mai mult în zilele noastre, dar care există de sute de ani în cadrul altor civilizații, te-ar putea surprinde. Mintea și corpul funcționează împreună. De câte ori ai mers la interviu pentru un job și ți-ai propus să fii calm ? De câte ori emoțiile ți-au stricat toate calculele și ai fost extrem de agitat și ai transpirat pe toată durata interviului? De câte ori nu ai dormit noaptea înainte de un examen important  sau ai avut stări de anxietate, de vomă etc.? La fel și performanța sportivă poate fi afectată în funcție de starea mentală a participantului la eveniment.

Sportivii de performanță se lovesc de multe ori de probleme de acest gen, probleme pe care le numim cel mai des “bariere mentale” sau “bariere psihologice”, lucru care se vede pe marile ecrane.  Spre exemplu, jucători de tenis în formă foarte bună nu reușesc să învingă în fața unor jucători de renume, care sunt totuși într-o pasă proastă.   Nu doar forma fizică este importantă în sportul de performanță, cât și starea psihică, astfel că anxietatea, depresivitatea, negativismul, perfecționismul, sunt doar câteva dintre stările care influențează negativ performanța sportivă. În general, sportivii lucrează cu psihologi, antrenori, kinetoterapeuți, care împreună lucrează pentru un scop comun: formă fizică și stare psihică perfectă la momentul sezonului, fazei competiției, sau chiar la ora meciului, cursei etc.

Aceeași problemă apare și în rândul celor pasionați de fitness, de modelarea propriului corp, de antrenamentele în sala de forță, antrenamentele de tip cardio, pentru rezistență cardiovasculară sau pur și simplu pentru sănătate. Dacă nu se vede pe sticlă și dacă nu este o cursă cu altcineva, nu există spectatori și nu se plătesc bilete, nu înseamnă că nu există o competiție. Dimpotrivă, se muncește din greu și apar la fel de multe bariere mentale ca și în rândul sportivilor de performanță. Problema este că nu toată lumea își permite să lucreze cu specialiști, mai ales în ceea ce privește starea psihică, iar cel mai mic obstacol poate însemna finalul de “carieră” pentru mulți începători.

În principal, oamenii care au dus o viață sedentară până la un punct, iar apoi, brusc, au decis să schimbe ceva, sunt cei care întâmpină cele mai mari probleme. De cele mai multe ori, se așteaptă la schimbări majore,  creșterea masei musculare, îmbunătățirea sistemului cardio-respirator, pierderea în greutate sau alte performanțe în câteva săptămâni. Ce facem cu ei într-o societate care vrea performanță și o vrea repede ? Ce facem cu acești oameni, care vin din medii care i-au afectat din punct de vedere psihologic, unde anxietatea, pesimismul și depresivitatea sunt la ordinea zilei?

Acești oameni, deși în primă fază sunt extrem de motivați, au nevoie de mai mult de atât. Schimbarea stilului de viață presupune multă răbdare și disciplină, iar emoțiile, gândurile și atitudinea unei persoane pot să-i schimbe de asemenea și comportamentul, în două sensuri : pozitiv, spre succes, spre performanță, încercând să obțină rezultate și un stil de viață sănătos, sau negativ, menținând obiceiuri nesănătoase, ducând lipsă de energie, determinare etc.  Pentru a schimba totul spre pozitiv este nevoie de un plan și de mult efort.

Un antrenor personal pregătit poate juca de multe ori și rolul unui psiholog, te poate susține și te poate îndruma atunci când te blochezi pe parcurs.

Pentru cei care consideră că sunt suficient de determinați să obțină rezultate și fără un antrenor sau poate că nu-și permit unul, iată câteva lucruri care te pot ajuta !

  • Găsește un partener de antrenament, o persoană (prieteni, familie, mentor etc.) care are același scop, alături de care să treci toate momentele grele.
  • Ține o evidență a progresului și a antrenamentelor – Începutul este cel mai greu, dar tot la început vedem cele mai multe rezultate și schimbări în bine, așa că dacă vei monitoriza acest lucru, te va motiva să mergi mai departe cu multă încredere!
  • Lasă scuzele deoparte – cel mai greu este să începi orice tip de activitate. Chiar dacă ești obosit, chiar dacă nu te simți în formă maximă, schimbă-te și ieși din casă, mergi 5 minute, concentrează-te și fă ce ai de făcut. Pentru o lună lasă scuzele deoparte !
  • Nu te plafona la un singur tip de exerciții : caută o varietate de activități care îți plac. Alergatul nu este pentru toată lumea ! Poate îți place să înoți, poate îți place tenisul, yoga, antrenamentele cu greutăți. Variază !
  • Nu-ți uita scopul și recompensează-te ! La sfârșitul lunii, când ți-ai atins scopul, fă-ți un cadou. Îl meriți. Spune-le și altora ! Te vei simți minunat.

Trebuie să înțelegem că motivația nu înseamnă nimic atunci când nu există disciplină și că doar prin depășirea obstacolelor devenim pregătiți pentru a atinge ceea ce ne-am propus.