Cat de nociva este carnea? E mai sanatos sa renuntam la ea? Sunt mai sanatoase sursele vegetale de proteine? Este nejustificat sa alegem calea vegetariana sau vegana? Dupa ce am auzit o dezbatere pe tema a fi carnivor sau a fi vegetarian, am decis sa vorbim astazi despre beneficiile consumului de carne si de ce de multe ori argumentele vegetarienilor pentru dieta exclusiv vegetala nu sunt justificate.

Cat de nociva este carnea? Sa devenim toti vegetarieni?

Ca un mic rezumat, consumul de carne are multiple beneficii printre care protejarea pielii impotriva infectiilor,  intarirea sistemului imunitar, sustinerea starii de energie ridicata, construirea si repararea tesuturilor si protectia intregului organism impotriva infectiilor. De asemenea, carnea sustine productia de hemoglobina si, asa cum majoritatea probabil stiti deja, reprezinta o sursa bogata de proteine si alti amino acizi esentiali.
Desi nu urmaresc sa pornesc o disputa cu vegetarienii, consumul de carne aduce cateva beneficii pe care o dieta vegetariana nu le poate substitui. O multime  dintre bolile atat de des intalnite in societatea de astazi, precum diabetul, colesterolul crescut, obezitatea sau probleme cu pielea sunt de data recenta, mai exact, de cand au inceput trendurile anti-carne sau low fat. Studiile (https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/vegetarians-have-poorer-quality-of-life-study-claims/) au aratat ca persoanele care nu consuma carne prezinta un risc mai ridicat de a suferi de probleme neurotransmitatoare precum depresie, anxietate, tulburari alimentare sau somatoforme.
Carnea de pasare, de porc, carnea de vita, miel sau fructele de mare sunt toate incluse in aceeasi categorie a alimentelor carnivorilor si nu numai ca sunt gustoase insa sunt si esentiale.
In timp ce pestele si fructele mare ne furnizeaza acizi grasi omega 3 inclusiv doze semnificative de DHA si EPA, proteine, vitamina A , vitamina B, vitamina D, carnea de pasare si carnea rosie furnizeaza pe langa vitaminele B, A si D, si minerale precum zinc, magneziu si fier.  
Rolul carnii in alimentatie
Carnea este o sursa de proteine complete, atat de necesare organismului, intrucat toate celulele si tesuturile contin proteine, chiar si oasele, parul sau unghiile.
Aproape jumatate din proteinele din corp sunt in muschi. Celulele organismului se reinnoiesc constant, dar rata innoirii difera de la un tesut la altul si, pentru a face acest lucru, corpul are nevoie de proteine complete.

Ce sunt proteinele si de ce sunt sanatoase?

Proteinele sunt macronutrienti cu rol central in mentinerea echilibrului musculaturii, oaselor, cartilajelor, hormonilor, enzimelor, parului si pielii. Practic, pe termen lung, lipsa acestora din organism afecteaza celulele nervoase, dezvoltarea oaselor si a muschilor, provoaca anemie si tulburari hormonale, uscarea excesiva a pielii, caderea parului si ruperea unghiilor, iar digestia devine greoaie.
Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si stimuleaza productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi.

Sursele de proteine sunt vegetale (soia, linte, fasole, quinoa, canepa, spirulina) si animale (oua, lactate, carne). Spre deosebire de proteinele vegetale, cele animale contin mai multi aminoacizi esentiali pentru sanatatea corpului uman.
Consumul de carne, prin continutul sau de proteine, sustine cresterea, regenerarea si mentinerea tesuturilor, ajuta la reglarea functiilor vitale din organism, la formarea anticorpilor – prima linie de aparare impotriva bolilor si infectiilor.

Aportul zilnic de carne

Cantitatea de carne pe care trebuie sa o mancam zilnic difera de la o persoana la alta, in functie de greutate, varsta, efortul fizic depus.
Sunt oameni care nu au nevoie de carne in alimentatie si altii care nu pot trai fara, primii asigurandu-si necesarul de proteine, fier si vitamina B12 din lactate, oua si proteine vegetale.
Optati pentru minim o masa pe zi si minim o zi pe saptamana care sa nu contina proteina animala, in special carne.
Regulile nutritiei ne spun ca portia de carne pe care o persoana adulta ar trebui sa o consume in cadrul unei mese trebuie sa fie de dimensiunea palmei.
Mai important insa este modul cum preparam carnea, de unde o cumparam – de preferat, din surse locale, de incredere, de la animale crescute fara hormoni si antibiotice, care au fost hranite cu iarba.
O bucata simpla de carne este intotdeauna mai buna decat varianta procesata din mezelurile care contin cantitati imense de conservanti, coloranti si sodiu.
Atunci cand gatim carnea, este bine sa evitam prajelile si pane-urile, sa preferam fierberea, gatirea la abur sau la cuptor.
Fiecare masa care contine carne, trebuie sa contina obligatoriu si salate, legume crude sau preparate sub orice forma in afara de prajire. Trebuie sa facem asta pentru a facilita digestia si a-i oferi organismului necesarul de vitamine, minerale, enzime si antioxidanti.

De ce este bine sa mancam carne? Sanatatea si motive sa nu renuntam la carne.

Dar sa trecem sa vedem impreuna de ce este recomandat sa mancam carne.

1. Intareste sistemul imunitar
Mai multe tipuri de carne au un continut ridicat de zinc, element care sustine sistemul imunitar. Datorita proprietatilor sale antioxidante, zincul este responsabil pentru crearea anticorpilor care lupta cu radicalii liberi, acei compusi despre care tot auzim ca ar reprezenta principala cauza a bolilor cronica.
Proteinele, regasite si ele in cantitati ridicate in carne, sustin productia acestor anticorpi care ne protejeaza impotriva infectiilor.
De asemenea, acizii grasi Omega 3 pe care ii regasim in peste si fructele de mare, au si ei un rol important in intarirea sistemului imunitar (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15674307). Un alt mineral pe care il gasim in fructele de mare este seleniul, care are si el acelasi rol in organism, iar vitamina A intareste sistemul reproducator.

2. Sustine dezvoltarea musculara
Nu cred ca ofer o informatie noua si sunt convinsa ca am mai discutat despre cum carnea este aproape imperioasa atunci cand cautam sa crestem masa musculara, de care avem nevoie fie ca suntem barbati sau femei.
Proteinele din carne ajuta la repararea si construirea tesuturilor si imbunatatesc activitatea musculara. Tesuturile si muschii sunt alcatuiti din proteine, acesta fiind de altfel motivul pentru care cei care fac sala isi cresc cantitatea de proteine consumata pentru a creste in masa semnificativ.
Fara a-i furniza organismului nutrientii necesari dezvoltarii, niciun tip de efort fizic nu va avea drept consecinta cresterea musculaturii, iar pentru atingerea acestui scop, carnea este de departe cea mai buna sursa (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905294/) pentru respectivii nutrienti.

3. Imbunatateste digestia
Proteinele sunt compuse din amino acizi esentiali, iar acestia imbunatatesc digestia. Avand in vedere ca organismul nostru nu ii poate produce pe cont propriu, ei trebuie obtinuti prin intermediul alimentatiei.
Amino acizii esentiali sunt histidina, leucina, licina, isoleucina, metionina, fenilalanina, treoina,triptofanul, si valina. Carnea ni-i furnizeaza pe toti, acesta fiind de altfel argumentul pentru care ea este considerata o sursa de proteine complete spre deosebire de sursele vegetale.
Din fericire pentru vegetarieni, conceptul de proteina incompleta nu se aplica alimentelor de origine vegetala, toate contin in anumite doze amino acizii esentiali, insa acestia se regasesc in cantitati semnificativ mai reduse decat in proteinele de origine animala.
Vitamina D are si ea rol in intarirea oaselor si este vitala pentru absorbtia calciului si buna functionare a metabolismului.

4. Imbunateste circulatia sanguina
Carnea este si o foarte buna sursa de fier. Acest mineral joaca un rol-cheie in asigurarea sanatatii sistemului circulator si a transportului de oxigen catre celule. Carentele de fier pot conduce la probleme grave de sanatate, fiind initial recunoscuta prin simptome precum slabiciune corporala, scaderea puterii de concentrare si oboseala.
Pentru cresterea absorbtiei fierului este indicat sa consumam si alimente ce contin vitamina C.

5. Protejeaza sanatatea inimii
Acizii grasi omega 3 din fructele de mare mentin inima sanatoasa si reduc grijile legate de proasta functionare a sistemului cardiovascular. Consumul regulat de acizi grasi omega 3 va reduce riscul de infarct, stop cardiac si aritmii.
Complexul de vitamine B pe care ni-l furnizeaza carnea contine niacina, acid folic, tiamina, biotina, acid pantotenic, vitamina B12 si vitamina B6. Toate aceste elemente ajuta in formarea hormonilor, celulelor rosii si determina functionarea optima a sistemului nervos. Aceste vitamine ajuta si la producerea energiei din organism si mentin inima si creierul sanatoase.

6. Piele, par, unghii si vedere mai bune
Consumarea de carne bogata in omega 3 aduce drept beneficiu in plus si o piele hidratata si fina si un par sanatos. Acizii grasi protejeaza pielea impotriva razelor UV si restaureaza hidratarea pielii oferindu-i aspectul sanatos, care radiaza asa cum ne spun si reclamele :)
Vitamina A din carne ne asigura sanatatea oaselor, a dintilor, piele mai sanatoasa si vedere imbuntatita. Spre deosebire de betacarotenul din alimentele vegetale, care trebuie transformat in vitamina A, cea regasita in carne are o absorbtie mult superioara.
Se pare ca un consum regulat de carne ar putea avea un rol si imbunatatirea simptomelor unor afectiuni precum psoriazis, eczema si dermatita.

7. Imbunatateste sanatatea creierului
Includerea in dieta a elementelor DHA (acid docosahexaenoic) si EPA (acid eicosapentaenoic) regasite in tipuri variate de peste, promoveaza dezvoltarea functiilor cognitive. De asemenea, ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare si a functiilor creierului (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/) in general.
Consumul de carne chiar a fost pus in legatura cu reducerea sanselor de aparitie a Alzheimerului.

8. Imbunatateste dezvoltarea fetusului
Femeile insarcinate observ ca evita de multe ori un consum prea ridicat de carne. Cu precadere se feresc de carnea de peste din cauza sanselor mari de contaminare cu mercur. Acesta poate afecta dezvoltarea copilului nenascut. Pe de alta parte, daca sursa de carne este sigura, organica, acizii grasi omega 3 prezenti in peste pot ajuta la dezvoltarea creierului si vederii bebelusilor.
Un alt rol important este acela de a combate depresia, care este foarte comuna in timpul si dupa o sarcina.

De ce avem nevoie de carne? Valorile nutritive ale mai multor tipuri de carne.

1. Carnea de porc
Se consuma in mod uzual, fiind bogata in proteine, vitamine si minerale.
Aceasta contine tiamina (vitamina B1), care joaca un rol esential in buna functionare a organismului; seleniu, zinc – bune pentru sanatatea creierului si a sistemului imunitar; vitamina B12 – importanta in formarea sangelui; vitamina B3 – pentru crestere si metabolism functional, fier.
Pe de alta parte, consumul de carne de porc insuficient preparata termic poate duce la boli precum toxoplasmoza sau trichineloza.
Carnea de porc poate deveni o problema atunci cand este consumata in mod excesiv (mai mult de doua ori pe saptamana), pentru ca incetineste digestia si absorbtia vitaminelor si mineralelor din celelalte alimente. Iar daca bucatile de carne de porc sunt si grase, atunci raul este cu atat mai mare.

2. Carnea de pui sau curcan
Este un tip de carne accesibil, o sursa excelenta de proteina de buna calitate.
Este bogata in vitaminele B6 si B3, esentiale pentru producerea energiei; bogata in seleniu, care intareste imunitatea; triptofan care ajuta la producerea serotoninei, neurotransmitatorul ce calmeaza starea de spirit, benefic pentru cei care sufera de insomnie.
Carnea alba contine si cantitati importante de potasiu, fosfor, zinc, fier.Magneziul prezent in carnea de pui si curcan ajuta femeile sa faca fata stresului premenstrual, iar in cazul barbatilor zincul regleaza nivelul de testosteron.
Fiind saraca in grasimi, este indicata pentru pastrarea unei greutati optime. Desigur, atunci cand consumam carne alba, este foarte important sa folosim surse sigure, pasari hranite curat, fara hormoni si antibiotice, iar modalitatea de gatire sa fie dietetica: fierbere, abur, coacere la cuptor.

3. Carnea de vita
Este bogata in proteine si poate ajuta la cresterea si mentinerea masei musculare.
O sursa excelenta de vitamine si minerale (incluzand vitamina B12, zinc, seleniu, fier, vitamina B3, vitamina B6), carnea de vita mai contine si cantitati importante de carnosina, o substanta care ajuta la reducerea starii de oboseala si poate imbunatati performantele din timpul exercitiilor fizice.
Atunci cand cumparam carne de vita, o alegere buna este carnea provenita de la animale hranite cu iarba, deoarece contine o cantitate mai mare de antioxidanti, vitamina E si acizi grasi Omega3, cantitati mai mici de grasime.
Cei care sufera de hemocromatoza (exces de fier in sange), ar trebui sa evite consumul de carne rosie, din cauza continutului mare de fier.

4. Carnea de miel
Este un tip de carne rosie care contine mai mult fier decat carnea de pui sau curcan.
Fiind bogata in proteine de inalta calitate, vitamine (B12, B1) si minerale (fier, zinc), carnea de miel poate fi componenta importanta din cadrul unei diete sanatoase.
Consumul sau moderat este indicat mai ales pentru cei care doresc sa castige masa musculara, pentru sportivii care se recupereaza dupa competitii sau pentru persoanele care au suferit interventii chirurgicale, intrucat ajuta la refacerea tesuturilor.
Datorita continutului mare de fier, consumul de carne slaba de miel poate preveni aparitia anemiei.

5. Carnea de vanat
Are o cantitate mai mare de proteine chiar si decat carnea rosie, de aceea senzatia de satietate intervine foarte repede.
Contine mai mult fier decat carnea de vita, deci este buna pentru prevenirea aparitiei anemiei si ajuta la cresterea nivelului de energie, fiind, evident, contraindicata in cazul hemocromatozei.
Pentru ca aceste animale sunt hranite cu iarba, carnea lor este mai saraca in grasimi si mai bogata in acid linoleic, care ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Dupa cum observati, beneficiile sunt multiple. Nu condamn alegerile alimentare ale altor persoane, insa n-ar fi rau sa ne moderam cu totii parerile si sa nu mai venim cu acuzatii nefondate sau informatii incomplete si interesate atunci cand discutam despre teme “sensibile” cum sunt cele alimentare.
Consumati carne de calitate in cantitati moderate si nu veti intampina nicio problema de sanatate.