Vitamina D, cunoscuta si ca „vitamina soarelui”, datorita faptului ca organismul nostru o produce atunci cand ne expunem la razele solare, este un element esential care consider ca nu primeste suficienta atentie. Pe langa sustinerea absorbtiei de calciu si fosfor (la care atat de multa lume apeleaza fara sa se intrebe daca are vreun efect de unul singur) si intarirea sistemului osos, se pare ca mai are printre beneficii si scaderea riscului de diabet, probleme de inima, cancer sau dementa. Sa „luminam” putin situatia si sa vedem impreuna de ce este atat de necesar acest nutrient.

Care sunt beneficiile vitaminei D?

Aud o multime de persoane cum imediat in momentul in care se simt rau, iau o doza de calciu. Problema principala este ca multi uita ca in absenta vitaminei D, acel calciu nu isi atinge „obiectivele”.
Mai mult decat atat, vitamina D regleaza o multime de procese metabolice, despre care simt ca trebuie sa vorbim mai mult avand in vedere ca atat de multe persoane sunt deficitare.

Ce este si care sunt cauzele deficitului de Vitamina D?

Vitamina D este o vitamina liposolubila care joaca un rol principal intr-o gama larga de componente ale sanatatii. Ea se diferentiaza de alte vitamine prin faptul ca organismul nostru o poate produce prin simpla expunere la soare, dar mai este unica si prin faptul ca actioneaza mai degraba ca un hormon decat ca o vitamina in corp si este implicata intr-o multime de procese de la controlul greutatii la sanatatea oaselor.

Stilul nostru de viata, dar si factorii de mediu influenteaza foarte tare cantitatea de Vitamina D din organism.

Factorii cei mai comuni care ne afecteaza nivelul de vitamina D sunt:
*zona in care locuiesti – care determina de cat de mult soare beneficiezi
*varsta – abilitatea de a produce vitamina D scade odata cu avansarea in varsta
*culoare pielii – persoanele cu un ten mai inchis, produc mai putina vitamina D
*greutatea – vitamina D este stocata in tesutul adipos, deci cu cat ai mai multa grasime, cu atat circula mai putina in sange
*alimentatia – desi exista cateva surse alimentare de vitamina D, aceasta nu se obtine foarte usor pe cale alimentara

Acesti factori care pot influenta deficienta de vitamina D pot fi:
*folosirea cremelor cu factor de protectie mare (lucru absolut recomandat in ziua de astazi, atat pe ten cat si pe corp)
*gradul de poluare
*sedentarismul si statul prea mult indoor

In ce alimente gasim vitamina D?
*somon (35-685 IU/100g), hering (1628 IU/100g), sardine (272 IU)
*ulei de ficat de cod (450 IU/lingurita)
*ton la conserva (236 IU/ 100g)
*midii (320 IU/100g) si creveti (152 IU/100g)
*galbenus de ou (18-39 IU/ ou marime medie, pe cand galbenusul de oua bio ar putea ajunge si la 6000 IU!)
*ciuperci (130-450 IU/100 g pentru ciupercile de sera, pe cand cele din padure ar putea avea chiar 2300 IU)
*alimente fortifiate: lapte de vaca, lapte de soia, anumite cereale (desi nu cred ca se gasesc la noi decat foarte greu)

Care este doza de vitamina D de care avem nevoie?
Recomandarile medicilor spun sa consumam in jur de 400-800 IU zilnic sau 10-20 mg, insa studiile mai recente ne sugereaza ca putem creste pana la 1000 IU. Suplimentele au mentionate pe ambalaj dozele sub diferite forme.

Care sunt beneficiile vitaminei D?

1. Joaca rolul unui antidepresiv natural
Vitamina D este esentiala pentru productia de serotonina, un neutransmitator responsabil cu buna dispozitie si care energizeaza organismul. Creierul are nevoie de vitamina D pentru buna functionare a functiilor cognitive, in vreme ce ajuta la atentie si concentrare.

2. Vitamina D iti mentine creierul sanatos
Studiile arata ca niveluri insuficiente de vitamina D cresc dramatic riscul de declin cognitiv, inclusiv de schizofrenie, Alzheimer sau de dementa non-Alzheimer (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4727614/) .
Asta pentru ca creierul este suprasaturat cu receptori de vitamina D si se bazeaza pe hormon pentru combaterea mai multor procese distructive. Mai mult, vitamina D joaca un rol esential in cresterea celulelor nervoase, transmiterea impulsurilor nervoase si mentinerea “neuroplasticitatii”, care este vitala pentru functiile legate de invatare si memorie.
Vitamina D este atat de puternica in creier incat studiile au aratat ca ar putea reversa declinul neurodegenerativ asociat Alzheimerului si ar putea preveni deteriorarea pacientilor care sufera de Parkinson.
Iar alte studii (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377209) au aratat ca asigurarea dozei zilnice de vitamina D ar putea avea influenta pozitiva asupra combaterii depresiei, anxietatii, tulburarilor sezoniere, insomniei.

3. Creste nivelul energiei
Vitamina D functioneaza ca un hormon reglator ce stabilizeaza activitatea a peste 2000 de gene diferite ale corpului si joaca un rol important intr-un numar mare de procese energetice. De asemenea, organismul are nevoie de vitamina D pentru sintetizarea corespunzatoare a calciului si, in acelasi timp, este un minunat stimulator celular in organism.

4.    Sustine controlul greutatii si ajuta la slabire
Daca ai probleme cu grasimea de pe abdomen, desi ai grija la ce mananci si faci sport, este posibil sa ai nevoie sa incluzi mai multe alimente cu vitamina D in dieta si sa te asiguri ca primesti doza necesara. Studiile arata ca este posibil sa existe o legatura intre obezitate si carenta de vitamina D.
Mai mult, calciul are un rol important in producerea de enzime care ard grasimile (si ajuta la pierderea in greutate) si de vreme ce este nevoie de vitamina D pentru sintetizarea calciului in organism, studiile au demonstrat ca prin combinatia vitamina D + calciu se limiteaza acumularea de strat adipos.

5. Sustine intarirea sistemului imunitar
Vitamina D creste abilitatea organismului de a lupta cu microbii si virusii. Tocmai de aceea este buna expunerea la soare, in timpul anului, precum si adaugarea in dieta a unui supliment de vitamina D – in special iarna – astfel corpul va fi mai capabil sa lupte cu gripa si alte infectii si sa ai un sistem imunitar puternic.

6. Ofera protectie impotriva bolilor e inima si problemelor respiratorii
Mai mule studii (https://www.hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/clinical_services/centers_excellence/womens_cardiovascular_health_center/patient_information/health_topics/vitamin_d_and_the_heart.html)au descoperit ca mai multa vitamina D in sange inseamna și un risc mai mic de hipertensiune și afectiuni cardiovasculare potential letale. Un studiu de la Universitatea din Copenhaga a asociat chiar un nivel scazut de vitamina D cu un risc aproape dublu de atac de cord si ischemie.
Pe de alta parte, un studiu elaborat din S.U.A. (2009) a aratat ca un nivel prea scazut de vitamina D determina cresterea riscului de afectiuni respiratorii infectioase, inclusiv in randul persoanelor care au astm. Deloc intamplator, aceste afectiuni sunt mai frecvente in sezonul rece, cand expunerea la soare este mult mai mica.

Semne si simptome ale carentei de vitamina D
*stare permanenta de oboseaa
*imbolnaviri dese
*dureri de spate si de oase
*stare depresiva
*vindecarea lenta a ranilor
*caderea parului
*dureri musculare

In concluzie, fa-ti periodic analizele si verifica si nivelul vitaminei D din sange pentru a preveni o potentiala deficienta. Consuma o alimentatie echilibrata si alege suplimente numai atunci cand efectiv nu reusesti sa incluzi toate cele necesare in dieta.