Pofta de dulce sau de sarat si poate nu atat de “regulamentar” sta de multe ori in calea persoanelor care isi doresc sa adopte un stil de viata mai sanatos. Cauzele poftelor pot fi diverse, de la emotionale si psihologice la hormonale. De multe ori mancam fara sa putem identifica o cauza si pur si simplu ne lasam prada ispitelor numai pentru ca alegem sa mergem pe principiul "daca organismul mi-o cere...". Astazi vom incerca sa discutam despre cauzele poftelor pentru produse nesanatoase, dar si despre metodele prin care le putem combate.

Cauze ale poftei de dulce si poftei de mancare

Exista o multime de cauze pentru poftele de dulce si de multe ori, pana sa actionam cu pastile, ierburi sau poate chiar terapie, este indicat sa ne analizam alimentatia si sa actionam asupra ei.
Iata cateva dintre cele mai comune cauze ale poftei de dulce si poftei de mancare exagerate:

1. Mesele neregulate - desi au aparut o multime de studii care au dovedit ca mesele mici si dese nu reprezinta cheia succesului unui stil de viata sanatos (vezi postul intermitent), planurile alimentare de tip eat-stop-eat nu sunt potrivite oricui. Foarte multe persoane odata ce intra in fereastra de alimentatie face alegeri nesanatoase si, cel putin in prima faza, cantitatea cu siguranta va fi mai mare pentru ca si foamea care a tot crescut pe parcursul “postului” va fi mai mare.

2. Un consum insuficient de carbohidrati - dietele sarace in carbohidrati creeaza de cele mai multe ori o pofta de dulciuri si de alimente pline de faina, amidon sau zaharuri. Acest efect mai vine insotit si de o multime de alte consecinte specifice unei diete low-carb: dureri de cap, oboseala, constipatie, iritabilitate, toate resimtite in primele saptamani (sau numai zile), pana se adapteaza organismul. Recomandarea mea este nu aceea de consuma mai multi carbohidrati, pentru ca si eu merg pe un principiu low-carb, ci de a consuma suficiente proteine si grasimi. Proteina animala ajuta la productia de neurotransmitatori, iar acizii grasi Omega 3 asista comunicatiile chimice. In plus, creierul va reusi si el sa se adapteze noilor tale reguli alimentare.

3. Un consum prea ridicat de carbohidrati, prea multe produse procesate sau prea multe produse dulci - la un timp dupa adoptarea unei diete low-carb veti observa cum poftele incep si ele sa fie reduse si nici nu veti mai simti nevoia de mici gustari si placeri intre mese. Problema cea mai mare care apare atunci cand ii oferim organismului dulce sau un produs procesat este ca el va deveni dependent si va tot cere acel ceva-ul bun pe care i l-ai oferit... solutia pentru combaterea poftei de dulce in aceasta situatie este aceea de a elimina dulcele si carbohidratii simpli.

4. Consumul excesiv de sare - restaurantele, produsele de tip fast food, produsele procesate, toate companiile producatoare pun in mod deliberat multa sare in produsele lor pentru a stimula simturile si pentru a ne mentine vie pofta de produse procesate si pentru a ne induce chiar un tip de dependenta. Chipsurile, biscuitii, multe conserve, cascavalul, sosurile de pe piata sau de la restaurante, condimentele, supele la conserva, toate acestea cresc consumul si pofta de sare si de dulce peste masura. De asemenea, multe prajituri, fursecuri, placinte, produse de patiserie, deserturi congelate si bomboane contin si ele o doza de sare maricica.

5. Infometarea - probabil ca ati observat cum in momentul in care va privati de mancare pentru mai mult timp, aveti tendinta de a manca mai mult decat ati face-o in mod normal. De asta nici nu aprobam  (https://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs.php?course=3) dietele extrem de restrictive. Organismul are nevoie de energie, iar daca nu consumam suficienta mancare in timpul unei saptamani, foamea ne va dobori in cele din urma. Orientati-va spre alimente incarcate cu nutrienti, cu putine calorii, dar cu o densitate crescuta - legume multe, fructe intregi, proteine slabe (nu degresate total!), pseudocereale.

6. Incecati sa ascundeti o problema emotionala, alegand sa manancati dulciuri – daca e sa o spunem since, produsele procesate ne ofera o placere de moment. Este firesc avand in vedere ca sunt puse in miscare o multime de procese prin care secretam substanta”fericirii”, serotonina. Din pacate, fericirea este traita pentru foarte putin timp, dupa care apare tristetea profunda. La urma urmei, mancatul ar trebui sa fie una dintre problemele usor de rezolvat si de "manageriat". Nu este in regula sa ne privam de orice placere, dar nici sa credem ca rezolvam ceva manancand prost. Mai mult decat atat, acele produse ca biscuitii, croissantii, merdenelele, pateurile, inghetata sau produsele pline de zahar nu vor face altceva decat sa va creeze si probleme in organism: indigestie, dureri, grasime viscerala si corporala sau alte probleme de sanatate.

7. Lipsa de somn – ca somnul are o multime de beneficii, stim deja si poate ati mai citit chiar si ca lipsa de somn ne afecteaza in multiple feluri printre care si ingreunarea slabirii sau lipsa controlului asupra poftelor. Studiile au aratat ca dupa cateva nopti nedormite (sau in care dormim numai 4 ore sau mai putin) centrii creierului care cauta placeri sunt activati mai mult in momentul in care suntem expusi unor tentatii precum pizza, prajituri sau orice produse de acest gen. De asemenea, Universitatea Berkeley a intreprins un studiu in care analizau poftele a 23 de adulti carora le-au fost prezentate 80 de alimente dupa o noapte de somn normal, respectiv dupa 24 de ore de privare de somn. In acest caz, lipsa de somn a alterat zonele creierului implicate in folosirea informatiei si in luarea deciziilor. Centrii de recompensare nu au fost activati mai mult datorita lipsei de somn ca in cazul altor studii, insa abilitatea de a face alegeri corecte din punct de vedere alimentar a fost afectata. Nu degeaba multi adolescenti fac alegeri gresite in ceea ce priveste mancatul, poate ca printre responsabilitatile scolii si ale parintilor ar fi si igiena unui somn de calitate.

8. Deshidratare sau consumul prea ridicat de produse stimulente – stimulentele sunt reprezentate de tigari, cafea sau amfetamine, vei observa cum poftele iti dispar odata cu ai renuntat si la aceste adictii. Desigur, la inceput probabil ca veti resimti exact opusul pentru ca veti simti nevoia de a inlocui gesturile specifice cu altele si probabil ca veti avea tendinta sa intinde mana dupa niste mici placeri, insa aceasta problema poate fi tinuta sub control daca aveti prin zona gustari sanatoasa si alimente cat mai slab calorice. De asemenea, peste tot citim cu totii cum deshidratarea de multe ori determina pofta de mancare si pofta de dulce. In general este bine sa faceti urmatorul test: cand simtiti o pofta sau va e foame desi ati mancat relativ recent, beti niste apa si sa asteptati 15 minute pana cand "isi face efectul", abia atunci decideti daca intr-adevar simtiti nevoia de a manca sau organismul cerea pur si simplu niste hidratare.

9. Factori senzoriali - In general, mirosul si vazul sunt declansatorii cei mai aprigi ai poftelor. Daca iti place foarte mult pizza, de exemplu, si vezi o reclama care te imbie catre asa ceva, ti se va face pofta chiar daca abia ai mancat. Mirosul de fursecuri abia scoa din cuptor poate trezi amintiri placute din copilarie iar acest lucru din nou va putea determina in tine "nevoia" de a le manca desi nu iti este foame.

10.O alta cauza a poftelor si chiar un motiv pentru care nu reusesti sa slabesti poate fi si rezistenta la leptina (https://www.drkellyann.com/leptin-resistence-and-getting-your-cravings-under-control/), hormonul care genereaza senzatia de foame.

Cum poti combate pofta de mancare si pofta de dulce?

Iata si o serie de metode prin care pofta de mancare poate fi tinuta sub control si pofta de dulce poate fi redusa:

consumul alimentelor bogate in fibre, proteine, apa si nutrienti

practicarea consumului constient de mancare – mindful eating

meditatia – reduce stresul si anxietatea

somnul – regleaza hormonii care genereaza pofta de mancare

terapia – pentru identificarea problemelor emotionale care ar putea genera poftele

inlocuirea obiceiurilor alimentare nesanatoase cu alte hobby-uri si pasiuni – pentru cresterea nivelului de serotonina si endorfine