Vremea frumoasa parca ne trezeste simturile la viata si ne imbie la adoptarea unui stil de viata mai sanatos. Vrem sa ne plimbam mai mult, sa facem alegeri alimentare mai sanatoase, sa ne hranim sufletul cu tot ce viata ne poate oferi mai frumos. Sportul devine o alegere fireasca, iar toate bootcamp-urile, sesiunile de sport in grup in aer liber si challenge-urile dovedesc ca tot mai multe persoane devin interesate de includerea miscarii in programul saptamanal.
Desi vara programele de fitness in sali sau miscarea in aer liber ne tenteaza tot mai mult, exista insa si cateva probleme si impedimente, in special cand intervin in ecuatie temperaturile extreme.
Cand temperaturile cresc, atat dorinta de a face sport cat si capacitatea organismului nostru scade. Corpul nostru se resimte si, in majoritatea cazurilor, ne putem face mai mult rau decat bine atunci cand ne antrenam cand este foarte cald.
Exista insa cateva metode prin care sa ne pregatim corpul pentru sportul pe timpul verii atunci cand temperaturile devin suparator de mari.
Sfaturi pentru antrenamentele pe timp de vara
In primul rand trebuie specificat ca este mult mai usor pentru un corp antrenat sa se adapteze efortului sustinut din timpul verii. In mod obisnuit, avem nevoie cam de 10 zile pentru a ne pregati corpul de antrenamentele pe timp de canicula, insa.
Apoi, specialistii ne recomanda sa incepem antrenamentul cu cateva exercitii mai usoare, pentru a ne conecta creierul la sistemul muscular.
Din punct de vedere medical, transpiratia este metoda prin care corpul se apara impotriva tenperaturilor insuportabile, este o reactie de aparare. Studiile au dovedit ca nivelul de performanta al sportivilor scade cu 1-3% la fiecare 5ºC inregistrate peste nivelul nostru de confort ambiental.
Deci, in zilele caniculare de vara, cu temperaturi de peste 40ºC, randamentul nostru poate fi si cu 10% mai mic decat la niste temparturi mai confortabile.
Cum ne hidratam si antrenam vara?
Dar sa trecem la lucrurile serioase. Ce putem face pentru a ne antrena vara fara disconfort.
Pentru evitarea deshidratarii, ametelilor, oboselii, crampelor musculare, arsurilor sau eruptiilor cutanate, trebuie sa respectam anumite reguli pentru un antrenament de vara:
1. Hidrateaza-te. Daca nu esti destul da hidratat(a), atunci cand faci efort la o temperaturile ridicate pot determina o multime de probleme chiar de natura medicala, nu numai disconfort. Consuma apa inainte, in timpul si dupa antrenament, cam 250ml la fiecare 15 minute. Nu recomand neaparat renumite bauturi pentru sportivi, energizante, bauturile izotopice, doar daca sunt realmente incarcate cu mineralele necesare refacerii in timpul si dupa antrenament. In general, sunt pline de zahar si foarte putini nutrienti.
Contrar anumitor crezuri, NU este recomandat sa consumi apa sau sucuri foarte reci pentru a te „racori”. Acestea sunt periculoase daca temperatura lor are sub 10ºC pentru ca pot provoca vasoconstrictie periferica si stres digestiv, mai ales persoanelor cu anumite sensibilitati.
2. Poarta haine speciale pentru antrenamentul de vara. Stiu ca e greu si asa sa facem seturi de haine pentru fiecare sezon, insa hainele de antrenament nu trebuie trecute cu vederea. Un echipament nepotrivit iti poate afecta antrenamentul vara. Alege ceva foarte comod si fara cusaturi, etichete sau alte elemente care iti pot crea iritatii sau eruptii.
Nu purta tesaturi sintetice, culori inchise, lasa pielea sa respire. Bumbacul, deexemplu, absoarbe transpiratia si ingreuneaza hainele, facandu-le greu de suportat. O palarie/ sapca si o pereche de ochelari de soare cu protectie corespunzatoare sunt absolut necesare!
3.Nu iti forta corpul. Antrenamentele facute vara, in aer liber, sunt mult mai solicitante decat cele din sala. Bataile inimii se pot intensifica mai repede, iar tu poti obosi mult mai usor. De aceea, trebuie sa incepi incet, marindu-ti timpul de incalzire si micsorandu-l pe cel de antrenament efectiv pentru ca este mai bine sa dai randament pe o perioada mai scurta decat sa petreci cateva zile recuperandu-te apoi. Pastreaza contactul cu corpul tau. Daca simti senzatia de ameteala sau ai stari de lesin nu te forta; opreste-te, du-te intr-un spatiu racoros si bea multe lichide pana iti revii.
4. Protejeaza-ti pielea! Arsurile solare nu apar numai dupa ce stai la plaja fara protectie solara adecvata. Si un antrenament in soare te poate afecta la fel de mult. Pana si o simpla plimbare prin parc poate dauna grav sanatatii pielii tale. Ai grija sa folosesti o crema de protective solara pe care sa o aplici pe piele cu cel putin 30 de minute inainte de a-ti incepe antrenamentul.
5. Fă-ți un ritual dupa antrenament. Acesta este cu atat mai important atunci cand urmarim sa facem performanta sau sa obtinem un rezultat semnificativ. Trebuie practicata o tehnica de racire a organismului inainte de concurs.
Astfel, timp de 30 minute, este indicat sa ne asezam in apa rece sau intr-o camera cu aer conditionat astfel incat sa coboare temperatura corpului cu 1-2ºC.
Daca mergem cu bicicleta si avem tendinta sa ne supraincalzim, cel mai simplu este sa turnam apa rece pe cap si pe corp iar aceasta, prin evaporare, va duce la racirea organismului.