De la o anumita varsta, practicarea sportului poate deveni extrem de solicitanta si chiar dificila, optiunile de exercitii fizice devenind si ele din ce in ce mai reduse, cel putin asa isi seteaza cei mai multi mintea sa creada... si corpul ii urmeaza.
Fara indoiala insa, pilatesul este una dintre cele mai bune forme de exercitiu fizic si pentru cei batrani, in primul rand datorita impactului redus pe care il are prin comparatie cu alte forme de sport, ceea ce se traduce prin faptul ca este mult mai lejer cu incheieturile decat alte clase de aerobic si decat antrenamentele cu greutati.
Te vei concentra pe respiratie si pe calitatea controlului miscarilor, nu pe numarul de repetari. Antrenamentele conventionale ne invata sa ne concentram pe numarul de repetari pe care il executam si pe cat de mare este greutatea pe care o punem in miscare, ceea ce ne poate expune anumitor riscuri de accidentare, in special daca nu respectam forma de executie si daca mai si avem o varsta avansata. Este adevarat ca si antrenamentele de forta isi au rostul in rutina de sport a persoanelor in varsta insa azi vorbim despre tot ceea este safe si aproape de ideal.
Pilatesul lucreaza zona de „core” (abdomen, zona lombara, fesieri), elongheaza si intareste muschii in acelasi timp, ceea ce imbunatateste mobilitatea articulatiilor si elasticitatea. Efectul este ca ai parte de un antrenament mai lejer si mai bland, perfect pentru un batran care nu are nevoie sa atinga epuizarea dupa o sesiune de sport.
Si, cel mai important, pilatesul te ajuta sa iti imbunatatesti echilibrul!
Cum functioneaza pilatesul?
Pilates dezvolta corpul uniform, corecteaza posturile gresite si restaureaza vitalitatea fizica, revigorand mintea si crescand starea de bine.
Este o forma de exercitiu unica, prin care lucrezi sistematic toate grupele musculare din crop, atat cele slabe cat si cele puternice. Deci exercitiile de pilates pentru varstnici te vor face mai puternic, mai flexibil si scad sansele ca orice batran sa cada din picioare pentru ca iti reeduca corpul sa isi foloseasca toti muschii, nu numai pe cei superficiali.
Prin intarirea muschilor mari dar si a celor mai profunzi, mai mici, cei de anduranta, care sunt responsabili cu forta, o mare parte din sarcina muschilor mari va fi preluata de catre muschii mai mici si vor primi un suport in plus.
Concluzia: pilatesul inseamna mai putina durere, o amplitudine a miscarilor mai mare si sanse mai mici de dezechilibrare.
Cum ajuta Pilatesul varstnicii sa isi imbunatateasca postura de mers, echilibrul si viteza?
Ce legatura are Pilatesul cu mersul pe jos?
Pai sa ne uitam in primul rand la mecanismul de mers. Stam drepti cu, sper, o postura buna si apoi ne echilibram prin intinderea unuia dintre picioare in fata, punand greutatea pe piciorul din fata. Din pacate, odata cu imbatranirea, si zona noastra de core se slabeste si punem din ce in ce mai mult stres pe floxorii bazinului pentru ridicarea picioarelor pentru a avansa in mers. Acesti muschi se scurteaza si devin mai rigizi, efectul fiind acela de a ne trage in fata pana cand cadem.
Un abdomen puternic este cheia pentru ca intreg corpul nostru sa functioneze optim ca o unitate. Cu Pilatesul pentru batrani, zona de core sau „centrul” corpului trebuie sa primeasca principala atentie. In fond, fiecare miscare si exercitiu pentru batrani, in special mersul pe jos, trebuie initiate prin stabilizarea zonei trunchiului care imiplica contractarea muschilor abdominali profunzi.
Forma si Principiile implicate in mers corespund direct cu principiile Pilatesului
Pozitia de executie a mersului este „instalatia” corpului:
capul deasupra umerilor -> umerii deasupra bazinului -> bazinul deasupra genunchilor -> genunchii deasupra gleznelor.
Acesta este un corp aliniat corect.
Scopul este de a ne organiza corpul astfel incat coloana sa fie stabilizata si muschii abdominali sa fie contractati, picioarele sa fie activate si sprijinite, picioarele sunt mobile, iar respiratia este facuta in mod constient, egal si regulat.
Prin urmare, Pilatesul pentru varstnici va contirbui la imbunatatirea, relaxarea si fluidizarea vitezei de mers.
Daca pozitia de mers nu este momentan in acel aliniament perfect, iti va afecta postura ceea ce, in schimb iti afecteaza echilibrul si mersul. Exercitiile de Pilates pentru batrani te ajuta sa corectezi acele tensiuninenaturale din corp.
In esenta, Pilatesul intinde muschii care sunt prea rigizi si ii intareste pe cei care nu sunt suficient de puternici pentru a ne realinia corpul in forma sa naturala de mers.
Fa modificari exercitiilor de Pilates in functie de nevoile corpului
Exercitiile de Pilates pentru varstnici combina atat flexibilitatea si supletea regasita in Yoga, cat si capacitatea de creste a fortei pe care o obtii facand antrenamente de forta in sala de fitness.Exercitiile de Pilates pentru batrani pot suport modificari, avand diverse variatii in functie de nevoile si abilitatile corpului fiecaruia. Astfel ca pot fi adaugate perne sub cap cand stai pe spate sau sub zona pelviana cand stai pe burta la sol. Vei reduce din durerile si tensiunea din gat si spate.