Cateva informatii importante

După cum vorbeam în articolul anterior, o postură defectuasă este indicată de bascularea bazinului fie anterior, fie posterior, fie lateral. Orice mișcare a bazinului are loc cu o mișcare compensatorie la nivelul coloanei lombare și a genunchilor. În bascularea anterioară a bazinului, când spina iliacă anterosuperioară trece într-un plan anterior pubisului, se micșorează unghiul format de pelvis și partea anterioară a coapsei, rezultând o ușoară flexie a coapsei pe bazin, zona lombară arcuindu-se creind o lordoză lombară și eventual o cifoză toracală, compensatorie. În bascularea postrioară a bazinului, (SIAS în spatele pubisului) determină extensie a coapsei pe bazin și spate plat. În bascularea laterală a bazinului un șold este mai sus decât altul, și coloana se curbează cu convexitate către partea mai joasă.    

Pe lângă această clasificare, mai poate fi adăugată încă una, care clasează pozițiile corpului în funcție de postura generală: postura de cifoză-lordoză, postura înclinat către înapoi, postura militară, postura cu spatele plat, postura scoliotică.

În cazul posturii cifoză-lordoză, musculatura puternică și scurtată este reprezentată de extensorii gâtului și flexorii coapsei. Musculatura lombară este puternică dar poate prezenta sau nu scurtare a muschilor.  Musculatura slabă și alungită este reprezentată de flexorii gâtului, paravertebralii  dorsali, erector spinae, oblicul extern. Ischiogambierii sunt ușor alungiți dar nu este neapărat să fie și slăbiți. Dreptul abdominal nu este neapărat alungit, deoarece poziția căzută a custei toracice anulează efectul basculării anterioare a bazinului.  Poziția lordotică din ortostatism și poziția de așezat, plasează musculatura flexoare a coapsei într-o continuă posibilitate de scurtare; de asemenea, poziția șezând favorizează delordozarea, ceea ce permite musculaturii paravert brale lombare să se alungească. Acestă combinație de circumstanțe favorizează afirmația ca într-o astfel de postură, cu bascularea anterioara a bazinului să prevaleze sucrtarea musculaturii flexoare a coapsei decât scurtarea musculaturii paravertebrale lombare. În acest caz, exercițiile pe care se va lucra vor fi de favorizare a relaxării și a alungirii  musculaturii scurtate, și de scurtare și întărire a musculaturii slabe și alungite. Se va lucra cu o perniță sub cap în toate exercițiile din decubit, pentru relaxarea musculaturii gâtului, care în lipsa unui astfel de artificiu se  va afla în extensie. De asemenea, cand se va lucra din decubit ventral, se va așeza o pernă su coapsele pacientului, pentru evitarea hiperlordozării. Se va lucra foarte mult pe poziția “imprinted” (coloana lombară lipită de saltea, din poziția decubit dorsal, pentru delordozarea continuă, alungirea musculaturii paravertebrale dar și tonifierea musculaturii abrominale, în special a power house-ului. Se va mai lucra de asemnea pe extensia toracală, flexia  lombară, stabilizatorilor scapulari, extensorii toracali superiori. Se vor întări ischiogambierii, gluteii, oblicii și transversul și dreptul abdominal. Flexorii coapsei, rectus femoris, pectoralii vor trebui alungiți.

În cazul posturii înclinat către înapoi, subiectul se prezintă cu bazinul și capul  împinse către înainte și genunchii în hiperextensie. Musculatura alungită și slabită este reprezntată de flexorii coapsei, oblicii externi, flexorii gatului și de musculatura extensoare a toracelui superior. Muschii scurți și puternici sunt ischiogambierii,fascicolele superioare ale oblicului intern. Puternici dar nu scurți sunt mușchii paravertebrali lombari. Poziția cauzează o extensie a coapsei pe bazin, coloana lombară se aplatizează. Datorită poziției de înclinare către înapoi a trunchiului, există șanse să fie diagnosticat ă ca o lordoză. Capul este înainte, coloana cervicală este ușor în extensie, flexie accentuată la nivel toracal (cifoză lungă),  aplatizarea lombarei, pelvis basculat posterior, coapse și genunchi în hiperextensie. În acest caz pot fi necesare pernițe sub cap din poziția decubit dorsal. Se lucrează mai întâi în imprint și flexie tracică pentru creșterea forței oblicilor, treptat trecând in mod expres pe lucrul în neutru. Pe parcursul exercițiilor din așezat, cușca toracică rebuie să fie aliniată. Se accentuează recâștigarea forței flexorilor  coapsei, oblicilor externi, gatului, oblici interni și musculatura paravertebrală lombară.

Postura militară este postura în care bazinul este basculat anterior, cu lordozare lombară, celelalte curburi menținându-se în neutru. Musculatura paravertebrală lombară și flexoare a coapsei este tensionată puternică și scurtată, pe camd musculatura abdominală și ischiogambierii sunt alungiți, dar nu și slabi. În acest caz, se intervine pe conștientizarea subiectului în legatură cu postura corectă, exerciții de delordozare, prin antrenarea imprint-ului și conexiunea power-house-ului.
Postura de spate plat se caracterizează prin proiectarea anterioară a capului, în raport cu coloana vertebrală, partea superioară a toracalei este în flexie, pe cand partea inferioară a toracalei și lombara sunt plate. Bazinul basculat posterior, coapsele și genunchii în extensie. Flexorii coapsei sunt alungiți și slabi, pe cand ischiogambierii sunt puternici. Uneori mușchii abdominali sunt puternici. Cu toate ca musculatura paravertebrală este ușor alungită, ea nu este deloc slabă. Câteodată genunchii pot fi în flexie, în loc de extensie. Se lucrează cât se poate de mult pe neutru, cu toracele în flexie. Se pune accent pe creșterea flexibilității coloanei vertebrale și refacerea curburilor naturale, întărirea flexorilor coapsei și relaxarea și alungirea ischiogambierilor.
Posturile scoliotice determină instalarea definitivă a scoliozelor, fie ele in C fie in S. Musculatura slabă și alungită este musculatura paravertebrale de partea curburii, abductorii coapsei opuse curburii (în special gluteul mijlociu), adductorii  și proneul lung și brevis de aceeași parte cu curbura, tibialul posterior, flexor lung al halucelui, flexor lung al degetelor de pe partea cu curbura. Tensorul fasciei lata opus părții cu curbura poate fi sau nu alungit. Musculatura scurtată și puternică este reprezentată de musculatura simetric opusă musculaturii alungite. În cazul acesta, se lucrează pe contrabalansarea forțelor musculare care determina deviația, prin tonifierea musculaturii slabe și relaxarea și alungirea celei scurtate, prin exerciții în diagonală sau unilaterale, cu concentrarea doar pe anumite zone și blocarea conștientă a altora.

Scopul exercițiilor după metoda Pilates este de a întări și a crește elasticitatea fibrelor musculare, deci de asuplizare și conturare a musculaturii. Un program de antrenament bazat pe tehnica Pilates va stabiliza bazinul și centura scapulară, va alungi și întării întregul corp prin mișcare, începând din centrul acestuia,“powerhouse’; va întări ligamentele și va ajuta în corectarea posturii corpului.

Exercițiile se bazează pe travaliul muscular menținut atât pe contracția concentrică cât și pe contracția excentrică, tipul de contracție musculară de bază fiind contracția izokinetică.

Respirația corectă este obligatorie în efecuarea exercițiilor, și constituie în sine un act care eliberează stresul, atât prin faptul că este o respirație care are drept consecință oxigenarea adecvată a sângelui dar și o respirație care favorizează mișcarea diafragmului, respirație cu un anumit ritm, care induce calm și relaxare mintală.  

Metoda Pilates este creată pentu a readuce trupul într-o ținută sănătoasă și să reeduce individul în privința obiceiurilor sănătoase care sa-i permită să se miște liber, fără nici un fel de efort. Exercițiile întăresc trupul din interior, pentru a oferi stabilitatea de la care pornesc mișcările armoniaose și netensionate ale membrelor. Este foarte important ca exercițiile să se execute cu concentrare deplină, pentru benificierea la maxim de toate efectele favorabile ale tehnicii.

De ce ar fi metoda Pilates superioară oricăror alte metode kinetologie folosite în recuperarea afecțiunilor indicate? Explicațiile sunt simple și scurte, Pilates-ul dezvoltă cunoștința de sine și transformă atitudinea corectă și benefică într-un obicei, într-o stare de bine pe care nu o regăsești în rutina exercițiilor clasice de kinetoterapie. Cu toate ca se bazează pe reeducarea acelorași mușchi, modalitatea este mult mai eficientă. Alungirea continuă a fibrei musculare, echilibrarea și controlul asupra propriului corp, stabilizarea centurii abdominale dau o senzație de siguranță mai mare și fluidizează mișcarea. Nu putem spune însă că acestă medodă simplă, fără ajutorul altor tehnici, cum ar fi exercițiile cardio ar putea aduce un individ la stadiul de fitness maxim. Pilates poate fi considerat ca o noua metodă de viață, după cum a fost și creat de inițiatorul metodei.

Așadar, vă invităm să încercați!