Care este numarul magic?

De foarte multe ori am fost intrebat de catre clineti sau pur si simplu practicanti ai fitnessului: cate repetari trebuie sa fac?

Exista intr-adevar un numar magic de repetari care iti va oferi garantat rezultatele dorite? Raspunsul este.....NU!

Regret sa va dezamagesc dar nu exista un interval de repetari bun si altul de care trebuie sa va feriti cu desavarsire. Reteta succesului sta undeva la mijloc.

In primul rand sa luam cazul in care incercam sa executam un numar redus de repetari pe set.

Vom putea creste forta? Da si nu. Vom avea rezultate semnificative in dezvoltarea fortei doar atunci cand vom reusi sa crestem progresiv incarcatura asupra muschiului tintit (muscle overload). De exemplu am ales o haltera cu care executam 5 repetari de flexii pentru biceps, atata timp cat vom ramane la aceasi greutate si la aceleasi 5 repetari vom observa ca intervine o stare totala de plafonare.
Solutia: lucram intr-un sistem piramidal in care incepem cu o greutate usoara pentru un numar de repetari cu "doua cifre" apoi pe masura ce incarcam bara vom scadea numarul de repetari pana la 6. In momentul in care vom ajunge sa executam 10 repetari, corecte, cu greutatea maximala cu care inainte reuseam doar 6 se impune cresterea incarcaturii.

Pe de alta parte, exista cazul in care intalnim, in special doamne sau domnisoare, care executa 100 de repetari pe un anumit aparat. Cu totii stim cat de frustrant este sa astepti 15 minute pentru eliberarea respectivului aparat. Intrebarea care se impune este urmatoarea: vor ajunge sa aiba rezultatele dorite? Cu siguranta NU. Dupa aproximativ un minut de efort sustinut trecem in tipul de efort aerob. Ajungem sa tintim astfel fibrele musculare responsabile de rezistenta, fibre ce au o capacitate de hipertrofie (dezvoltare) redusa. Chiar daca iti doresti scaderea in greutate si pozitionarea in zona aeroba, faptul ca de multe ori stai in posterior la acel aparat si executi miscarea intr-un tempo lent iti garanteaza un puls destul de scazut...de incalzire.

Sa vorbim acum despre hipertrofia musculara. Succesul sta in schimbarea continua a numarului de repetari. Corpul uman este o masinarie foarte ingenioasa si capabila sa se adapteze rapid...sa nu uitam ca suntem singurele "animale" ce pot trai atat la polul nord la temperaturi scazute precum si in zona ecuatoriala. Ceea ce incerc sa dovedesc este ca ne putem adapta destul de usor la un interval fix de repetari...moment in care rezultatele vor intarzia sa mai apara. Recomand schimbarea periodica a numarului "magic" de repetari.

Concluzie: nu mai incerca sa afli formula magica de la cei din sala pentru ca ea se afla chiar in fata ta...experimenteaza!

Spor la antrenament!