Crearea unui echilibru hormonal optim trebuie sa devina unul dintre obiectivele principale pentru mentinerea unui organism functional. Probabil stiti ca afectiunile de tiroida creeaza probleme persoanelor care vor sa slabeasca si, pentru ca stiu cat de frustrant poate fi, m-am gandit sa discutam astazi despre metodele prin care tinem lucrurile sub control, de la alimentatie la micile schimbari ale stilului de viata.

Cum slabesc cand am probleme cu tiroida?

Atunci cand nivelul hormonilor se incadreaza in limitele normale, vom simti ca tot corpul radiaza sanatate: avem mai multa energie, dormim mai bine, reducem stresul si multe altele. Desi medicamentatia joaca un rol important in reglarea hormonala, ea trebuie insotita si de cateva schimbari ale stilului de viata. Astazi ne vom orienta atentia in special inspre alimentatia cea mai potrivita pentru cei care sufera de hipotiroidism.

Care sunt semnele hipotiroidismului?

In ziua de astazi auzim despre o multime de persoane ca sufera de “probleme cu glanda” - responsabila de reglarea metabolismului si secretia unor hormoni importanti pentru sanatatea organelor interne - hipotiroidismul fiind una dintre cele mai comune tulburari ale acesteia.
Aceasta disfunctie apare atunci cand nu este secretata o cantitate suficienta de hormoni, ceea ce duce la scaderea ratei metabolice si, implicit, la dificultatea de a mentine o greutate stabila si sanatoasa.
In cele mai multe cazuri, hipotiroidismul afecteaza femeile cu varste de peste 50 de ani. insa acesta se poate manifesta si la varste mai tinere sau in randul barbatilor.
Cea mai frecventa cauza a acestei disfunctii este inflamatia, care poate deteriora celulele glandei tiroide. Aceasta afectiune poate fi declansata si de o reactie a sistemului imunitar, de o infectie virala sau de sarcina.

Dintre simptomele hipotiroidismului putem mentiona:
*oboseala
*tulburari ale dispozitiei (depresie, anxietate)
*caderea parului
*ingrasare
*constipatia
*piele foarte uscata
*gusa

Multe dintre persoanele diagnosticate cu hipotiroidism se resemneaza in fata efectelor negative ale acestei tulburari, printre care si cresterea in greutate. insa studiile au aratat ca atunci cand adopti anumite obiceiuri sanatoase, poti sa contracarezi aceste efecte si sa previi scaderea calitatii vietii.
Alimentatia recomandata pentru persoanele care au probleme cu tiroida.

Primul pas pentru tratarea in mod natural a hipotiroidismului este eliminarea cauzelor disfunctiei de glanda, precum inflamatia, consumul de prea multe medicamente, carentele nutritionale si starea de stres cronic. Dieta pentru hipotiroidism elimina alimentele care provoaca inflamatie si reactii ale sistemului imunitar si se concentreaza pe alimente care sustin tratarea tractului digestiv, regleaza nivelurile hormonale si reduc inflamatia.
Dupa diagnosticarea cu o problema de tiroida, este esential sa te consulti cu medicul pentru o schema de tratament adecvata. Desi alimentatia joaca si ea un rol esential in evolutia starii de sanatate si a siluetei, rezultatele dorite se obtin si pe baza medicamentatiei.

Daca ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, este important sa iti schimbi partial si regimul alimentar, astfel:

1. Consuma grasimi sanatoase
Trebuie sa adopti o dieta baza pe un consum moderat de grasimi saturate si polinesaturate., dar si pe alimente bogate in iod, intrucat nivelul acestui mineral scade atunci cand suferi de hipotiroidism.
Grasimile cele mai sanatoase in hipotiroidism ar fi:
•    cele provenite din partile slabe ale carnii de pasare sau chiar porc
•    carnea de pestele alb
•    oleiul de masline
•    uleiul de cocos
•    semintele (de floarea soarelui, dovleac, chia) si nuci (precum cele clasice pe care la gasim si pe plaiurile romanesti, alune de padure, nuci de Macadamia, migdale) – pe care iti recomandam sa le inmoi

2. Consuma alimente cu iod si probiotice
Algele reprezinta cea mai buna sursa de iod, iar alimentele cu probiotice precum kefir, varza murata, kombucha, nattot, kimchi, iaurt, vor sustine sanatatea microflorei intestinale. Acest mediu va ajuta la reducerea simptomelor sindromului de intestin permeabil, carentelor de nutrienti, inflamatiei si a reactiilor autoimune.

3. Hidrateaza-te si cu supa
Supa de pui si vita contine amino acizii L-prolina si L-glicina, care vor sustine repararea captuselii digestive si reduc intensitatea simptomelor hipotiroidismului.
Supa de oase contine si numeroase minerala importante care hranesc tractul digestiv si previn carente precum calciu, magneziu, fosfor si silicon. S-a dovedit ca poate sustine depasirea sensibilitatii la anumite alimente, imbunatateste nivelul energiei, reduce oboseala, creste imunitatea si scade durerile musculare si articulare.

4. Consuma cereale integrale
Toate alimentele care contin faina rafinata sau procesata trebuie inlocuite cu cele pe baza de faina integrala de grau sau alte cereale. Aceste sortimente sunt mult mai sanatoase si previn acumularea de grasime si cresterea glicemiei.

5. Consuma mai multe lichide
Consumul zilnic de apa este esential pentru a preveni deshidratarea si a stimula eliminarea deseurilor.
Evita bauturile din comert si alege apa simpla.

6. Serveste mese mai usoare
Nu este recomandat sa manancam fix inainte de culcare, mai ales daca este vorba despre alimente greu de digerat. Asta se aplica indiferent ca avem vreo problema de sanatate sau nu.
Este mai bine sa gatesti un preparat usor, sarac in grasimi si proteine si sa servesti cina cu cel putin doua sau trei ore inainte de culcare.
Niste peste cu carne slaba si o salata si, daca te mai apuca foamea fix inainte de culcare, poti consuma un iaurt sau niste branza cottage.

7. Bea ceai verde
Ceaiul verde este una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru persoanele care sufera de hipotiroidism. Acesta este bogat in antioxidanti si arde grasimile, stimuland pierderea in greutate.
Ceaiul verde este usor laxativ, accelerand procesul digestiv. in plus, acesta iti ofera energie, ameliorand oboseala si imbunatatind performantele fizice.

8. Consuma mai multe fibre
Alimentele bogate in fibre sunt esentiale pentru pacientii cu hipotiroidism. Fibrele imbunatatesc digestia si stimuleaza peristaltismul, prevenind constipatia si inflamatiile.
in plus, fibrele reduc apetitul si imbunatatesc functiile metabolice.

9. Fa exercitii in mod regulat
Noua dieta trebuie insotita si de un program zilnic de exercitii fizice cu o durata de cel putin 40 de minute. Exista si cazuri in care persoanele afectate ar trebui sa reduca nivelul de activitate fizica, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai faca deloc miscare. Exercitiile cu impact redus sunt ideale pentru acesti pacienti.
Printre cele mai bune optiuni se numara:
•    mersul in pas alert
•    alergatul si jogging-ul
•    mersul pe bicicleta
•    inotul
•    ridicarea de greutati

10. Evita anumite alimente
De la ce a pornit aceasta temere conform careia cruciferele ar dauna sanatatii ca doar cu totii stim cata valvataie se facea in jurul consumul de broccoli si de legume in general. Sa fie oare adevarat ca anumite legume pot dauna anumitor persoane?
Sa elaboram totusi de unde a pornit teama legata de alimentele ce dauneaza glandei tiroide.
Au fost facute o multime de studii cu privire la legatura dintre legumele crucifere (in special asupra fitochimicalelor gointrogenice) si hipotiroidism (secretia insuficienta a hormonilor tiroidieni) si cum consumul de legume crucifere precum broccoli, varza, conopida sau varza de Bruxelles ar putea pune in pericol sanatatea celor afectati de probleme de tiroida.
Legumele crucifere contin glucosinolati care formeaza o substanta denumita goitrina – un hormon care interfereaza cu sinteza hormonilor tiroidieni – in momentul in care sunt metabolizati.
Studiul asupra legumelor crucifere a inceput inca din anii '50 cand un grup de cercetatori si-a ridicat intrebarea daca nu cumva acele legume sanatoase – broccoli si conopida – ar putea contine niste compusi chimici care nu ar sprijini imbunatatirea sanatatii ci, dimpotriva, ar compromite starea de sanatate si, in special, starea de sanatate a glandei tiroide. De atunci a si aparut termenul “goitrogenic”, pe care acestia l-au folosit pentru a descrie activitatea acestor compusi chimici.
De atunci, oamenii de stiinta au descoperit din ce in ce mai multe despre substantele goitrogenice, efectele acestora si cum functioneaza.
In ultimii 50 de ani totusi, cercetatorii au determinat ca nu exista de fapt substante cu efecte negative extreme, ci ca mai degraba exista anumite alimente ce nu sunt compatibile cu istoricul sanatatii si statusul sanatatii anumitor indivizi. De asemenea, s-a mai descoperit si ca anumiti nutrienti – precum tirozina, iodul si seleniul – joaca un rol unic in sanatatea glandei tiroide.

Care sunt legumele, fructele si alte alimente care contin goitrogeni?
•broccoli
•soia
•bok choy
•varza de bruxelles
•varza
•conopida
•kale
•mei
•legume cu frunze verzi
•piersici
•alune
•seminte de pin
•ridichi
•nap
•spanac
•capsuni
•nasturel

Cruciferele si glanda tiroida
Pentru cei care considera ca broccoli este un aliment fad si jubileaza la gandul ca ar putea fi interzis consumul acestuia, ii readuc cu picioarele pe pamantul sanatos al legumelor si le spune ca atata timp cat aceste alimente sunt preparate termic nu exista nicio grija. Materialul goitrogenic din plante va fi cel putin partial distrus prin prepararea termica, permitandu-ti astfel sa te bucuri in continuare de aceste alimente preparate la aburi sau fiert.
Nu este insa exclus ca niste cantitati mari de alimente ce contin goitrogeni, chiar si sub forma preparata termic, sa iti cauzeze anumite probleme pe decursul unui tratament pentru tiroida.
Soia si glanda tiroida
Efectele isoflavonelor asupra functiilor tiroidei au fost studiate inclusiv cu isoflavone provenite dintre controversata soia, inclusiv cu isoflavone precum genisteina, daidzeina, malonilgenistina si malonildaidzina.
Studiile au aratat ca acestea au un impact minim asupra bunei functionari a tiroidei, chiar si in conditiile in care isoflavonele din soia sunt consumate sub forma de suplimente, adica la niveluri mai ridicate decat cele pe care le-am obtine prin intermediul alimentatiei. De exemplu, intr-un studiu de o amploare destul de mica s-a analizat impactul pe care il au 141 miligrame de isoflavone provenite din izolat proteic din soia administrat zilnic timp de o saptamana. Studiul a aratat ca masuratorile de la nivelul tiroidei nu au suferit modificari.
Se pare ca si in cazul administrarii de soia, afectiunile la nivelul tiroidei apar numai in momentul in care asupra unui adult actioneaza si o serie de alti factori precum carentele de iod, seleniu sau alte probleme de sanatate. Cu toate acestea, eu mi-as pastra rezervele in ceea ce priveste calitatea produselor din soia de la noi de pe piata. In cea mai mare parte a sa, soia din comert nu este altceva decat un OMG (organism modificat genetic), care nu poate aduce decat daune sistemului nostru intr-un fel sau altul.

Concluzia cred ca este clara. Majoritatea populatiei care nu se stie cu probleme de tiroida poate consuma cu calm si soia, in cantitati moderate si din surse organice, si crucifere dupa bunul plac. Iar atata timp cat sunt preparate termic, chiar si cei care sufera de hipotiroidism le pot consuma.

Asa cum am mentionat si la inceputul materialului, este esential sa consulti un medic pentru crearea unei scheme de tratament medicamentos si apoi un nutritionist (http://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs.php?course=3) pentru crearea unui plan alimentar adecvat.