Supraponderabilitatea - un pericol pentru sanatate

Termenul de supraponderal, este folosit in mod comun pentru a defini o persoana al carei corp contine mai multa grasime decat este necesar pentru functionarea normala a organismului. Excesul de grasime si implicit excesul de kilograme este o caracteristica specifica multor persoane, devenind chiar o problema de interes national, numarul supraponderalilor fiind de peste 64% din populatia adulta in Statele Unite ale Americii.

Putine persoane stiu insa exact care este procentul de grasimE necesar fiecarui corp. Orice persoana interesata de alimentatia sanatoasa trebuie sa stie ca procentul de grasime pe care corpul trebuie sa il inmagazineze pentru o functionare corecta este de aproximativ 20-25% in cazul femeilor, si de 15-18% in cazul barbatilor. Atunci cand vorbim despre functionarea normala a organismului, ne referim la functionarea aparatului hormonal, reproductiv si a sistemului imunitar.

Atunci cand se cunosc informatii despre metabolism, se pot lua masuri nu numai pentru tratarea supraponderalitatii, ci si pentru prevenirea ei: prin echilibrarea cantitatii de calorii ingerate si a celei de calorii arse. Ca sa incepi un program de slabit este foarte usor, ca sa perseverezi pana vezi rezultatele este putin mai greu, dar sa ajungi sa realizezi ce ti-ai propus, anume sa ai o silueta frumoasa, devine o munca sisifica, deoarece in cadrul tesutului adipos se afla stocate cantitati de ordinul a 50.000 – 60.000 de kilocalorii. Cel ce vrea cu adevarat sa slabeasca trebuie sa devina, in caz ca nu este inca, un luptator adevarat. Trebuie sa se gandeasca la faptul ca face ceea ce face doar pentru el si nu pentru ceilalti carora prea putin le-ar pasa de silueta lui.

De aceea va voi prezenta cele XVI legi ale unei cure de slabire:

  • Gandeste-te la viata ta ca la o evolutie continua de la cu arati acum la cum vrei sa arati in viitor.
  • Fii o persoana dinamica. Sedentarismul este dusmanul tau cel mai de temut.
  • Fa sport. Miscarea este un bun consumator de calorii si, combinata cu un regim hipocaloric moderat, va ajuta la reciclarea kilogramelor in plus.
  • Consulta un tabel, pe care poti sa ti-l faci singur-a, cu continutul produselor alimentare in calorii. Acesta va fi indrumatorul tau in alegerea dietei.
  • Consuma produse bogate in fibre. Prin imbibare cu lichide, acestea se vor umfla si-ti vor da senzatia de satul. De asemenea, vor absorbi toxinele din tubul digestiv si vor impiedica unele toxiinfectii alimentare. Alimentele mai bogate in fibre sunt de origine vegetala: painea neagra, legumele, ceapa verde, fructele etc.
  • Bea multe lichide. Lichidele necarbogazoase, impreuna cu fibrele celulozice, iti vor produce senzatia de satul si iti vor absorbi toxinele.
  • Acorda o mare atentie unui regim lacto-vegetarian. Carnea, in special cea de porc, contine o cantitate crescuta de lipide si colesterol, care te vor impiedica sa slabesti.
  • Imagineaza-ti cum vei arata peste o perioada de timp. Nu dispera daca nu vei ajunge rapid la o silueta de invidiat, deoarece lupta cu kilogramele in plus este o investitie pe termen lung.
  • Ia 5-6 mese moderate pe zi. Este numarul optim care sa asigure o continuitate energetica pe parcursul unei zile intregi.
  • Mananca putin si des. Asa vei asigura un aport caloric constant, iar organismul tau nu va mai avea de ce sa-si asigure rezervele de grasime.
  • Redu treptat cantitatea de calorii consumate. Corpul nu este obisnuit cu salturi bruste nici intr-un sens, nici in celalalt.
  • Consuma produse cu un procent redus de grasime. Fiind hipercalorice, grasimile iti sunt piedici in calea unui regim de slabire.
  • Ia cina cu doua ore inainte sa te culci. In timpul somnului se depune cea mai mare cantitate de grasime.
  • Permite-ti din cand in cand o masa mai bogata. Regimul te poate deprima si te face sa renunti. Presarind cate o masa delicioasa, vei scapa de aceste stari.
  • Macar o data la trei luni tine o zi post negru. Acesta iti va oferi sansa sa-ti cureti organismul, mai ales daca bei apa in acea zi.
  • Autocomplimenteaza-te pentru fiecare pas facut inainte. Chiar daca este mic, tu l-ai facut si ai evoluat spre ceea ce-ti doresti. Acest lucru iti va mari increderea in fortele proprii.

Responsabili in mare parte pentru infatisarea noastra suntem noi insine, prin stilul nostru de viata