„Nu vreau sa iau vitamine ca ma ingras!”, „nu vreau sa iau pastile, caut numai remedii naturale!” am tot auzit aceste fraze de-a lungul timpului si am incercat pe cat posibil sa explic cam ce se intampla cand luam vitamine si daca e cazul sa ne facem vreo grija in privinta suplimentelor de vitamine si minerale. Daca deja am promovat suplimentele alimentare cu alte ocazii,  astazi am decis sa aducem raspunsul intrebarii arzatoare: ma ingras daca iau vitamine?
In jurul suplimentelor de vitamine s-au creat atat de multe mituri incat nici nu cred ca mai pot tine pasul, insa probabil ca ideea ca ele ar ingrasa este cea pe care o aud cel mai des. O fi adevarat? Au acest efect advers? N-o fi bine sa le recomandam intr-o dieta de slabire? Dar ce ne facem cand avem un deficit caloric si riscam sa avem si deficiente de vitamine? Sa vedem impreuna...

Ce sunt vitaminele si cum actioneaza?

Vitaminele reprezinta substante absolut necesare vietii, care poarta roluri complexe in organism, fiind implicate in toate procesele metabolice.
Au fost descoperite mai tarziu pentru ca ele sunt necesare in cantitati mici, raportat la macronutrienti, din acest motiv si intra in categoria micronutrientilor (alaturi de minerale). Deci sunt, practic, invizibile. Participand la fiecare proces din corp, vitaminele optimizeaza si procesele de slabire, pe langa cele de crestere in greutate. Deci ele fac organismul sa functioneze mai bine, indiferent de obiectivele tale.

Consumul de vitamine ne ingrasa?

In primul rand, trebuie eliminata ideea ca simplul consum de vitamine ne poate ingrasa. Nicio vitamina nu va sprijini depozitarea de grasime prin mecanismul propriu de actiune. Singurul fenomen care poate avea loc este cresterea poftei de mancare, despre care vom vorbi mai pe larg in randurile urmatoare.

Vitaminele si metabolismul

Consumul de suplimente de vitamine si minerale ar trebui, cel putin in principiu, sa ne imbunatateasca dozele de nutrienti pe care le asiguram organismului (spun „in principiu” pentru ca nu orice organism absoarbe nutrientii in mod adecvat din cauza anumitor dezechilibre existente). Asta va conduce la o mai buna functionare a tuturor sistemelor din corpul nostru.
In mod evident, un organism mai functional, va veni „la pachet” si cu un metabolism mult mai eficient. In efect, ne va creste si rata la care se produc arderile din corp.
Consumul de nutrienti are impact si asupra apetitului, implicit asupra cantitatii de mancare pe care o consumam. De exemplu, nivelurile scazute de vitamina B6 sunt asociate cu o scadere a nivelurilor de serotonina din creier, ceea ce ar putea rezulta in cresterea poftei de mancare.

Vitaminele si ingrasarea

Un studiu publicat in British Journal of Nutrition din anul 2018 a sugerat ca multivitaminele ar putea chiar conduce la slabire in cazul barbatilor. Barbatii care au consumat in mod regulat suplimente de vitamine au avut greutatea corporala, masa de grasime si indexul de masa corporala mai scazute decat cei care nu consumasera suplimentul.
Acelasi studiu a descoperit si o tendinta similara in rezultatele sexului opus, iar femeile care au consumat multivitamine au raportat o scadere a poftei de mancare.
Acest fenoment se intampla datorita faptului ca vitaminele si mineralele sunt implicate direct in sinteza hormonilor care au impact asupra senzatiei de foame precum insulina, leptina si cortizol.

Bolile,vitaminele si pofta de mancare

Desi majoritatea vitaminelor nu provoaca pofta de mancare in cazul persoanelor sanatoase, cei care sufera de anumite afectiuni s-ar putea sa resimta acest efect. Asta se intampla din cauza faptului ca anumite carente de vitamine si minerale determina scaderea apetitului alimentar. Prin urmare, cresterea poftei de mancare reprezinta de fapt felul in care consumul de vitamine „corecteaza” acel efect secundar al deficientei anterioare.
Spre exemplu, persoanele care duc o lupta cu cancerul isi pot pierde pofta de mancare si vitaminele ii pot ajuta sa si-o recupereze, ceea ce se spune ca vitamina C ar realiza, conform unui studiu din Journal of Korean Medical Science din Februarie 2007. un alt studiu, din anul 2011, a descoperit faptul ca vitamina C a ameliorat simptomele de greata si lipsa de pofta de mancare in cazul persoanelor care sufera de cancer de san si trec prin tratamente de chimioterapie sau tratamente cu radiatii.

Carentele de vitamine si pofta de mancare

Pierderea poftei de mancare reprezinta unul dintre efectele secundare ale deficientei de vitamina B12, foarte comuna printre vegani, cei care sufera de alcoolism cronic, persoanele cu tulburari digestive si cei care au suferit o operatie de scadere in greutate.
Folatul, ca oricare alta vitamina din complexul de B-uri, ajuta la convertirea hranei in energie si este esential pentru un metabolism sanatos. Astfel o deficienta de folat poate cauza pierderea poftei de mancare. Un studiu publicat in Nutrition in anul 2014 a descoperit faptul ca suplimentarea cu folat ar putea imbunatati apetitul copiilor prescolari.
In egala masura, si alte carente de vitamina B, precum tiamina,niacina si biotina pot cauza pierderea poftei de mancare.
Efectul vitaminei D asupra apetitului este si el interesant, intrucat atat deficienta cat si toxicitatea (supradoza) pot determina dezechilibrele mentionate.
O carenta de vitamina K, foarte des intalnita printre cei care consuma anumite tipuri de medicamente (inclusiv antibiotice) si printre cei care absorb grasimile cu dificultate, poate conduce de asemenea la pierderea poftei de mancare.

Cum ne ingrasa vitaminele?

Te ingrasi pentru ca mananci mult si prost, iar in acelasi timp faci prea putina miscare. Pofta de mancare exagerata este cauzata de excesul de carbohidrati, alimentele procesate (carora le lipsesc nutrienti esentiali dar sunt bogate in diverse chimicale nocive), stress, dezechilibre hormonale sau psihologice.

Cum ajuta vitaminele slabirea?

Suplimentele cu vitamine si minerale vin sa completeze dieta de slabire, care cel mai adesea este si o dieta restrictiva din punct de vedere caloric, cu cantitati mici de alimente, implicit si de micronutrienti.
Aportul acesta scazut de micronutrienti conduce la crearea unei situatii stresante pentru corpul care este supus procesului de slabire. Unele vitamine din complexul de vitamine B (cel de care toata lumea se fereste cand vrea sa slabeasca) sunt chiar implicate direct in procesul de ardere a grasimilor, fiind chiar incluse in suplimentele pentru slabire.

Trebuie sa iau vitamine? Ce sa schimb in stilul de viata?

Ce ar trebui sa aveti in vedere cand decideti daca aveti nevoie de un supliment de vitamine si minerale:
•    daca obiectivul este sa scadeti din grasimea corporala sau sa o mentineti la un nivel sanatos, atunci consumul suplimentelor de vitamine si minerale in mod regulat va poate ajuta sa vedeti rezultate
•    consumati alimente bogate din punct de vedere nutritiv precum legume, leguminoase, proteine din carne slaba, lactate fermentate, seminte si abia apoi decideti, in urma unor analize, cu ce vitamine si minerale mai este nevoie sa suplimentati dieta zilnica
•    suplimentele nu reprezinta un substitut pentru sport si o alimentatie sanatoasa. Tot va trebui sa consumati atat cat organismul are nevoie pentru indeplinirea obiectivelor, iar sportul reprezinta o componenta vitala a unui program de conditionare fizica
Deci categoric nu consuml de vitamine in sine conduce la ingrasare, efectul poate fi chiar cel opus daca avem grija sa acordam atentie mesajelor si evolutiei organismului.