1     Ocupa-te mai mult de propriul corp

Cum ar fi ca masina unui mecanic auto sa aiba mereu cate o problema ? Nu v-ar inspira incredere, asa-i ?


Daca nu vor vedea in tine un model, potentialii clienti se pot uita mereu in alta parte. Cea mai eficienta metoda de a iti atrage clienti noi este sa ii faci sa observe rezultatele pe care si le doresc la tine.

Un antrenor nu ar trebui doar sa arate bine, ci sa faca in mod constant progres. Sfaturile pe care le vei da ( chiar daca sunt cele mai bune ) nu vor fi luate mereu in serios, in special daca persoana din fata este mult mai motivata si mai dornica de progres decat tine. Observandu-ti progresele cat si constanta motivatie de a te imbunatati, clientii tai vor fi si ei motivati sa continuie cu antrenamentele si evident sa te pastreze pe tine ca antrenor.

Fie ca in unele perioade iti definesti anumiti muschi iar in altele iti antrenezi forta si rezistenta, vei demonstra clientului ca stii bine ce faci si ca aplici in primul rand cunostintele pe propriul corp.

Chiar daca programul este extrem de incarcat, trebuie sa investesti timp si in tine. Imagineaza-ti ca esti propriul tau client. Gandind astfel vei putea fi obiectiv, si iti vei permite chiar sa fii mai dur cu tine insuti, pentru cele mai bune rezutlate.

Beneficii: vei atrage mai multi clienti, vei deveni mai puternic si mai rezistent, te vei simti mai bine, vei fi mai increzator si nu in cele din urma, evident, vei arata extraordinar !

2    Ramai informat

Nu e suficient sa stii doar cum se ridica o bucata de metal, sau cum se face corect un exercitiu. Ai nevoie de cunostinte de anatomie, de nutritie si trebuie sa cunosti bine felul in sine in care se produc aceste modificari in corp. Doar atunci cand intelegi cum trebuie baza poti face performanta.

Stiinta este mereu in continua dezvoltare si schimbare. De exemplu, inainte se credea ca secretia de acid lactic in muschi produce febra musculara, dar de curand a fost demosntrat ca nu acidul lactic produce febra, ci dimpotriva, incearca sa o trateze, sursa durerii fiind micro rupturile din muschi, produse in timpul antrenamentelor foarte intense. Se stie acum si ca pentru a creste in masa musculara cat mai eficient, e bine ca acele micro fisuri sa se refaca, iar asta insemana ca timpul de recupereare este foarte important si ar trebui marit. Acest lucru poate fi atins prin a lucra o grupa musculara o singura data pe saptamana.

Un bun antrenor personal va invata mereu lucruri noi, chiar daca stiu deja foarte multe lucruri. Isi va ocupa timpul citind ultimele stiri din fitness, culturism, anatomie, nutritie, va urmari DVDuri educationale, va participa la seminarii si cursuri, ba chiar se va intalni cu alti antrenori la cina pentru a discuta aspecte legate de fitness is anatomie. Daca un antrenor nu practica niciodata aceste activitati, nu va reusi niciodata sa se ridice la nivelul asteptarilor.

Ramai mereu informat ! Imbunatateste-ti performantele cu unul dintre cursurile autorizate Fitness Scandinavia !
www.fitness-scandinavia.ro/ro/educatie#education


Nu uita de evenimente sportive. E important sa stii ce si cand se intampla in domeniul tau si e bine sa participi la cat mai multe evenimente locale de acest tip. In acest fel vei cunoaste mereu persoane noi, le vei atrage prin interesul tau pentru domeniul in care lucrezi si astfel te vei promova.

Beneficii: vei crea relatii noi, te vei promova, vei castiga increderea clientilor

3.   Ofera o incalzire eficienta

Incalzirea este la fel de importanta ca antrenamentul. Pentru a obtine rezultate maxime si pentru a putea fi cat mai eficient in timpul antrenamentului, e important ca muschii si tendoanele sa fie bine incalzite. De asemenea, incalzirea ajuta mult la prevenirea accidentelor, impreuna cu o postura corecta si buna executare a exercitiului.

Asigura-te ca proiectezi un program de incalzire bine definit, care sa sporeasca mobilitatea tuturor zonelor cu probleme ( umeri, solduri, glezne, etc ) chiar daca vei lucra doar o singura grupa musculara in antrenamentul respectiv.

Ia-ti responsabilitatea profesionala in serios. Esti responsabil pentru siguranta clientului in timpul antrenamentelor.

Beneficii: clientul va progresa mai eficient, vei preveni accidentarile

4.  Fii mereu cu ochii pe client

Fara telefoane, fara conversatii de umplutura si fara priviri lungi in gol, pe geam, sau la alte persoane care se antreneaza. Antrenorii exceptionali nu te scapa din ochi. Privesc fiecare repetitie, se asigura ca bei mereu suficienta apa si iti ofera timp de odihna in plus atunci cand este necesar, revizuind prin conversatie antrenamentul. Se invart in jurul tau curiosi, pentru a iti privi antrenamentul din fiecare unghi, pentru a se asigura ca nu faci nici cea mai mica gresela.

Beneficii: vei castiga increderea clientului, vei observa totate greselile, clientul va progresa mai eficient, iti vei antrena concentrarea

5. Trimite-i in alta parte daca este cazul

Daca simti ca este cazul nu ezita sa trimiti clientul la un medic sau la un kinetoterapeut. Cand observi ca o problema este mai serioasa, nu incerca sa o rezolvi prin postura si alte sfaturi daca nu esti exact in cunostinta de cauza. Chiar daca intentiile tale sunt bune, important e ce-i cu adevarat bun pentru client si anume sa rezolve problema respectiva cu un profesionist.

Daca un client este racit, recomanda-i odihna si multe lichide, precum si un drum pana la medicul de familie. Aceleasi recomandari ar trebui facute si pentru diferite alte afectiuni. Nu incerca sa faci vreun fel de diagnoza sau sa dai alte sfaturi.

Daca problema este cu adevarat serioasa, clientul va ajunge in cele din urma la un specialist, unde s-ar putea sa povesteasca despre sfaturile primite. Nu merita sa iti asumi riscul de a te face de ras. Accepta ca unele lucruri, alti oameni le stiu mai bine.

Beneficii: vei castiga increderea si respectul clientului, vei evita situatii neplacute

6. Analizeaza clientii inainte si creaza-le un program personalizat

Muleaza-te pe necesitatile si posibilitatile fiecarui client in parte.

Fiecare client are alte asteptari, alta mobilitate si alt istoric de antrenament. E bine sa stii de orice fel de afectiuni, deviatii posturale si alte probleme inainte de a cladi un antrenament. De exemplu, un client cu durere cronica la genunchi are nevoie de exercitii pentru picioare care minimizeaza utilizarea genunchilor, in special cu intreaga greutate a corpului.

Un antrenor slab va recomanda exercitii nepotrivite. Acestia vor pune persoane obeze sa faca multe sarituri, aplecari, genuflexiuni, ce pun prea mult stress pe incheieturile picioarelor, sau vor folosi mereu acelasi antrenament, ce ar putea ajuta pe unii, dar ar putea rani sau limita pe altii.

Pe termen scurt, rezultatele s-ar putea sa se vada, dar exista riscul ca pe termen lung sa apara tot felul de afectiuni. Clientii se vor simti de asemenea in pericol din cauza durerilor si a efortului excesiv, ceea ce ii va descuraja si ii va face sa abandoneze complet antrenamentele.

Daca un client este obez, ia-l usor. Daca intr-o zi cineva e racit sau se simte rau, nu-l forta. A facut deja jumatate din efort pentru ca a venit. Felicita-l pentru asta.

Personalizeaza programul de antrenament specific pentru fiecare client in parte, pentru posibilitatile lor si pentru tipul lor de conformatie.

Beneficii: clientii se vor tine de treaba, clientii se vor simti speciali, clientii vor progresa mai repede

7. Noteaza, structureaza datele si evalueaza

Chiar daca este dovedit ca exercitiile fizice regulate iti pastreaza organismul sanatos, pentru a face progres vizibil in timp redus, ideal este sa notezi progresul, sa compari rezultatele din prezent cu cele din trecut si sa stabilesti noi tinte.

Astfel vei putea testa si observa ce functioneaza mai bine si ce nu. Dupa cum am mai mentionat, fiecare persoana are nevoie de un program diferit, iar ce functioneaza minunat pentru unul ar putea fi inutil sau chiar distructiv pentru altul. Nu exista un program universal potrivit pentru toti.

Cand lucrezi unu-la-unu, in special, e nevoie de multa personalizare, planificare si evaluare. Unele lucruri nu pot fi prevazute sau stabilite la inceut, ci doar observate si modificate in timp. Tocmai de aceea, notatul si structurarea informatiilor sunt o metoda extrem de eficienta pentru a progresa ulterior.

8. Fii punctual si flexibil cu programul

Nimanui nu-i plac intarziatii, mai ales atunci cand timpul respectiv costa bani. Daca persoana s-a straduit sa ajunga la timp, atunci ar fi bine sa il astepti pregatit de treaba. Desigur, ideal ar fi sa fie reciproca punctualitatea.

E important de asemenea sa-i oferi clientului cat mai multe posibilitati in program, adica sa fii flexibil si sa nu il restrictionezi prea mult, sau. Nu iti umple zilele pana peste cap si lasa mereu loc pentru potentiale modificari.

Toata lumea este ocupata in ziua de azi, unele persoane vor putea lucra doar dimineata, altele doar seara si mereu s-ar putea sa intervina cate ceva. Daca vei lucra cu persoane precum oameni de afaceri, atleti sau vedete TV, programul s-ar putea schimba de la un minut la altul, dar desigur, si plata va fi pe masura, asa ca fii pregatit.

9 Motiveaza-i non-stop !

In functie de cum relationezi cu alte persoane prin abilitati sociale, cunoastere de sine si empatie, poti stabili cat esti de bun ca lider la munca in echipa. Motivarea e buna in orice situatie. Este posibil sa ai clienti care se descurajeaza usor, sa ai clienti care mereu se plang ca nu au timp sau clienti care sunt mereu prea stresati ca sa se antreneze regulat.

Esti responsabil sa-i ajuti pe fiecare in parte sa treaca peste aceste obstacole, deoarece adevarul e ca cei mai multi stiu deja ce au de facut, iar informatia este peste tot pe internet. Plata pentru un antrenor personal vine tocmai pentru motivatie si pentru a fi pusi mereu la treaba, ceva ce ei nu pot face singuri.

10. Comunica bine cu ei

Nu in cele din urma, conteaza foate mult cum te comporti cu ei. Indiferent pe cine ai in fata, trebuie sa ii tratezi cu respect. Doar asa iti vei putea impune si tu respectul. Trebuie sa te mulezi pe fiecare personalitate de client in parte si sa incerci sa te intelegi bine cu toti. Unii s-ar putea sa iti fie pe plac, altii vor fi mai dificili.

Cu cat te vor placea mai mult ca persoana, cu atat mai vor fi mai dispusi sa-ti povesteasca despre mici secrete care le limiteaza potentialul. Vor comunica mai deschis cu tine, vor fi directi cu nemultumirile si nelamuririle lor iar tu vei putea mult mai usor sa gasesti solutii pentru aceeste probleme.

Articol scris in parteneriat cu: www.4fit.ro