Somnul este una dintre activitatile care are efecte semnificative asupra calitatii vietii. Alaturi de mancare si respiratie, ne asigura supravietuirea si sanatatea si, desi este un proces mecanic in viata noastra, daca nu il facem corect, poate avea o serie de consecinte destul de grave asupra calitatii vietii. Dar astazi vom pune in dezbatere ideile gresite despre somn care sunt vehiculate pe la tv sau prin popor.
Cand vine vorba despre somn, majoritatea avem o serie de tabieturi la care cu greu reusim sa renuntam chiar daca aflam ca ne pot afecta sanatatea. De la rontaitul inainte de culcare pana la adormitul cu televizorul aprins si „recuperarea” orelor nedormite, incercam sa aflam ce spun expertii despre aceste obiceiuri atat de comune de la ceas de seara.
1. Trebuie sa dormim 8 ore pe noapte
Nu toti oamenii au aceleasi nevoi, iar acest lucru se aplica si in cazul somnului. Specialistii ne spun ca avem o anumita predestinare pentru nevoia de somn. Unii oameni au nevoie de mai mult somn, altii de mai putin.
Totusi cum aflam ce vrea sa ne spuna aceasta predestinare genetica? De unde stim de cat somn avem nevoie? Unul dintre indicatorii lipsei de somn este faptul ca adormi imediat cum asezi capul pe persona. Acesta este unul dintre semnele ca ati putea sa va odihniti mai mult. In general, daca avem un somn sanatos, dureaza cam 15 minute sa intrati in starea completa de adormire.
2. Recuperam orele nedormite in timpul weekend-ului
Desigur ca un somn odihnitor intr-o noapte de weekend ne poate face sa ne simtim mult mai odihniti, insa efectele noptilor cu somn prea putin se vor resimti in timp. Deficitul de somn pe perioade indelungate poate conduce chiar la aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare.
3. Cu cat dormim mai mult, cu atat mai bine
La fel ca oamenii care dorm regulat sase ore pe noapte, oamenii care dorm in mod constant aproximativ zece ore pe noapte se confrunta, la randul lor, cu o serie de probleme de sanatate.
Prea mult somn poate determina probleme de sanatate precum diabet, obezitate, dureri de cap si de spate, probleme de inima si depresie.
4. Statul in pat este odihnitor
Se pare ca una dintre cele mai gresite practici atunci cand nu reusim sa adormim este aceea de a sta in pat si “numara oile”. Riscati sa va cresteti riscul de anxietate si va veti obisnui sa adormiti tot mai greu.
Nu incepeti nici sa butonati telefonul sau sa deschideti laptopul. Ridicati-va din pat, schimbati camera, cititi cateva pagini de carte, scrieti ceva si in jumatate de ora ar trebui sa fiti pregatiti de somn.
5. Nu este nesanatos sa adormim cu televizorul pornit
Atunci cand ne relaxam, respiratia si ritmul cardiac incetinesc, muschii se detensioneaza si gandurile devin mai calme. Dar, atunci cand ne uitam la televizor, niciunul dintre aceste lucruri nu are loc.
Televizorul ne tine mintea activa, nu ne lasa sa atingem acea stare de relaxare necesara somnului. Mai mult, lumina albastra pre care o emite mentine creierul intr-o stare de alerta. Acelasi lucru se aplica in privinta oricarui dispozitiv electronic gen tableta, laptop sau telefon.
Indicat este sa ne deconectam cu cel putin o ora inainte de culcare.
6. Putin alcool inainte de culcare este benefic
Alcoolul ne poate ajuta sa atipim, insa ne poate afecta serios calitatea somnului. In timp ce corpul se chinuieste sa proceseze alcoolul, acesta poate actiona ca un stimulent, ducand la un somn mai putin adanc si odihnitor decat de obicei.
De asemenea, exista si riscul sa avem un somn fragmentat, sa ne trezim in timpul noptii si sa ne fie foarte greu sa adormim la loc.
7. Starea de somnolenta de pe timpul zilei tradeaza un somn neodihnitor
Persoanele care sufera de somnolenta excesiva pe timpul zilei se simt foarte molesite si simt o nevoie acuta de a adormi, chiar in momente mai putin potrivite, cand, in mod normal, ar trebui sa fie conectate la alte activitati.
Aceasta afectiune, care se poate manifesta chiar si atunci cand te odihnesti suficient noaptea, poate fi semnul unei probleme medicale mai grave, precum apneea in somn sau narcolepsia. Astfel de probleme pot fi, adesea, tratate, iar simptomele de care suferi ar trebui discutate cu un medic competent.
Starea de somnolenta accentuata ne poate afecta atat psihic cat si emotional, nu numai fizic.
8. Temperatura ideala pentru culcare trebuie sa fie destul de ridicata
Chiar daca simtim nevoia sa ne acoperim cu multe paturi, un mediu mai racoros este cel mai potrivit pentru unui somn bun.
Schimbarile in temperatura interna ne afecteaza somnul, insa daca ne expunem la racoare capul putem anula o parte din efectele nefavorabile ale suprapunerii de paturi.
9. Nu este bine sa dormim dupa amiaza pentru ca nu mai putem dormi noaptea
Daca vorbim despre simplul atipit pentru cateva minute (power nap) in timpul zilei, atunci nu trebuie sa ne facem griji ca nu mai putem adormi noaptea.
O serie de cercetari care arata ca oamenii si-au imbunatatit memoria, vigilenta si performanta dupa o siesta care nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 30 de minute.
10. Sportul inainte de culcare ne afecteaza somnul
Desi acesta nu este chiar un mit, antrenamentele foarte tarzii ne pot afecta somnul din cauza secretiei de adrenalina. Daca insa intre sesiunea de sport si culcare trec cateva ore (cam 3-4), timp in care corpul isi regleaza temperatura corporala, atunci nu va fi nicio problema. Ne putem bucura, deci, de antrenamentele de seara in voie!
11. Adolescentii lenesi dorm mult
Conform expertilor pe probleme de somn, un adolescent are nevoie de cel putin 8.5-9.25 ore de odihna pe noapte, comparativ cu cele 7-9 ore ale unui adult.
Ceasurile biologice ale adolescentilor ii tin treji pana tarziu in noapte si ii fac sa doarma mai mult dimineata. Din acest motiv unii dintre ei pot avea probleme atunci cand au cursuri la prima ora si nu se pot trezi. Nu este vorba de lene sau prea multa distractie, pur si simplu sunt altfel programati.
12. Insomnia se reduce la dificultatea de a adormi
O alta idee gresita partial. Insomnia este pe buna dreptate asociata cu incapacitatea de a ne odihni noaptea (ramanem treji la mult timp dupa ce ne bagam in pat, stam si ne uitam la televizor ca nu putem adormi etc.), insa „afectiunea” presupune mai multe simptome precum: trezitul prea de dimineata sau des si sentimentul de nu fi complet odihnit atunci cand incepi o noua zi.
Insomnia poate reprezenta, la randul ei, un simptom al unei afectiuni de somn, psihologica sau de ordin psihiatric, dar care se poate trata de cele mai multe ori.