Simti o stare de moleseala, chiar ameteala si esti morocanos. Sunt oare numai semnele somnului insuficient? Ei bine, nu, ele pot aparea chiar si daca ai dormit prea mult. Intotdeauna vorbim despre cum ne afecteaza lipsa de somn, dar niciodata despre cat de mult rau ne face sa dormim prea mult. Asa ca astazi vedem exact ce inseamna si de ce e bine sa ne limitam programul de somn la 7-9 ore pe noapte.

Somnul prea mult, la fel de nociv ca somnul insuficient?
Lipsa somnului ne afecteaza starea de spirit, calitatea pielii, dupa cum bine stii putem fi mai irascibili, capacitatea de memorare ne scade vertiginos, ne creste pofta de mancare si pofta pentru junk food, insa nici prea mult somn nu este sanatos.
Doctorii au cazut de acord asupra faptului ca somnul de calitate este crucial pentru starea noastra de sanatate. Nu numai ca avem nevoie de el pentru a ne mentine starea de concentrare si vigilenta pe parcursul zilei, insa ne ajuta si sa ne “reincarcam bateriile” si sa ne recuperam dupa o zi de stres si oboseala. Mai mult, ne poate ajuta sa prevenim boli precum obezitatea sau diabetul. Insa cat de mult ne afecteaza faptul ca dormim prea mult?
Profesorii in medicina somnului de la Universitatea Harvard sustin ca persoanele care dorm mai mult de 10 ore zilnic au un profil medical mai prost decat cei care dorm 7-8 ore. Se pare ca, daca dormim mai mult de noua ore pe noapte, sistemul nostru imunitar nu mai functioneaza corect si suntem mai predispusi la diferite boli.

Ce inseamna sa dormi prea mult si ce riscuri exista?

Conform specialistilor, numarul de ore de somn recomandate depinde de varsta, de nivelul de activitate, dar si de starea generala de sanatate si de obiceiurile zilnice.
Chiar daca perioada recomandata de somn pentru un adult este de şapte-noua ore, in anumite momente ale vietii putem avea nevoie de mai mult de atat, precum perioadele de recuperare dupa o boala, dupa o interventie chirurgicala majora sau cand se schimba fusul orar.
Somnul prea mult, ocazional,nu reprezinta un risc serios pentru sanatate, dar daca dormi prea mult in fiecare zi si te simti ametit mereu atunci cand esti treaz, poate ca este nevoie sa consulti un medic.

Cei care dorm prea mult risca urmatoarele:

•    depresie sau chiar dementa
•    disfunctii ale tiroidei si rinichilor
•    inflamatie in organism
•    scaderea fertilitatii
•    cresterea riscului de diabet si obezitate
•    cresterea riscului de infarct si boli de inima

In anumite cazuri, dormitul in exces poate fi rezultatul unei tulburari medicale, precum hipersomnia. Hipersomniacii au tendinta de a dormi mai mult pe parcursul noptii, dar experimenteaza o senzatie puternica de somnolenta si in timpul zilei, determinandu-i sa adoarma chiar si in contextele cele mai nepotrivite, cum ar fi la birou.
Acelasi lucru apare si in cazul persoanelor care se confrunta cu apneea in somn, o afectiune a sistemului respirator care poate intrerupe frecvent ciclul normal al somnului. Insa, pe langa problemele de ordin medical, dormitul excesiv ar putea fi provocat de consumul de alcool sau de utilizarea anumitor medicamente, dar si de starea de depresie.

Dormitul prea mult poate conduce la imbatranirea prematura a creierului si scaderea capacitatilor acestuia
Cercetatorii Universitatii College London Medical School au initiat un experiment de testare a memoriei, a capacitatii de rationament si a vocabularului, efectuat pe un esantion de peste 5.400 de femei si barbati intre 35 si 55 de ani. Rezultatele au aratat ca circa 8% dintre cei care au dormit mai mult de 6-8 ore au obtinut punctaje mult mai slabe la toate probele, in raport cu participantii care au dormit mai putin de sase ore pe noapte.
Prea mult somn poate fi un factor pentru inflamatia din organism.
Inflamatia cronica din organism este legata de o multime de alte afectiuni de la diabet la boli de inima si Alzheimer. Anumite obiceiuri precum fumatul, obezitatea sau starea de infectie prelungita pot contribui la inflamatie, insa si somnul insuficient sau in exces ar putea avea acelasi rol.
Inflamatia din corp este masurata prin nivelurile de citokine (denumite si proteine reactive C sau CRP). Studiile au aratat ca nivelurile sunt mai crescute in cazul celor care dorm foarte mult.

Somnul in exces cauzeaza boli de inima, diabet si obezitate
De asemenea, dormitul excesiv ar putea contribui la dezvoltarea problemelor cardiovasculare. Un studiu (https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/physical-side-effects-oversleeping) la care au participat aproximativ 72.000 de femei a aratat ca somnul prelungit peste noua ore poate creste riscul de dezvoltare a bolii coronariene cu pana la 38%, fata de dormitul a opt ore pe noapte, conform webmd.
Un alt studiu (https://www.cbsnews.com/news/physical-side-effects-of-oversleeping/) efectuat pe un esantion de 9.000 de persoane a aratat ca dormitul a peste 9 ore pe noapte poate creste chiar si cu 50% riscul de dezvoltare a diabetului, in raport cu persoanele care dorm opt ore in fiecare noapte.

Obezitatea este o alta problema de sanatate la care ne expunem dormind prea mult. Cei care dorm peste 9-10 ore pe noapte au cu 21% mai multe sanse ca in sase ani sa dezvolte o astfel de problema, spre deosebire de cei care nu depasesc 7-8 ore de somn, conform primului studiu mentionat. Barbatii, se pare ca prezinta riscul de a dezvolta sindrom metabolic, pe cand femeilor le creste tesutul adipos din jurul abdomenului.

Excesul de somn poate cauza depresia.
Mai mult, circa 15 procente dintre persoanele care sufera de depresie au tendinta de a dormi excesiv.
Depresia si somnul merg mana in mana, insa de multe ori se ajunge la anecdota cu gaina si oul. Persoanele care sufera de anumite forme de depresie au tendinta de a dormi mai mult, iar acele ore de somn in exces pot inrautati starea depresiva.

Poate scadea si fertilitatea.
Intr-un studiu (https://www.ivf-cube.eu/en/news/sleep-fertility-linked-7-8-hours-best-for-ivf-patients-study-says/) din anul 2013, o echipa de cercetatori din Coreea a analizat obiceiurile de somn ale 650 de femei, care apelasera la fertilizare in vitro. Acestia au descoperit ca persoanele care dormeau intre 7 si 8 ore pe noapte aveau mai multe sanse sa pastreze sarcina, decat cele care dormeau intre 9 si 11 ore. Acest lucru se intampla deoarece obiceiurile de somn pot avea impact asupra ritmului circadian, productiei de hormoni si ciclul menstrual.

Incearca intotdeauna sa iti evaluezi obiceiurile de somn si sa analizezi cum te simti in functie de cat dormi, iar in cele din urma sa identifici acei factori care ar putea de ce ai dormit mai mult sau mai putin decat este normal. Daca nu consumi alcool sau diverse medicamente care ar putea sa iti influenteze durata somnului, este vital sa consulti un medic.