Încerc de ceva timp să ating un punct sensibil, însă n-am știut cum să-l abordez până acum și să împac pe toata lumea. Unul dintre lucrurile general valabile în domeniul pe care astăzi îl numim fitness este că o foarte mare importanță o are aspectul fizic, iar cei care zic că nu sunt interesați de asta, nu mă conving așa ușor.

Pe modelul Yin Yang, orice parte pozitivă are și părți negative, iar domeniul la care fac referire în acest articol nu scapă de această regulă. În ce sens? Antrenamentele cu greutăți și kilogramele de mușchi pe care le câștigăm construiesc un corp de invidiat, iar rezultatele cresc încrederea în sine extrem de mult. Ce ne facem însă cu ceea ce ignorăm și astfel pierdem, atunci când mușchii devin destul de mari? Dacă nu știi despre ce vorbesc, gândește-te la ce puteai să faci înainte de a construi imaginea perfectă a corpului pe care îl ai acum? Mai ești capabil să alergi corect? Mai ești la fel de agil? Ai aceeași mobilitate? Poți sări fără să te doară genunchii sau să întinzi vreun mușchi? Întrebările de genul pot continua și, din păcate, sunt întrebări pe care nu ni le punem în mod normal. Ne dăm seama, de multe ori, prea târziu. Cele 100kg de mușchi nu te ajută cu nimic dacă nu poți să le miști în armonie și eficient.

Corpul omenesc este făcut să funcționeze ca un tot unitar. Am mai spus-o și în alte articole și o voi repeta de câte ori este nevoie.  
Mușchii proeminenți se construiesc, este adevărat, cu multă muncă, disciplină, și proteină, dar cu exerciții care, așa cum ne place să zicem, îi izolează și îi lucrează separat de ceilalți mușchi, astfel că sunt mult mai solicitați și cresc mai mult. Dar ce te faci când ai nevoie ca toți mușchii tăi să lucreze împreună? Corpul nostru se bazează pe lanțuri kinetice. Nu este un cuvânt inventat, iar dacă mergi de ceva timp la sală și acest cuvânt îți este necunoscut, e momentul să arunci un ochi și să vezi despre ce vorbesc.
Antrenamentele tale, pentru a te asigura că poți obține un corp funcțional, trebuie să se bazeze pe exerciții care să folosească mai multe articulații, lăsând corpul să lucreze așa cum este construit. Odihna și alimentația joacă de asemenea un rol extrem de important, care de multe ori este ignorat.

Genuflexiunile, fandările, îndreptările, împinsul la piept, ramatul, tracțiunile, flotările, alergatul, săriturile, sunt exerciții pe care vrei să le introduci în antrenamentele tale pentru a profita la maxim de un corp care te va susține. Alergarea și săriturile sunt extrem de importante, fiind două activități de care nu știi când te lovești în viața de zi cu zi și sunt transferabile în orice sport.

Poți include în antrenamentele tale exerciții pe un singur picior, pentru a dezvolta echilibrul și a evita apariția dezechilibrelor musculare. De asemenea mobilitatea articulațiilor este foarte importantă, mai ales pentru cele cu o amplitudine mare, cum ar fi șoldul sau umărul, iar stretchingul este o unealtă perfectă.

Odihna este cheia.

La fel ca orice mașină de curse, organismul nu poate funcționa la capacitate maximă zile întregi. Este responsabilitatea ta să o lași în garaj să se răcească peste noapte pentru a o putea folosi ziua următoare.  Toată lumea caută o pastilă magică sau vreun supliment secret. Nu există nimic mai anabolizant decât câteva ore în plus de somn.

Cu cât ești mai odihnit, cu atât randamentul va fi mai bun, cu atât vei fi mai aproape de maxim, și cu atât vei putea evita mai bine accidentările. Masează mușchii, fă stretching și află cum să-i relaxezi atunci când nu ești la antrenament.

E foarte important și ceea ce mănânci în lupta ta de a câștiga masă musculară, pentru că nu este important doar să mănânci mai multe calorii decât consumi, dar să ții și cont de ceea ce mănânci. Pentru că 10 hamburgeri ți-ar depăși probabil nevoile, însă nu te-ar ajuta cu nimic, și grăsimea face mai mult rău decât bine.

Așadar, echilibrul între ceea ce mănânci și nevoile tale este foarte important. Află-ți  metabolismul bazal, vezi de câte calorii ai nevoie pentru a crește în masă și încearcă sa consumi metabolisme cu proprietăți nutritive.  

În concluzie? Sper să rămâi cu unul sau două lucruri din acest articol. Mușchii mari nu sunt întotdeauna funcționali, așa că va trebui să lucrezi și pe cealaltă parte pentru a fi la capacitate maximă, iar după antrenament este foarte important să mănânci așa cum trebuie și să te odihnești pe măsură!

Spor la treabă!

Using strength built on machines is like shooting a cannon from a canoe.