Ce reprezinta mancatul emotional? Mananc desi nu imi este foame.
Mancatul emotional se refera la nevoia de a manca in functie de starea emotionala pe care o avem, fara a simti neaparat senzatia de foame.
Acest lucru ne poate afecta, intrucat, de regula, vom intinde mana dupa alimentele care ne cresc secretia de endorfine  si serotonine, substante supranumite si „hormonii fericirii“, care ne ofera acea stare de liniste si relaxare, iar aceste produse de cele mai multe  ori nu sunt cele mai recomandate pentru o dieta sanatoasa.

Obiceiurile alimentare le stabilim din copilarie
Satisfactia pe care un copil o simte in primul an de viata, cand sta linistit la sanul mamei, se leaga in timp cu nevoia de a manca sau de a sta nemancat. Sunt persoane care asociaza aceasta stare cu un sentiment de confort psihic, o stare generala de bine, si atunci cand sunt fericite, mananca pentru a extinde si intari acel sentiment.
Insa exista si opusul acestei situatii, cea in care apar anxietatea si iritabilitatea inainte de masa, si agitatia creste constant pana in momentul in care reusim sa mancam.
Aceasta stare este asociata cu o anumita frustrare, legata de momentul in care luam masa, si avem tendinta sa mancam atunci cand suntem anxiosi, suparati sau frustrati.

Cauzele aparitiei mancatului emotional si cum il identificam
Mancatul emotional apare inca de cand suntem bebelusi. Din acest motiv ajungem sa devenim copii mai mancaciosi sau mai pofticiosi si selectivi, care fac mofturi la mancare. Este o caracteristica ce ne ramane in structura psihica si va continua sa ne guverneze obiceiurile alimentare pentru tot restul vietii.
Simtiti cumva ca mancarea este una dintre placerile vietii? Mancati de pofta, orice, oricand si asociati o multime de evenimente mai importante sau fara atat de multa incarcatura emotionala?
Deseori, continuati sa manancati si dupa ce v-ati potolit foamea? Va este greu sa va impuneti o limita cand sa va opriti si poate chiar nu simtiti nici macar un semnal pe care corpul vi-l ofera cand este satul?
Atunci mancatul este cu siguranta pe fond emotional, iar solutia consta in a invata sa va relaxati, sa gasiti placere in alte activitati si sa invatati sa apreciati ca meritati mai mult. Situatiile si emotiile care ne determina sa mancam pe fond nervos
Tristetea, constientizata sau nu, reprezinta de cele mai multe ori cauza pentru care mancarea ajunge sa ne faca sa ne simtim atat de bine. Deseori, hrana biologica ii tine locul celei sufletesti. Ne hranim peste cat are nevoie organismul pentru a compensa pentru alte lipsuri din viata noastra, lipsuri pe care poate le identificam cu greu pentru ca le-am tinut ascunse atat de mult timp.
Probabil vi se intampla sa va simtiti vinovati, v-ar placea sa va opriti mai devreme, v-ar placea poate sa va petreceti altfel timpul decat cu o cutie de inghetata sau chipsuri intr-o seara de vineri, insa mancarea este cel mai la indemana „prieten”.
Unul din modurile ingenioase la care corpul nostru face apel pentru a se simti mai bine si mai „fericit”, este hranirea. Mancarea reuseste sa fie un fel de punte, un liant intre aspectele risipite ale fiintei noastre, aspecte ce tin de corp, minte si spirit.
Degeaba ne certam noi si ne invinovatim apoi ca am mancat prea mult sau ca nu ni se mai potrivesc nu stiu ce haine… Corpul stie prea bine ce sa ne ceara pentru a se simti bine si cu siguranta ca grija pentru standardele de greutate nu reprezinta o prioritate.
Atunci cand ajungem sa ne certam pentru acest mecanism prin care obtinem satisfactia imediata (sanatos, din punctul „lui” de vedere!), ne ranim pe noi insine. Pentru ca, fara sa ne dam seama, ne luptam impotriva noastra. Practic, prelungim insasi acea rana de demult care a produs scindarea: lipsa de intelegere, constrangerea, duritatea, suferinta.
Aici intra in discutie si o renumita problema a gratificarii imediate (instant gratification https://www.precisionnutrition.com/instant-gratification), de care foarte multi dintre noi am ajuns sa suferim.

Cum stim ca suferim de mancat emotional si cum il combatem
Dupa ce mancam, in mod firesc apare senzatia de satietate, insa cand am cazut prada obiceiului de a manca emotional, nu ne putem opri, deoarece avem un gol afectiv de umplut.
Vestea buna este ca exista solutii (aproape pentru orice exista solutii pe lumea asta) si chiar daca ne vor pune rabdarea si poate chiar corpul la incercare, eliberarea de sub aceste practici nesanatoase ne va oferi cu atat mai multa satisfactie la final.
1. Urmariti-va obiceiurile alimentare
Primul pas in acest demers este sa fii atenta la cum reactionati cand se apropie ora mesei si sa identificati starile cu care te confrunti. Agitatie? Tristete? Nervozitate? Anxietate? Placere? Indiferenta?
Analizati-va cu grija emotiile si pastrati obiectivitatea. De multe ori „simtirea” sentimentelor va reduce instantaneu pofta nejustificata de mancare.
2. Investiti timp in alte activitati care va fac placere
Probabil aceasta este strategia cea mai cunoscuta pentru depasirea unor impasuri existentiale.
Dansul dar si orice alta forma de arta, natura, imbratisarile sunt cateva metode grozave de a readuce spiritul in corp si mintea in prezent. Cumparati-va flori, faceti o excursie sau numai o plimbare, orice placere, oricat de mica va juca un rol in acest „tratament”.
3.Ganditi in termeni de gratificare pe termen lung
Intrebati-va: „cam cat ma va costa pe termen lung aceasta gratificare imediata?” Stiu ca este un exercitiu pe care multi nu il trec cu brio pentru ca de multe ori avem tendinta sa nu gandim la efectele devastatoare pe care o activitate nesanatoase le poate avea pe termen lung.
Mancatul emotional excesiv imi va cauza mai multa placere sau mai multa durere in timp? Raspunsul cred ca este de la sine inteles.
4.Apelati la un specialist in nutritie
Un nutritionist va va spune exact de ce si de cata mancare aveti nevoie. El va va recomanda si un set de analize care poate vor scoate la suprafata niste carente care ar putea determina acele pofte nejustificate de mancare.
Mecanismele vechi au nevoie de timp pentru a fi inlocuite de cele noi. Reamintiti-va permanent ca sunteti in cadrul unui proces de transformare, prin care vei trece mai usor daca va pastrati fermitatea dar si calmul.
5. Consultati un psihoterapeut pentru a descoperi cauza mancatului emotional
Nu este nicio rusine sa recunosteti ca nu ai detineti controlul si ca solutiile recomandate nu dau rezultate. Nimeni nu va invinovateste pentru ca ati gasit refugiu in mancare pentru o serie de probleme apasatoare.
In prima faza puteti incerca practicarea meditatie sau a orelor de yoga, insa daca nici acestea nu ofera rezultate, atunci apelarea la un specialist cu siguranta va aduce rezultate.
Aceste practici va vor conduce catre emotii. Emotiile vor trezi amintiri. Amintirile va vor duce din nou in emotia traita la momentul declansator. Poate fi foarte greu, poate aparea chiar si teama.
Retrairea acelor emotii in alte conditii decat cele din trecut, de data aceasta in conditii de siguranta, stiind ca acum puteti face fata unei situatii la care atunci nu puteati, duce la deblocarea acelor emotii.
6. Amintiti-va permanent ca va iubiti si pretuiti
Nu sunteti numai un corp si daca exista persoane care numai pentru asta va judeca atunci mai bine si-ar vedea de drum si ar parasi „incinta” sufletului vostru. Nu se construieste doar pe baza unei atractii fizice, ci pe ceea ce ne leaga emotional.
Din acest motiv va si recomand sa va debarasati de ideea ca mancarea reprezinta remediul pentru probleme si sa gasiti modalitati de a creste emotional, profesional, social, in orice fel.
Va va fi mult mai usor sa va iubiti cand simtiti ca va dezvoltati spiritul si mintea.
Eu va doresc succes si pastrati increderea ca o solutie va exista intotdeauna!