Meditatia ne relaxeaza. Practica nu tine insa de concentraremaxima, ci de fapt de “de-concentrare”. Nu tine de focalizarea pe un anumit gand ci, dimpotriva, de eliminarea oricarui gand pentru cateva clipe. Cercetarile permanente asupra conexiunii meditatie-creier scot la suprafata tot mai multe beneficii ale acestei practici. De la modificari ale materiei cenusii din creier pana la efectul antidepresiv, teoriile ancestrale despre meditatie par a fi reconfirmate de stiinta moderna. Sa exploram impreuna multiplele avantaje ale practicii meditatiei.
Multiple studii au demonstrat ca meditatia poate aduce diverse beneficii pentru sanatate. Si, desi scepticii sustin ca doar cateva schimbari in la nivelul creierului nu reprezinta un efect semnificativ atata timp cat nu se observa si efecte psihologice reale, expertii pot confirma ca meditatia ne ajuta si sa educem anxietatea si depresia, sa ne imbunatatim capacitatea de concentrare, atentia si starea psihica generala.
Meditatia poate reduce durerile corporale
Specialistii de la Universitatea Harvard (SUA) si Universitatea Justus Liebig (Germania) au identificat patru elemente esentiale ale starii de meditatie care ajuta la combaterea stresului: constiinta de sine, controlul emotiilor, concentrarea atentiei si constientizarea propriului corp. Un alt studiu, publicat in Journal of Neuroscience arata ca o ora de meditatie poate chiar sa aiba efecte benefice asupra corpului in mod direct, reducand senzatia de durere cu pana la 40%.
Meditatia si efectele benefice asupra creierului
In primul rand, meditatia ne ajuta sa incetinim viteza de imbatranire a creierului. Un studiu al UCLA a facut aceasta descoperire. Cei care practicau meditatie de 20 de ani detineau o proportie mai mare de materie cenusie la nivelul creierului si, desi volumul acesteia tinde sa scada odata cu inaintarea in varsta, comparativ cu cei care nu mediteaza, acest proces este cu mult incetinit.
Dupa numai o sedinta de meditatie chiar si de doua minute, toate regiunile din creier au de castigat. Lobul frontal, responsabil pentru planificare, emotii si constienta de sine, se relaxeaza si aproape ca se „inchide". Lobul parietal, care proceseaza informatiile senzoriale si orientarea in spatiu si timp, isi incetineste activitatea. Iar talamusul, responsabil cu atentia fata de semnalele din jur, isi reduce capacitatea de a procesa informatiile.
Meditatia creste memoria, concentrarea si creativitatea
Meditatia regulata se pare ca are o serie de avantaje care implica memoria, creativitatea si compasiunea.
Probleme de concentrare nu reprezinta o problema numai pentru copii, chiar si adultii pot suferi de ADHD. De fapt, imbunatatirea capacitatii de concentrare este principalul aspect la care ne gandim cand incepem practica de meditatie. Meditatia ajuta la o mai buna capacitate de concentrare, chiar si dupa ce terminam exercitiul in sine.
In plus, meditatia ajuta la scaderea nivelului de anxietate. Aceasta se intampla deoarece meditatia reuseste sa slabeasca legaturile neuronale, ceea ce poate parea ceva rau, dar nu este. Concret, slabirea legaturilor neuronale ne ajuta sa ne detasam emotional de ceea ce ni se intampla si sa reactionam rational la evenimentele din jur.
Si un alt beneficiu este o capacitate creativa crescuta. Astfel, persoanele care obisnuiesc sa mediteze au o capacitate crescuta de a gasi solutii la o problema propusa, dupa cum au descoperit cercetatorii de la Universitatea Leiden din Olanda.
Meditatia ne face oameni mai buni
Poate am exagerat putin cu formularea, insa meditatia chiar ne ajuta sa fim mai empatici, crescandu-ne compasiunea.
In cadrul unui experiment, subiectilor li s-au aratat fotografii cu persoane considerate „bune" (pozitive), „rele" (negative) sau „neutre". Cei care obisnuiau sa mediteze au fost capabili sa reduca reactiile negative fata de cei reprezentati in fotografiile cu personaje negative. Un alt studiu, din anul 2008, a evidentiat ca persoanele care mediteaza reactioneaza mai repede fata de persoanele care sufera si intervin pentru a alina suferinta.
Meditatia scade stresul si anxietatea
Acesta este probabil unui dintre principalele motive pentru care cei mai multi dintre noi ne imbarcam in aceasta “calatorie”. Meditatia determina cresterea capacitatii de a actiona in situatii stresante.
Un studiu din 2012 a dat o sarcina stresanta de indeplinit pe parcursul a opt saptamani unui numar de manageri. Prima categorie era alcatuita din manageri care au fost incurajati sa mediteze, a doua era alcatuita din manageri care primisera substante care sa-i ajute sa se relaxeze, iar ultima categorie de manageri nu primisera nimic pentru a se relaxa. La testul final, grupul care a meditat a inregistrat cel mai scazut nivel de stres dintre toate cele trei grupuri.
Nu numai ca da timp corpului si mintii sa se odihneasca, dar are un impact direct asupra sistemului nervos reducand productia de hormoni asociati cu stresul, precum cortizolul.
Un studiu efectuat in 2009 si publicat in Revista de Psihologie Clinica arata ca meditatia a diminuat anxietatea si a marit speranta la pacientii din cadrul studiului. Aceasta practica antica te ajuta sa simti satisfactia imediat, risipind rapid anxietatea.
Meditatia poate fi un tratament pentru insomnie
Petrecerea catorva minute de tacere zilnic ar putea conduce la imbunatatirea somnului, mai ales pentru cei care sufera de insomnii. Un studiu din 2015, efectuat in cadrul JAMA, a constatat ca adultii in varsta care au avut probleme cu somnul au prezentat mai putine probleme de insomnie, oboseala si depresie dupa ce au realizat sedinte de meditatie. Acestea implica concentrarea asupra respiratiei noastre si apoi aducerea atentiei mintii noastre in prezent, fara a ne gandi la trecut sau la viitor.
Meditatia poate reduce dependentele
Un numar tot mai mare de studii demonstreaza ca prin efectele asupra regiunilor responsabile de autocontrol din creier, meditatia poate fi extrem de eficienta in sustinerea recuperarii celor care au suferit de o dependenta.
Asta s-ar putea intampla datorita faptului ca prin meditatie ne putem decupla de la starea de “pofta” si ne introducem in starea de constientizare mai profunda.
Dintre multitudinea de efecte pozitive pe care le are meditatia mai merita mentionate si:
imbunatatirea posturii
determinarea unor alegeri de viata, inclusiv alimentare, mai sanatoase
cresterea gradului de constientizare a ceea ce facem sau zicem prin simpla practica a tacerii
ne imbunatatim mobilitatea si flexibilitatea corpului
pauzele scurte de meditatie pot aduce beneficii cognitive si emotionale si pentru copii
In concluzie, meditatia este o forma de relaxare pe care orice o poate practica. Ne imbunatateste starea mentala si emotionala, putand fi practicata oriunde, fara a necesita echipament sau abonamente lunare.
Incercati mai multe tipuri de meditatie pana cand le identificati pe cele care va sustin in atingerea obiectivelor personale si va cresc calitatea vietii.