Metoda Pilates este un sistem complet de exerciții prin care se lucrează corpul în întregime, de la mușchii profunzi la cei periferici, exerciții coordonate cu o respirație profundă și controlate în totalitate cu mintea.

Obiectivul metodei este obținerea unui echilibru muscular, de a fortifica mușchii slăbiți și de a-i relaxa pe cei contractați. Acest lucru contribuie la îmbunătățirea controlului asupra propriului corp, la creșterea forței și a flexibilității corpului, protejând astfel articulațiile și coloana vertebrală, în primul rând.

Coloana vertebrală reprezintă segmentul central al aparatului locomotor .Ea trebuie să susţină capul şi corpul în spaţiu , să reziste forţelor de gravitaţie , tuturor forţelor din exterior şi să protejeze măduva spinării cu rădăcinile ei nervoase . Văzută din spate coloana este rectilinie , din profil ea descrie curburi normale denumite : lordoză cervicală , cifoza toracală şi lordoză lombară. Accentuarea acestor curburi este legată uneori de procese patologice, alte ori apar doar ca posturi vicioase. Deformările structurale sunt determinate de afecţiuni ce modifică forma corpilor vertebrali şi pot fi localizate la 1 ,2, sau 3 vertebre învecinate. Şi în plan frontal pot apărea curburi ce sunt patologice , fiind fie o scolioză funcțională , fie una structurală. Mare parte din acestea au un potenţial evolutiv .

Pozițiile vicioase nu numai că sunt total inestetice , dar pot compromite sănătatea. Gravitatea constă în faptul că atunci când un individ stă “cocoșat” greutatea corpului său este constant proiectată în față și în jos, creindu-se astfel o încărcătură compresivă pe fiecare articulație, forțând organele interne să lucreze în condiții improprii, iar secțiunea de mijloc a corpului va fi solicitată suplimentar.

Un dezechilibru postural foarte des întâlnit în rândul populației este tendința de a bascula anterior sau posterior bazinul. Nici una din poziții nu este benefică coloanei vertebrale. Prin bascularea fie anterioară, fie posterioară a bazinului se creează alungirea musculaturii de o parte a corpului și scurtarea musculaturii pe partea opusă.

Posturile vicioase rezultă de obicei din slăbiciunea adductorilor coapsei, mușchilor abdomenului inferior și partea mijlocie și superioară a spatelui. Când mușchii antero-externi ai coapsei devin dominanți, coapsele și pelvisul slăbesc abdomenul trăgând în permanență de inserția inferioară a mușchilor abdominali. Ca măsură compensatorie, mușchii spatelui inferior vor fi contractați tot timpul. Această instabilitate va duce la creșterea dimensiunilor taliei și coapselor exacerbând problemele spatelui.
Spatele inferior fiind afectat va duce la înclinarea coloanei toracice spre posterior, mușchii pieptului vor interveni compensator încordându-se, trăgând trunchiul în față. Ca urmare se vor hipertrofia mușchii gâtului, ceea ce va conduce la dureri ale musculaturii gâtului și capului. Aceste probleme apar pe parcursul timpului, ramân necorectate și în cele din urmă se poate ajunge la hernii de disc, artrită, lombosciatică și chiar impotență.

O postură corectă este dependentă de corectitudinea cu care greutatea corpului este descărcată pe strucurile osoase – fiecare nivel afectează aria de deasupra lui. Cu cât picioarele sunt mai drepte și mai paralele (calcâiele trebuie să se alinieze cu degetul 2), cu atât este mai bine pentru postura generală.

Când este aplicată bine metoda Pilates, foarte multe persoane susțin că nu mai manifestă dureri de spate. Metoda Pilates este foarte eficientă în alinarea durerilor de spate deoarece remediază dezechilibrele musculare a unei persoane, dezechilibre ce duc la apariția disconfortului și a durerilor de spate. Un abdomen netonifiat, instabilitatea pelvisului, musculatura paravertebrală slabă, o postură neadecvată, lipsa conștientizării poziției corporale, toate duc la apariția durerilor de spate. În timpul antrenamentelor de Pilates, clientul trebuie să se concentreze asupra aliniamentului diferitelor părți ale copului, să-și conștientizeze postura din timpul exercițiilor. Antrenamentul depinde se o serie de reguli care trebuiesc respectate, astfel forțând pensoana implicată să se concentreze pe ceea ce face și ceea ce simte, în detrimentul stresului și grijilor cotidiene. Fie în decubit, fie în așezat sau în ortostatism, corpul nostru trebuie să fie aliniat într-o poziție anatomic corectă, nesolicitantă asupra articulațiilor și musculaturii. Totuși, pentru a dobândi o postură bună, trebuie de stăpânit un proces dinamic, și depinde de abilitatea corpului nostru de a-și alinia segmentele și de a raspunde eficient la anumite comenzi. Odată ce nu este stăpânit aliniamentul, forțe inegale acționează asupra asupra scheletului, în special asupra coloanei. Prin exercițiile Pilates, când se conștientizează aliniamentul corpului, se folosește și se dezvoltă uniform musculatura, ceea ce permite o mișcare fluidă, în cel mai natural mod.    

Prin practicarea Metodei Pilates, se dezvoltă o forță internă care susține curburile naturale ale coloanei vertebrale, acea forță fiind
reprezentată de musculatura planșeului pelvin, a diafragmului, a transversului abdominal și multifidus, numită de însuși Pilates “casa puterii”/ “power house”/ “the core”. Acesta ne învață cum să antrenăm concomitent toți acești mușchi pentru a susține și stabiliza coloana vertebrală. Când centrul puterii este întărit eficient, corpul este antrenat să știe când să relaxeze sau să activeze acești mușchi.  

Un antrenor de Pilates trebuie să evalueze foarte bine atidudinea posturală a fiecărui practicant, pentru identificarea musculaturii slabe și a celei mai puternice. O postură neutră este cea în care aliniamentul segmenteor corporale este perfect, o ușoară extensie în zona cervicală, o ușoară flexie în zona toracală și o ușoară extensie în zona lombară.



Mai multe despre posturile vicioase, În partea a doua a articolului.