Sanatatea noastra mentala functioneaza in baza mai multor factori, cum ar fi stabilitatea emotionala, psihologica sau sociala. Tot ceea ce facem ne influenteaza rezultatele muncii si intreaga starea pe care o vom avea pentru a ne desfasura viata de zi cu zi. Astazi vom vorbi despre cele mai bune metode prin care ne putem feri de efectele negative ale stilului de viata haotic, urmand ca in materialul urmator sa vorbim si despre alimentatia pentru un creier sanatos si o stare de bine la cote maxime. Creierul nostru sufera niste schimbari odata cu trecerea anilor, acelasi lucru intamplandu-se si cu functiile cognitive. Declinul mental, din cauza unor afectiuni precum Alzheimerul a inceput sa fie tot mai studiat si fiecare dintre noi va trebui sa adoptam cat mai multe metode pentru a preveni aparitia acestuia.

Cum combatem efectele imbatranirii asupra capacitatii mintale?

Expertii Universitatii Harvard au studiat fenomenul problemelor cognitive si ne ofera cateva sfaturi legate de ce putem face pentru a ne mentine functiile cerebrale la cote maxime.
Sanatatea creierului poate fi imbunatatita sau tinuta sub control prin practicarea catorva activitati regulate, cum ar fi:

1. Conectati-va la nevoile pe care le simtiti cu adevarat
Trendul gandirii pozitive nu mai reprezinta demult focusul cercetatorilor, iar ideea ca acceptarea si constientizarea sunt mai importante devin tot mai promovate (https://www.everyday-mindfulness.org/the-power-of-positive-thinking-is-a-myth/) .
Pe de alta parte insa, gandirea negativa permanenta are efecte negative asupra starii noastre si riscam sa fim introdusi intr-o stare depresiva permanenta din care cu greu reusim sa mai iesim. Astfel devine foarte important ca o persoana sa se conecteze la realitatea obiectiva din jur si din interior, sa nu elimine gandurile negative dar sa incerce sa le analizeze mai obiectiv.
Starea de liniste si claritate va reduce riscul de tulburari psihice precum anxietate sau depresie.

2. Planificati-va toate activitatile din timp
Cand va treziti dimineata, scrieti pe telefon sau in agenda ce sarcini avetii de indeplinit. Aceasta este o practica foarte eficienta - ajuta creierul sa stie ce are de facut dinainte si il mentine sanatos. In plus, creste stima si increderea in sine, puterea de concentrare si eficienta pe parcursul zilei.

3. Practicati sport cel putin de doua ori pe saptamana
Legatura dintre sport si sanatatea mintala este facuta de cativa ani astfel ca nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate astea, numarul persoanelor sedentare nu pare sa scada.
Nu conteaza ce fel de exercitii alegeti, important este sa le practicati zilnic. O sesiune intensa de sport va va reduce stresul, va va ajuta sa dormiti mai bine dar si sa ganditi mai limpede.

3. Concentrati-va pe o singura sarcina
Desi toti tindem spre a fi multitasking, aceasta practica nu este deloc sanatoasa si nici productiva.
Concentrati-va asupra unui singur lucru, iar creierul va performa. Indeplinirea mai multor activitati in acelasi timp nu ofera rezultatele dorite, ci mai ult va expuneti esecului.
Studiile (https://www.bustle.com/articles/156224-11-ways-to-avoid-multitasking-focus-more-each-day) ne educa in privinta felului in care putem elimina multitaskingul si ne sfatuiesc cum sa ne concentram mai bine pe o sarcina si sa devenim mai eficienti si mai putin anxiosi.

4. Stimulati-va permanent creierul
Studiile facute pe soareci si oameni arata ca permanenta solicitare a creierului stimuleaza conexiunile intre celulele nervoase si ajuta chiar la formarea de noi celule, avand in vedere asa-numita plasticitate a creierului.
Orice fel de activitate stimulativa este binevenita: cititul, cursurile noi, gimnastica mintala data de dezlegarea cuvintelor inscrucisate, de exemplu sau de rezolvarea problemelor de matematica, experimentarea unor lucruri care implica dexteritate sau efort mintal precum desenul, pictura sau altele sunt indicate.

5. Adoptati o alimentatie mai sanatoasa In cadrul fiecarui curs din cadrul Fitness Scandinavia (https://www.fitness-scandinavia.ro/programe-cursuri.html)  ne straduim sa inoculam fiecarui cursant faptul ca alimentatia sanatoasa si sportul nu reprezinta numai niste metode prin care sa aratam mai bine, ci si elementele de baza care ne vor asigura ca vom avea un organism functional si o stare de bine permanenta.
Noul trend in nutritie ne spune ca reducerea aportului de calorii este legat de un risc mai redus de declin mintal produs de imbatranire.
Evitati pe cat posibil produsele procesate gen covrigi, dulciuri, prajituri, la fel si grasimile trans- sau hidrogenate gasite cam in aceleasi produse.
Amintiti-va insa de complexul de vitamine V: B6 si B12, acidul folic, care ajuta la reducerea nivelului de homocisteina, un aminoacid care daca este prezent in cantitate mare, creste riscul de dementa.

6. Acordati atentie tensiunii arteriale
O tensiune mare la varsta mijlocie creste riscul de declin cognitiv pe masura ce inaintam in
varsta. Modificarea stilului de viata ajuta la pastrarea tensiunii la un nivel cat mai redus posibil.

7. Monitorizati-va glicemia si colesterolul
Diabetul este un factor important care poate duce la dementa. Puteti combate diabetul alegand sa mancati sanatos, facand exercitii regulat si eliminand nervii si stresul. insa daca nivelul zaharului in sange este tot ridicat, atunci aveti nevoie de medicamente pentru a tine diabetul sub control. Ele trebuie insa prescrise de un medic, nu luate pur si simplu dupa ce ati citit ceva pe internet.
In egala masura, si nivelurile ridicate de colecterol LDL cresc riscul de dementa, la fel ca si nivelul redus de HDL – asa numitul colesterol bun. Dieta, sportul, controlul greutatii, evitarea fumatului imbunatatesc nivelul colesterolului in organism. Daca aveti nevoie de mai mult ajutor intreaba medicul curant.

8. Reduceti sau chiar renuntati la fumat si alcool
Evitati tutunul sub toate formele. Consumul excesiv de alcool reprezinta si el un factor major in aparitia dementei. Daca alegeti sa consumati alcool, limitati-va la 2 pahare pe zi. Alcoolul baut in cantitati responsabile poate fi chiar un factor pozitiv in sanatatea creierului.

9. Incercati sa va controlati emotiile
Persoanele anxioase, depresive, private de somn sau extenuate tind sa aiba un scor mai redus al functiilor cognitive. Acest scor mai redus nu inseamna neaparat un risc mai mare de declin mintal pe masura imbatranirii, dar buna sanatate mintala si somnul odihnitor sunt scopuri importante care merita atinse.
La fel de importante in ecuatia sanatatii emotionale sunt si relatii sociale sau personale pe care le dezvoltam. Legaturile sociale sunt asociate cu o tensiune mai mica si o speranta de viata mai mare.

10. Practicati meditatia Despre meditatie (https://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/meditatia-aspect-esentiale-si-benefice-care-sa-te-convinga-sa-iti-linistesti-mintea) si beneficiile acesteia am mai discutat si in trecut, iar efectul acesteia asupra sanatatii creierului este incontestabil.
Neurologii subliniaza faptul ca ar fi suficiente chiar si numai 12 minute de meditatie zilnica pentru a reduce stresul acumulat la nivelul creierului, imbunatatindu-ne controlul emotiilor si, implicit, a relatiilor si comportamentului la locul de munca si in viata sociala.

11. Urmariti documentare despre natura Studiile recente ((https://www.theemotionmachine.com/why-nature-documentaries-are-the-best-tv-for-your-mental-health/)  au aratat faptul ca persoanele care urmaresc documentare
despre natura nu numai ca dezvolta abilitati de comunicare mai bune dar se situeaza in topul clasamentelor fericirii si starii de bine. Asta se intampla datorita capacitatii acestora de a ne reduce stresul.

12. Oferiti grija mai mare danturii
Conexiunea intre minte si corp este studiata de ani de zile, iar ultimele studii au gasit o legatura si intre sanatatea orala si cea mentala (https://www.nationalelfservice.net/dentistry/oral-health-other-health-conditions/poor-oral-health-and-severe-mental-illness-what-are-the-links/). Consultul stomatologic de doua ori pe an si periajul zilnic se pare ca pot preveni dementa.
In cadrul unui studiu, cercetatorii au monitorizat aproape 550 de persoane in varsta pe o perioada de 18 ani si au descoperit faptul ca subiectii care nu se spalasera cu rigurozitate pe dinti sunt mai predispusi la aparitia inflamatiilor la nivelul cavitatii orale si astfel le creste cu aproape 65% si riscul ca acestea sa se extinda catre creier.

Dupa cum vedeti, exista o multime de metode prin care putem preveni deteriorarea creierului si aparitia dementei. Incercati sa respectati macar in linii mari cele mentionate in acest articol si urmariti sfaturile ulterioare legate de dieta pentru o memorie si putere de concentrare mai bune.