Osteoporoza este o afectiune care se manifesta in general in a doua jumatate a vietii, dar originea este in copilarie si in adolescenta, adica perioada cresterii scheletului si constituirii masei oasoase maxime.

In tinerete scheletul creste si acumuleaza in oase ce va pierde la batranete.

Dupa 40 ani procesele de resorbtie osoasa (pierderea calciului si a densitatii osoase) se produc cu o viteza mai mare decat reconstructia, de aceea in timp osul devine poros si fragil.

Cand densitatea osoasa este atat de redusa incat scheletul nu mai este capabil sa faca fata solicitarilor obisnuite, iar frecventa fracturilor creste, inseamna ca este vorba de osteoporoza. Pe masura ce pierderea osoasa continua, osteoporoza progreseaza si oasele devin atat de fragile incat insasi greutatea corpului produce prabusirea si dezintegrarea coloanei vertebrale cu modificarea posturii, aparitia cocoasei si scaderea in inaltime.


Clasificare

Osteoporoza postmenopauza apare preponderent la femei inca din primii ani dupa menopauza si se datoreaza opririi productiei ovariene de hormoni estrogeni. Si barbatii pot prezenta acest tip de osteoporoza daca exista o diminuare considerabila a productiei de hormoni androgeni. Se caracterizeaza prin fracturi distale ale radiusului (bratului) si ale vertebrelor lombare, dar pot aparea si la pelvis sau femurul proximal (coapsa).


Osteoporoza de imbatranire apare in jurul varstei de 65 de ani afecteaza ambele sexe. Procesul avansat de resorbtie osoasa dece la fracturi frecvente de sold, dar si de coloana vertebrala. Femeile sunt mai sever afectate deoarece au un schelet mai mic si sunt mai longevive decat barbatii.

Fractura de sold apare la 20% dintre femei pana in 80 de ani si la 50% dintre cele care au depasit aceasta varsta.


Osteoporoza secundara

Pierderea masei osoase este determinata de alte afectiuni: hipertiroidism, diabet, insuficienta renala cronica, malabsorbtie, gastrectomie subtotala (reducerea stomacului sau de consumul unor medicamente (sedative, tranchilizante, hormoni tiroidieni, corticosteroizi, tetraciclina, antiacide cu aluminiu).


CAUZE

Osteoporoza este o boala idiopatica declansata prin mecanisme complexe si eterogene. Desi cauzele sunt insuficient clarificate in prezent, exista o serie de factori care au rol decisiv: aportul insuficient de calciu si vitamina D, sedentarismul si mostenirea genetica.


SIMPTOMELE din osteoporoza sunt de cele mai multe ori inexistente, singurul semn mai frecvent fiind scaderea in inaltime si pozitia cocosata. De obicei boala afecteaza coloana vertebrala, femurul si oasele pumnului, dar poate determina si pierderea dintilor.


DIAGNOSTICUL POZITIV se pune pe baza masurarii densitatii osoase prin ultrasunete sau radiografie.


Managementul osteoporozei

Preventia osteoporozei incepe din copilarie si consta int-o alimentatie sanatoasa asociata cu exercitiul fizic regulat. Sportul stimuleaza procesele de remodelare osoasa si amelioreaza circulatia sangvina, crescand aportul de materie prima necesara constructiei si consolidarii sistemului osos.


Tratamentul clasic

Tratamentul cel mai simplu pentru osteoporoza femeilor la menopauza este substitutia hormonala. Deoarece terapia hormonala creste riscul bolilor cardiovasculare si al cancerului de san, va fi administrata doar femeilor care au fost atinse de osteoporoza inainte de a intra la menopauza.

A aparut si o gama noua de medicamente non-hormonale eficiente in tratamentul osteoporozei-biofosforatii-care incetinesc resorbtia osoasa si stimuleaza formarea de tesut osos nou si sanatos.

Pentru anumite persoane tratamentul medicamentos face adevarate miracole, chiar si in cazul pierderilor osoase masive, in timp ce pentru altii nu este eficient sau nu poate fi tolerat.


Masuri nutritionale


  • Chiar daca nu poate vindeca osteoporoza, alimentatia bogata in calciu si vitamina D incetineste procesul de demineralizare osoasa.
  • Laptele ramane cea mai valoroasa si mai eficienta sursa de calciu.
  • Suplimentele farmaceutice cu minerale si vitamine vor fi luate doar la recomandarea medicului.
  • Vitamina C are efect antioxidant, stimuleaza procesul de formare a tesutului conjunctiv si ajuta la conservarea oaselor.
  • Vitamina K este capabila sa creasca densitatea osoasa si sa scada riscul de fracturi, conform unor studii recente.
  • Acizii esentiali omega-3 din pestele gras ajuta la scaderea calciuriei (pierderea calciului prin urina), cresc nivelul calciului absorbit direct din alimente si ajuta la fixarea lui in oase. Suplimentele cu ulei de peste au acelasi efect benefic. Sursa vegetala de acizi omega -3 sunt semintele de in, eficiente pentru mentinerea masei osoase si reducerea calciuriei.
  • Izoflavonoidele (estrogeni vegetali cu actiune similara estrogenilor umani) ajuta la mentinerea densitatii osoase la menopauza si previn aparitia osteoporozei. Sursa alimentara de fitoestrogeni este soia, cu toate produsele derivate ei (tofu, lapte de soia).