A avea un copil este, fara indoiala, cel mai mare privilegiu al unei femei, dar si o responsabilitate enorma. De aceea trebuie sa faceti tot ce va sta in putinta pentru ca copilul vostru sa fie sanatos si sa creasca normal. Sarcina este acea perioada din viata unei femei in care alimentatia sanatoasa si echilibrata devine OBLIGATORIE, pentru ca dieta nu priveste doar mama, ci este determinanta in formarea, evolutia si buna dezvoltare a copilului.

Inca inainte de a ramane insarcinata, toate femeile trebuie sa se pregateasca pentru evenimentul ce va urma facand ordine in alimentatia zilnica, adoptand obiceiuri culinare sanatoase si, cel mai important, incercand sa aiba greutatea ideala corespunzatoare varstei lor.

Subponderalele care nu reusesc sa acumuleze suficiente kilograme pe perioada sarcinii risca sa aiba un copil cu greutate mica la nastere sub 2,5 kg, in timp ce mamele obeze pot dezvolta pe parcursul celor 9 luni de gestatie afectiuni precum hipertensiune arteriala, infectii urinare, diabet gestational sau pot avea un copil cu greutatea mai mare de 4,5 kg.

ACUM ORI NICIODATA ESTE VITAL SA FITI NORMOPONDERALE!


CATE KILOGRAME TREBUIE SA CASTIGE O FEMEIE PE PERIOADA SARCINII?


O crestere adecvata a greutatii pe parcursul celor 9 luni permite o evolutie a sarcinii si o nastere fara complicatii pentru mama si copil, dar si constituirea unor rezerve de grasime necesare alaptarii si asigurarii unui status nutritional corespunzator noului nascut.

In primul trimestru se pot castiga 5-10% din numarul total de kilograme (maxim 1,5), dar este si mai bine ca viitoarea mama sa-si pastreze constanta greutatea initiala.

Ulterior se pot acumula in medie 450g/saptamana, un pic mai mult pentru femeile slabe si un pic mai putin pentru femeile robuste.

O femeie de talie medie ar trebui sa castige pe timpul sarcinii intre 11 si 15 kg, una slaba pana la 20 kilograme, in timp ce pentru supraponderale 7-10 kg sunt considerate suficient.

O crestere exagerata in kilograme este un semn periculos care poate arata debutul preeclamsiei, afectiune manifestata prin edeme si hipertensiune arteriala in ultimele luni de sarcina.

Surplusul de kilograme din finalul sarcinii este reprezentat aproape de tesutul ne-gras: placenta, cresterea uterului, cresterea volumului sangvin, dezvoltarea sanilor (a glandelor care produc lapte), dezvoltarea fatului in sine. Rezerva de tesut gras propriu-zis care se formeaza este necesara producerii laptelui si reprezinta sub 25%

Repartizarea unui surplus ponderal de 14 kg se poate face astfel:

  • marirea volumului sanilor-1 kg
  • volumul de lichide suplimentar-2 kg
  • placenta-0,7 kg
  • vascularizarea placentei-2 kg
  • greutatea copilului la nastere-3,5 kg
  • dezvoltarea musculaturii uterului-1 kg
  • depozitele de grasime- 3,5 kg