O întrebare cu un răspuns aparent accesibil.

Vedem in fiecare zi oameni antrenați, oameni careridică sute de kilograme, trag tiruri sau aleargă ore întregi. “Aș vrea și eu să fiu ca el” îmi ziceam când eram mic. Și e normal, nu? Toți vrem să fim puternici.

Dar puternic nu înseamnă oare mai mult decât atât?

Reușita este rezultatul tuturor sacrificiilor pe care le faci, dar oamenii nu văd în general decât finalul, iar noi știm cu toții că în spatele zâmbetelor de la final se află ore întregi de muncă, de antrenament și de transpirație, de multe ori și lacrimi.
Un om puternic în adevăratul sens al cuvântului nu se bazează doar pe forță, deși e un punct de plecare foarte bun. Un om puternic își privește corpul ca fiind un mecanism care lucrează non-stop și în perfectă armonie. De ce? Pentru că nu doar antrenamentele ne fac mai puternici, ci orele din afara sălii. Orele în care avem o dietă echilibrată, cu alimentele potrivite la momentul potrivit, orele de somn suficiente.
Un om puternic ajunge acolo unde își dorește pentru că înțelege că tot ansamblul se deplasează în același timp și că și mintea trebuie la fel de bine hrănită ca și corpul, iar atitudinea și starea psihică joacă un rol extrem de important.
Orice campion a depășit nenumărate obstacole pentru a ajunge acolo unde se află, iar de multe ori sacrificiile au fost enorme. Dar a meritat.
Ții cont de faptul că atitudinea și starea psihică influențează tot ce se întâmplă cu organismul tău? De la posturi greșite, până la nopți nedormite și lipsa poftei mâncare, ceea ce mai departe îți poate afecta corpul?
Odată cu trecerea timpului, omul a învățat să se adapteze și acest lucru a fost întotdeauna un mare avantaj. Am ajuns însă la momentul în care adaptarea nu mai aduce beneficii. De ce? Aproape tot ce înseamnă modernizare face din noi niște roboți și ne ține pe loc, nemișcați, ore întregi, în poziții greșite, cu alimentație din ce în ce mai proastă, mai ales dacă nu ținem cont de ceea ce mâncăm.
Încearcă să ieși din cotidian, încearcă să faci ceva diferit, încearcă să îți controlezi tu corpul, nu-l lăsa pe el să te controleze.
O dietă echilibrată, antrenamente funcționale, care să includă mișcări ample, generale, atitudine de învingător și zâmbetul pe buze. Acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru o viață fericită și pentru a putea spune cu adevărat că ești puternic!

Cât de puternic ești nu înseamnă doar ce poți face la sală, pentru câteva minute pe zi. Cât de puternic ești înseamnă mult mai mult de atât, mai mult decât trasul de fiare și antrenamentele intense.
Simplul fapt că putem ridica zeci de kilograme sau că putem alerga ore întregi, sutele de flotări și zilele petrecute în sală, acestea sunt doar câteva dintre părțile care ne spun cât de puternică este cu adevărat o persoană.
Și atunci cum să fii puternic? Hai să ne gândim.
Toate dezechilibrele musculare, toate greșelile în execuție, toate mișcările repetate de sute de ori, te fac ele mai puternic?  Oare lucrul izolat al mușchilor, fără a ține cont de faptul că sistemul muscular este construit să lucreze în lanțuri kinetice, te face mai puternic?

Ești conștient că alimentația joacă un rol extrem de important în felul în care corpul tău răspunde antrenamentelor intense pe care i le oferi? Esti constient că e foarte important să oferi alimentele potrivite la momentele potrivite, în funcție de momentul zilei și de antrenamente? Ești conștient că te simți lipsit de orice putere când te supără stomacul și că atunci când înăuntru ceva nu merge bine, totul se manifestă afară? Mai ești la fel de puternic?