De multe ori sunt surprinsa sa constat ca foarte multe persoane nu cunosc inca notiunile de baza ale slabitului sanatos, fara dieta. Dietele drastice de cele mai multe ori nu reprezinta solutia pe termen lung si cu fiecare ocazie incerc sa demontez ideea conform careia un rezultat fulger trebuie sa devina un obiectiv. Astfel ca astazi voi pune in discutie notiunile de baza si cateva trucuri legate de nutritie, care ne permit sa slabim constant si sanatos.
Cum slabesc sanatos?
De cand am inceput sa studiez despre nutritie am dezvoltat un principiu care nu ma lasa sa fiu de acord cu dietele "la moda", dietele restrictive sau acele renumite dietele cu termen de valabilitate, care se presupune ca ofera rezultate rapide. Niciun rezultat rapid (si cand zic rapid ma gandesc la un numar maricel de kilograme pierdute in cateva zile/saptamani) nu poate fi sustenabil si nu poate ramane fara consecinte asupra organismului si, in cele din urma, asupra siluetei.
Rabdarea, constiinciozitatea si, de ce nu educarea permanenta sunt cheile catre obtinerea aspectului si starii de sanatatea pe care cu totii ni le dorim.

1. Eliminati tentatiile din preajma si tineti aproape alimente sanatoase
Cred ca foarte putini dintre noi chiar putem sta langa tentatie fara sa ne ispiteasca mai devreme sau mai tarziu. Din acest motiv, eu incerc intotdeauna sa am in casa alimente sanatoase ca atunci cand mi se face foame sau pofta de ceva sa nu am catre ce produs “nepermis” sa ma intind.
Decat sa aveti biscuitei si covrigei prin sertare, mai degraba tineti niste nuci, seminte sau curmale pe care sa le rontaiti cand simtiti nevoia.
De asemenea, legumele si fructele ar trebui si ele sa fie la indemana.

2. Renuntati la ideea ca exista alimente care “nu ingrasa”
Multe persoane care au probleme cu greutatea imi spun “da, dar mananc sanatos”. Ceea ce putini inteleg este ca pana si o cantitate mare de legume si fructe ne poate ingrasa. Atata timp cat suntem in surplus caloric, nu vom slabi, indiferent ce mancam.
Iar teoria cu “fructele” nu ingrasa este cu atat mai hilara cu cat acestea chiar sunt bogata in calorii si zaharuri, fie ele si naturale.
Faptul ca un aliment este nutritiv nu inseamna ca nu are calorii care trebuie adaugate la necesarul caloric zilnic.
3. Calculati-va cate calorii aveti nevoie sa mancati zilnic
Asta este probabil o regula de aur a slabitului. Nu se poate slabi daca nu stim cat trebuie sa mancam. Nu exista slabire fara deficit caloric, iar pentru a atinge acest deficit trebuie sa stim de la ce valori calorice pornim.
Internetul ne ofera o multime de surse de informare (si dezinformare, din pacate) si printre acestea ne pune la dispozitie si calculatoarele de calorii si chiar de macro si micro nutrienti Site precum www.calorieking.com/  sau www.myfitnesspal.com/ ne ajuta sa contorizam mai corect ceea ce consumam.

4. Consumati proteine suficiente la fiecare masa
Cei care fac sport probabil ca deja stiu ca pentru sculptarea corpului mult visat este esential sa consumam proteine. In cazul in care facem fitness sau culturism, atunci ar trebui sa consumam in jur de 1,8 – 2g de proteina/kg de masa corporala. Daca insa nu avem activitati atat de solicitante pentru muschi, 0,8- 1g ar fi suciente.
Proteinele nu numai ca reprezinta caramizile de constructie a muschilor nostri, dar vin si cu o multime de alte beneficii de la mentinerea senzatiei de satietate si reducerea impulsurilor obsesive de a manca (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847729) pana la accelerarea metabolismului (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640952).
Asadar asigurati-va ca la fiecare masa aveti si o sursa de proteine.

5. Orientati-va spre pudra proteica
Stiu ca multe persoane inca sunt reticente cand vine vorba despre suplimentele proteice, insa o multime de studii ne-au dovedit faptul ca nu avem motive sa ne facem griji atata timp cat ne orientam spre produse de calitate.
Partea cea mai buna cu pudrele proteice este ca avem posibilitatea de a crea niste gustari si dulciuri extrem de sanatoase, fara aditivi si elemente procesate, care vor putea lua locul acelor mici placeri vinovate.
Si in privinta retelor proteice gasiti o multime de idei pe internet, de la clatite pana la briose si batoane.

6. Fresh-ul ingrasa, alegeti smoothie-urile
Daca tot am mentionat ca fructele ingrasa, atunci vreau sa subliniez cu atat mai mult faptul ca sucurile de fructe ar trebui evitate. Stiu ca inca mai exista acel hype al fresh-urilor dar este cat se poate de nejustificat pentru ca, da, fresh-ul e plin de zahar, lipsit de fibre si ne ingrasa!
Desi si smoothie-urile pot deveni bombe calorice daca nu monitorizam corect ingredientele, acestea sunt bogate in nutrienti si fibre, plus ca pot fi facute si din legume, seinte, tot felul de alimente care ne vor ajuta organismul sa functioneze corect si sa initieze procesul de slabire.

7.    Consumati cafea si ceai verde
Desigur ca nu avem voie sa le indulcim, nici macar cu miere. Desi cafeaua primeste uneori critici, acestea de cele mai multe ori sunt nejustificate daca stim cata si cand sa o bem. Cafeaua de calitate contine antioxidanti si este plina de beneficii (https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee), printre care si accelerarea metabolismului si a arderii grasimilor.
Acelasi efect antioxidant ni-l ofera si ceaiul verde, care contine si catechine, elemente care lucreaza alaturi de cofeina pe care acesta o contine, sporind si mai mult efectul de ardere a grasimilor.

8. Gatiti cu unt de cocos si uleiuri cu punct de fumegare ridicat
Untul de cocos este extrem de sanatos si probabil ca deja ati auzit. Nu este folosit numai in retete pentru un par sanatos, ci si la gatit.
Grasimile din untul de cocos ne ajuta sa slabim (https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-and-weight-loss) si, in plus, are si o aroma placuta in diverse retete. Este insa adevarat ca tocmai acest gust il face destul de nepotrivit pentru retetele sarate insa si in cazul acelora exista optiuni de uleiuri care rezista bine la temperaturi ridicate (ulei de avocado, ulei de sofran si chiar uleiul extravirgin de masline).

9. Faceti antrenamente de forta cu greutati
Si acest sfat nu este adresat numai barbatilor! Si femeile este recomandat sa foloseasca greutati cat mai mari care sa le asigure o dezvoltare musculara armonioasa. Grija ca “o sa ne facem mari si musculoase” este nejustificata avand in vedere ca organismul nostru nu secreta suficient testosteron pentru a construi prea multa masa in mod natural.
Ii oferim corpului in schimb niste forme mai placute si un aspect mai tonifiat, dar si niste arme eficiente impotriva osteroporozei (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9927006), intrucat pe termen lung, tesutul muscular joaca un rol foarte important.
Si, in contextul dezbaterii de astazi, asa cum am mentionat deja, masa musculara accelereaza metabolismul.
10. Eliminati produsele rafinate
un alt soc pentru mine il reprezinta cat de putine persoane inteleg ca biscutii, prajiturile si cornurile cu ciocolata sunt niste bombe calorice care vin si cu o gramada de antinutrienti, asta pe langa potentialul risc al dependentei pe care o pot genera.
Daca mai este nevoie sa mentionez, zaharul a fost pus in stransa legatura cu afectiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau boli de inima.
Glucidele din produsele rafinate reprezinta de fapt acei carbohidrati simpli, cu eliberare rapida, cel mai adesea lipsiti de nutrienti, pe care organismul nostru ii asimileaza rapid lansandu-ne rapid cu pofta de mancare, foame uriasa si pe termen lung si cu kilograme in plus.
Daca va doriti sa mancati ceva “dulce si bun”, o puteti face inainte sau dupa antrenament.
Voi reveni si cu partea a doua a trucurilor de slabit, sfaturi care sper sa devina rutina in viata de zi cu a oricarei persoane.