Auzim peste tot ca stresul si cu toate astea majoritatea nu alegem sa ii tratam simptomele si ne conformam cu o stare generala nelinistita si obositoare.
Cum raspunde organismul la stres?
Stresul nu este doar o stare de fapt, ci este una dintre cauzele mai multor probleme serioase de sanatate.

Sa luam o situatie mai triviala ca exemplu. Atunci cand ne intalnim cu amenintari percepute, cum ar fi un caine care alearga dupa noi cand suntem pe bicicleta, hipotalamusul, o regiune mica de la baza creierului, porneste un sistem de alarma in corp. Printr-o combinatie de semnale nervoase si hormonale, acest sistem determina ca glandele suprarenale, localizate deasupra rinichilor, sa elibereze un val de hormoni, inclusiv adrenalina si cortizol.
Adrenalina ne va creste pulsul, tensiunea si spori depozitele de energie. Cortizolul, principalul hormon al stresului, creste nivelul glucozei (zaharului) din sange, creste capacitatea de utilizare a glucozei de catre creier si, in egala masura, creste disponibilitatea subtantelor menite sa repare tesuturile.

Produs de glandele suprarenale, acest “hormon de stres” ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a sistemului imunitar in timpul unei situatii neprevazute de criza, cum ar fi un atac fizic sau un regres emotional. Cu toate acestea, stresul constant poate mentine acest mecanism de supravietuire in cea mai mare treapta de viteza, subminand intentiile sale bune. Nivelurile cronice ridicate de cortizol pot provoca tulburari de somn, un raspuns slab al sistemului imunitar, dezechilibre ale nivelului de zahar din sange si chiar cresterea in greutate, in special in zona abdominala.

“Atunci cand nivelul de cortizol creste, acest hormon ii spune organismului tau sa manance ceva plin de calorii – o tactica de supravietuire extraordinara, daca ai avea nevoie sa fugi de un pradator, dar nu neaparat una la fel de buna in cazul in care esti nelinistit in legatura cu plata facturilor.”, conform declaratiilor biochimistului nutritionist Shawn Talbott, autor al “The Cortisol Connection”.

Acest sistem de alarma natural comunica si cu regiunile creierului care controleaza starea de spirit, motivatia si frica.
Medicamente care pot creste nivelul de cortizol

Anumite medicamente sau terapii cu hormoni estrogeni pot duce la crestere nivelului de cortizol din organism. Cantitatile scazute din acest hormon sunt cauza unor tratamente cu medicamente ce previn atacurile de apoplexie.
Femeile aflate pe finalul sarcinii si sportivii de performanta pot avea si ei un nivel mai crescut de cortizol in corp. Pentru cei care urmaresc dezvoltarea masei musculare si mentinerea acestia, un antrenor personal bun (https://www.fitness-scandinavia.ro/detalii-curs/categorie-curs-personal-trainer-nivel-2) ii va sfatui si legat de reducerea stresului. Asta pentru ca renumitul cortizol este un hormon catabolic. Un nivel mare de cortizol poate schimba starea unui organism de la anabolica (acumulare de masa musculara), la catabolica (pierdere de masa musculara).

Cea mai simpla metoda prin care putem tine cortizolul la un nivel scazut, este sa avem permanent o stare de spirit pozitiva.
Ce boli pot aparea in urma stresului cronic?
In momentul in care factorii stresori sunt constanti in vietile noastre, nu este de mirare ca ne simtim permanent stresati, tensionati, nervosi si la limita.

Activarea pe termen lung a sistemului de raspuns la stres – si, in consecinta, supraexpunerea la cortizol si alti hormoni de stres – poate tulbura aproape toate procesele organismului. Acest lucru in mod evident te va expune mai multor riscuri pentru sanatate, incluzand:

boli de inima
probleme legate de somn
probleme digestive
depresie
obezitate
afectiuni de memorie
probleme de piele, precum eczeme

Si aceasta suita de afectiuni se poate extinde la tot felul de alte probleme pe care organismul nu le mai poate solutiona. Organismul nostru are capacitatea de autoreparare numai ca aceste mecanisme se activeaza numai in momentul in care corpul este relaxat. In momentul in care corpul simte pericol imediat (fie ca tipa la tine seful sau ca vrea sa te manance un urs in padure – partea creierului care controleaza teama nu stie sa faca diferenta), aceste mecanisme se opresc pentru ca tu sa te poti “lupta” cu amenintarea.

Semne ale nivelului crescut de stres
Dureri de spate si de cap suparatoare
Somn neodihnitor
Ingrasare nejustificata in special in zona abdomenului
Imbolnaviri dese
Pofta crescuta de mancate, in special de tip junk food
Scaderea libidoului
Probleme ale sistemului digestiv
Degradarea pielii
Stare generala de tristete

Cum combatem stresul si scadem nivelul cortizolului?
Un alt lucru bine de stiut este ca femeile sunt cele mai expuse riscului cresterii anormale a cortizolului si a dereglarii hormonale ce ii urmeaza. Pentru ele poate fi ceva mai traumatizant avand in vedere ca pot avea probleme in perioadele de ovulatie, pot suferi de infertilitate si pot avea mari dificultati in a ramane insarcinate din cauza suprimarii productiei de estrogen, dar si a activitatii progesteronului.

Este esential sa avem o alimentatie echilibrata, plina de nutrienti, sa facem sport regulat (deja stim ca acesta creste nivelul de endorfine) si sa dormim cel putin 8 ore pe noapte.
Printre obiceiurile nesanatoase cu care adesea ne „destresam” si pe care in mod evident trebuie sa le eliminam, se numara:

- fumatul
- folosirea pastilelor pentru relaxare
- consumul ridicat de alcool
- evitarea iesirilor cu prietenii, familia si eschivarea de la alte activitati
- consumul excesiv de produse junk food, rafinate
- procrastinarea
- pierderea multor ore pe internet
- ocuparea fiecarui minut al zilei pentru a evita rezolvarea problemelor
- dormit prea mult
- refularea asupra celor din jur

Antidotul cel mai recomandat pentru combaterea stresului este insa relaxarea.

Printre tehnicile de relaxarea cu care combatem stresul ar fi:
•    meditati
•    faceti sport (dar nici acesta in exces)
•    asculti muzica preferata
•    creati-va un mediu placut pentru somn
•    deconectati-va de la tehnologie cu cel putin o ora inainte de culcare
•    conectati-va la alti oameni si faceti activitati de grup
•    alocati niste timp pentru odihna si relaxare, poate va inscrieti chiar la ore de terapie prin ras
•    faceti o baie lunga
•    aprindeti lumanari si creati o atmosfera placuta
•    beti ceai
•    mergeti la masaj
•    incepeti un proiect artistic
•    scrieti intr-un jurnal

E pacat sa lasati stresul sa va afecteze intreg sistemul, folositi-va de orice metoda pentru a-l combate si a va face viata mai frumoasa!