Cuvantul anemie a devenit deja sinonim cu lipsa de putere, paloarea, oboseala. Majoritatea persoanelor se gandesc la un nivel scazut al fierului atunci cand vorbesc de anemie, insa exista si alte substante a caror carenta duce la anemie, cum ar fi vitaminele din grupul B si acidul folic.

Asigurarea aportului optim de fier prin alimentatia zilnica trebuie sa reprezinte o prioritate, cu atat mai mult cu cat organismul nu poate face depozite de fier, iar functionarea optima a fiecarei celule e dependenta de prezenta acestui mineral.

Anemia aparuta in urma deficitului de nutrienti necesari in procesul de sinteza al eritrocitelor (fier, vitamina B12, acid folic, acid ascorbic, cupru, proteine) se numeste anemie nutritionala. Cea mai frecventa forma de anemie este anemia feripriva (cauzata de lipsa de fier), dar exista si anemii care apar secundar unor afectiuni, hemoragii, boli cronice, anomalii genetice, substante toxice etc.

Cauzele deficitului de fier

  • aport scazut de fier, consecinta a unei alimentatii insuficiente sau prost echilibrate (cure de slabire drastice sau repetate frecvent, regim vegetarian, post religios prelungit)
  • absorbtie scazuta a fierului-boli intestinale, diaree, gastrita, aclorhidrie(lipsa secretiei acide in stomac)
  • utilizarea inadecvata a fierului-boli intestinale cronice (gastrite atrofice, boli inflamatorii)
  • necesar crescut de fier pentru crestere si dezvoltare-la copii, adolescenti, femei gravide sau care alapteaza; practicarea sportului de performanta presupune, de asemenea, nevoi crescute de fier.
  • pierderi mari de fier prin menstruatie abundenta, hemoragii, ulcer cronic, hemoroizi, varice esofagiene, colita ulcerativa, boli maligne, epistaxis (sangerari frecvente pe nas)
  • eliberarea insuficienta a fierului din depozite in sange sau utilizarea deficitara a acestuia-inflamatii, boli cronice.

Persoanele cu risc crescut de anemie:

  • femeile, de la pubertate pana la menopauza, din cauza ciclului menstrual
  • femeile gravide, mai ales in ultimul trimestru de sarcina
  • nou-nascutii incepand din luna a 4-a (dupa epuizarea rezervelor primite de la mama) si copii mici, pana la varsta de 3 ani.
  • batranii, din cauza gastritei atrofice sau a bolilor inflamatorii.

Sistemele si organele care pot fi afectate de lipsa de fier:

  • sistemul muscular-scade capacitatea de contractie a muschilor, performanta fizica si rezistenta la effort.
  • sistemul nervos-oboseala, lipsa poftei de mancare, apatia, modificari comportamentale (iritabilitate), capacitatea de concentrare si invatare reduse.
  • tesutul epitelial-degradarea structurala si functionala a mucoasei bucale si gastrice cu piele palida, atrofia papilelor de pe limba (limba este lucioasa), senzatia de arsura si inrosirea mucoasei bucale, ragade (crapaturi) la colturile gurii, interiorul pleoapei inferioare de culoare roz (in loc de rosu), dificultati de inghitire (disfagie).
  • atentie la unghii, lipsa de fier le face subtiri si casante.
  • sistemul digestiv-apare frecvent gastrita, ca urmare a scaderii sau chiar disparitiei secretiei de acid clorhidric din stomac
  • sistemul cardiovascular si respirator-pot aparea disfunctii grave daca anemia este intr-un stadiu avansat
  • glanda tiroida si mecanismul de reglare a temperaturii corpului sunt afectate de lipsa de fier, rezultand o senzatie permanenta de frig
  • sistemul imunitar-scade eficienta organismului de a se apara impotriva bolilor si infectiilor; micsorarea imunitatii apare precoce, mult inainte de scaderea hemoglobinei in sange.


Nevoile de fier ale organismului


Spre deosebire de calciu, a carui cantitate in corpul uman este 1200 g, depozitele de fier sunt numai de 4 g la barbati, iar femeile au doar 2,5 g fier stocat in ficat si maduva osoasa.

Desi organismul recicleaza o mare parte a fierului in ficat, pierdem zilnic in medie 1 mg de fier (chiar 1,5 mg in cazul femeilor). In plus, doar 10-15% din fierul continut in alimente este absorbit si utilizat, ceea ce duce la recomandarea unui aport cu mult peste nevoi.

Necesarul zilnic de fier:
  • maxim 40 mg-nou-nascuti si copii
  • 27-30 mg-gravide in ultimul trimestru de sarcina
  • 30 mg-femei vegetariene
  • 16-18 mg-adolescente si femei
  • 15 mg-barbati cu dieta vegan
  • 10 mg-batrani
  • 9 mg-barbati si femei la menopauza


PREA MULT FIER STRICA

Nu apelati la suplimente de fier fara un diagnostic clar de anemie si fara recomandarea medicului. Prea mult fier este periculos pentru sanatate si poate avea consecinte grave, chiar mortale. Supradozarea este un fenomen frecvent si 10% din populatie sufera fara sa stie de HEMOCROMATOZA- un exces de fier care poate deteriora ficatul, pancreasul si inima.

SPANACUL SI FIERUL

In ciuda reclamei facute de celebrul Popey marinarul, spanacul are un continut redus de fier (2,5-4 mg/100g) care, in plus, este fier vegetal non-hemic, greu de asimilat. Pentru a imbunatati absorbtia fierului, spanacul trebuie asociat cu vitamina C (suc de lamaie) si carne in cadrul aceleiasi mese. Pe langa aportul de fier, spanacul ramane o sursa importanta de acid folic, vitamina B2, B6, cupru si antioxidanti din familia betacarotenului.



By MIHAELA MURGU-AEROBIC ONLINE www.homeaerobic.com