Cum sa mananc sanatos cand nu am timp de gatit?
Pentru cei care nu au mult timp liber la dispozitie a devenit mult mai usor sa comande mancare sau sa ia o gustare rapida, plina de calorii si de E-uri nocive. Insa cu putina dexteritate in bucatarie si o buna gestionare a timpului, iti poti gati acasa mese sanatoase, care sa iti dea energie si sa te tina departe de mesele de la restaurantele de tip fast-food.
Chiar daca nu ai multa experienta in bucatarie, poti incepe cu cateva retete simple, pe care sa le diversifici ulterior, pe masura ce inveti cum sa folosesti gramajul corect si sa adaugi condimentele tale preferate.
In fond, mancarea sanatoasa este si destul de elementara. Nu trebuie sa gatesti elaborat pentru a fi si gustos.

Automatizeaza-ti bucataria
Invata de la tehnica masterchefilor care isi aseaza toate ustensilele necesare cat mai la indemana. Daca nu ai in plan sa participi prea curand la show-uri de gatit, atunci cel mai probabil ai nevoie de un robot de bucatarie, de cateva cutite bune si de niste cratiti incapatoare.
Multifunctionalitatea robotului il face indispensabil in orice bucatarie si vei scapa si de dezordinea generala care ramane in urma unui bucatar amator, dar cu veleitati de expert in alimentatia sanatoasa.

Alege mancaruri cu timp redus de preparare
Asa cum am mentionat, gatitul sanatos este si destul de simplist in cele mai multe cazuri.
Exista sute de site-uri de cu retete, unde poti gasi retete rapide, fie ca vrei sa-ti prepari micul dejun, pranzul, cina sau niste gustari pe care sa le iei cu tine si la serviciu. Pastreaza-ti cateva idei de retete pe care sa le gatesti pe parcursul unei saptamani si abia apoi pleaca la cumparaturi, cu lista alimentelor de care ai nevoie. Vei evita astfel sa te trezesti acasa ca iti lipsesc unele ingrediente si nici nu vei mai simti „chemarea” produselor semipreparate.
Cand ai ajuns acasa, portioneaza-ti alimentele si depoziteaza tot ce poti in congelator. Nu trebuie sa iti faci griji intrucat prin inghetare, carnea, precum si multe legume isi pastreaza nutrientii.
Alege intotdeauna fructe si legume de sezon, pe care le vei gasi si la preturi mai bune, si mai proaspete. Cel mai simplu este sa-ti faci cumparaturile de pe tarabele unei piete, unde gasesti mai multe produse locale si mai sanatoase decat cele importate de supermarketuri.

Fa-ti un obicei din a gati saptamanal, chiar de doua ori pe saptamana
Cei mai pasionati de sport probabil ca au mai vazut pe Pinterest sau Instagram, renumite meal-preps. Pasionatii de fitness in general isi gatesc de doua ori pe saptamana pentru a-i tine cateva zile.
Aceasta tehnica te va ajuta sa si inveti mai repede retetele de baza. Obisnuieste-te sa petreci saptamanal macar o ora in bucatarie pentru a-ti prepara masa si vei vedea ca, in timp, va deveni un lucru natural sa iti gatesti acasa.
Daca iti place varietatea in mancare, ai grija sa nu iti pregatesti cantitati prea mari de mancare sau incearca sa gasesti retete mai versatile pentru a nu fi nevoie sa arunci ceea ce ai preparat.
Mai bine iti stabilesti un meniu zilnic rapid de preparat si sa ai un fel de mancare diferit in fiecare zi.
Daca iti este mai usor sa gatesti in weekend, fa-ti un obicei din a strange familia duminica, la masa de pranz, pentru a-i delecta cu un nou fel de mancare preparat de tine. Fa schimb de informatii cei apropiati, fa-ti conturi pe diverse forumuri si tine cont de sfaturile sau trucurile pe care ti le ofera.

Ia-ti mancarea cu tine la serviciu
Sfatul acesta cred ca este evident, dupa cat militam pentru prepararea mancarurilor acasa.
Ia-ti mancarea intr-o caserola si straduieste-te sa te tii de planul tau alimentar oricat de tentant ar fi sa comanzi o pizza cand si restul colegilor o fac. Pune sanatatea pe primul loc si odata cu trecerea anilor iti vei multumi ca ai trecut chiar si prin niste glumite ale colegilor de birou care te vedeau cu legumele la pachet.
Cumpara-ti recipiente rezistente la microunde si daca ai la birou o bucatarie unde sa iti incalzesti masa iti va fi mai usor sa renunti la sandvisuri, pizza sau snacksuri nesanatoase.
Vei cheltui si mai putini bani si organismul iti va multumi la randul sau ca ii oferi nutrienti si calorii bune.

Gaseste alternative sanatoase
Dependenta de junk food sau de dulciuri este reala este cat se poate de reala, iar cel mai rau este ca, de multe ori, nici nu ne dam seama. De aceea, daca ti-ai pus in minte sa renunti la burgeri, cartofi si prajeli, dar iti este greu sa te tii de noua dieta, o solutie este sa gasesti inlocuitori sanatosi pentru fiecare. Pieptul de pui la gratar poate lua locul snitelului, in timp ce, de exemplu, rondelele de morcovi condimentate pot fi o alternativa buna pentru cartofii prajiti. Iar burgeri sanatosi iti poti prepara si acasa, daca alegi chifle din cereale integrale, sarace in calorii, o carne slaba, la gratar, salata si un sos cu iaurt grecesc si condimente, care sa inlocuiasca maioneza sau ketchupul.
Planifica-ti gustarile sanatoase pentru intreaga saptamana
Cea mai gresita idee legata de gustarile la pachet este ca ar fi greu de realizat si asa apare pretextul de a rontai niste stixuri sau un corn cu ciocolata. Daca iti planifici din timp gustarile sanatoase iti va lua maxim 5 minute sa le si prepari. Cateva idei de gustari sanatoase de luat la birou ar fi:
mar feliat cu unt de arahide
parfait din iaurt grecesc si putina granola
popcorn(facut in casa din porumb si asezonat cu putin ulei de masline si ierburi aromate)
migdale (pe care le poti glazura cu putina ciocolata neagra cu minim 75% cacao)
broccoli si hummus
Deja mi s-a facut pofta numai gandindu-ma
Alege deja preparate, borcane si conserve
Nu iti fie teama de unele produse preambalate si nici de alimentele la conserva. Exista cateva firme de salate care ne ajuta inclusiv sa nu mai pierdem timp cu taiatul legumelor.
La fel, daca ne uitam cu atentie pe ingredientele unor conserve si borcane, vom vedea ca multe sunt foarte „curate”, aici incluzand cele de sardine, unele conserve de ton, ardei copti, fasole pastai sau muraturi.
Renunta la mentalitatea perfectionista
Crede-ma ca am vorbit de-a lungul timpului cu o multime de persoane si la randul meu am testat tot felul de abordari alimentare si iti pot garanta ca in cele din urma rigurozitatea exagerata, nenumaratele reguli si perfectionismul dus la extrem nu sunt directia corecta.
Ideea ca sanatatea si fericirea nu pot exista fara aderarea la un anumit protocol nueste numai gresit, ci poate fi chiar daunator pe termen lung.
Cu alte cuvinte, stresul la care ne supunem incercand sa mancam „perfect curat”este mult mai daunator sanatatii – atat fizice cat si mentale, decat orice lingurita de Nutella pe care am manca-o in afara „graficului”.
Sanatatea,la fel ca si conctruirea unui corp sanatos sunt definite de echilibru si de identificarea formulelor care functioneaza pentru tine si nevoile tale. Unele zile vor fi mai bune decat altele, iar asta este perfect in regula. Este suficient sa te straduiesti sa mananci sanatos in cea mai mare parte din timp si sa nu te judeci de fiecare data cand „incalci regulile”. Asta iti va asigura sanatatea pe termen lung.
Cel mai bun sfat pe care il poti primi in bucatarie este ca nu exista reguli stricte. Cei mai mari chefi din lume improvizeaza, asa ca nu urma cu sfintenie reteta daca ti se pare ca mancarea are nevoie de mai multe condimente sau de gramaje diferite din ingrediente. Poate cel mai mare avantaj al gatitului acasa este ca vei sti intotdeauna ce contine mancarea, iar masa va fi mai sanatoasa si cu mai multe elemente nutritive decat orice fel comandat la restaurant. Iar cu antrenament, gatitul nu ti se va mai parea o corvoada, ci un mod relaxant de a petrece timpul in bucatarie.