Dieta pentru bolile cronice de rinichi
Studiile realizeaza tot mai multe legaturi intre bolile cronice, inflamatia si alimentatia sanatoasa care ar putea preveni si oferi protectie impotriva acelei infricosatoare oxidari a acizilor grasi. Acest fenomen apare in momentul in care oxigenul din organism reactioneaza in contact cu lipidele din sange si celule. Oxidarea este un proces natural care are loc pentru producerea energiei si a mai multor reactii chimice din organism, insa oxidarea in exces a grasimilor si colesterolului creeaza acele molecule renumite  cunoscute sub denumirea de radicali liberi. Radicalii liberi ne pot deteriora proteinele, membranele celulare si chiar genele. Bolile de inima, Alzheimerul, Parkinson si alte afectiuni cronice degenerative au fost puse in legatura cu problema oxidarii.
Vestea buna este ca alimentele care contin antioxidanti pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si protejeaza organismul. Majoritatea alimentelor care sustin lupta impotriva oxidarii sunt incluse  si in dieta pentru probleme de rinichi (cu mici exceptii, in cazul carora vorbim despre limitarea cantitatii de alimente nu excluderea totala) si vor reprezenta alegeri excelente  chiar si pentru pacientii care fac dializa sau sufera de boli renale cronice.

Ce alimente sunt interzise sau trebuie limitate in dieta pentru afectiunile renale?
Alimentatia potrivita in cazul bolilor de rinichi, depinde de compozitia chimica a rocilor – oxalat, acid uric sau fosfat. Pietrele de oxalat, cum ar fi cristale sunt negricioase la culoare si se formeaza in tulburari ale metabolismului mineral.
Principalele grupe de produse alimentare pe care va trebui sa le evitati vor fi cu precadere cele procesate, care contin o multime de chimicale si aditivi si elemente ascunse precum zahar, sare sau grasimi hidrogenate, astfel va fi nevoie sa limitati consumul de:
•    mezeluri
•    produse semipreparate
•    maioneza
•    bauturi carbogazoase
•    produse afumate
•    junk food precum covrigei, chipsuri sau popcorn
Cu cat le vei lasa mai mult netratate si nu le vei acorda importanta necesara, cu atat situatia se va agrava, astfel acordati grija necesara din timp.

In linii mari, va trebui sa evitati consumuml urmatoarelor tipuri de alimente:
Alimente cu continut ridicat sare
Alimentele care contin multa sare (link catre http://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post/efectele-consumului-ridicat-de-sare-asupra-tensiunii) se depun rapid pe rinichi, motiv pentru care ar trebui sa le eviti. Asadar, evita sa consumi alimente procesate (parizer, sunca presata, mezeluri si conserve in general, produse in saramura etc). Acesta au in compozitia lor cantitati exagerat de mari de sare tocmai pentru a prelungi cat mai mult termenul de valabilitate.

Alimente bogate in potasiu
Potasiul este de asemenea un element care poate dauna rinichilor. Problema este ca potasiul se depune pe suprafata rinichilor, iar in timp se formeaza pietricele care nu se pot elimina pe cale naturala, decat daca sunt descoperite la timp.
Din pacate, persoanele cu probleme la rinichi vor fi nevoite sa limiteze si consumul anumitor grupe alimentare sanatoase precum:
•    fructele si legumele care au un grad ridicat de risc al contaminarii cu pesticide: mere, piersici, nectarine, capsuni, struguri, telina, spanac, castraveti, ardei iuri, rosii cherry, cartofi
•    alimente cu un continut mare de proteine: carne, nuci si seminte, lactate – si din cauza continutului ridicat de calciu, care este un alt nutrient ce ar trebui evitat cand aveti probleme la rinichi
•    alimente bogate in fosfor: carne de pasare, peste, lactate, leguminoase (mazare, fasole), nuci
•    alimentele bogate in potasiu: avocado, banane, sfecla, suc de morcovi, scoici, leguminoase (fasole, mazare, naut, boabe de soia, linte), fructe uscate (prune, caise, curmale, smochine), mango, pepene galben, melasa, portocale, cartofi albi si cartofi dulci
•    alimente si produse cu continut ridicat de sare: anumite cereale, supe la plic, legume la conserva – conservele in general, branzeturi
•    bacon, crenwursti si mezeluri
•    condimente: ketchup, mustar, sos de soia, sos de rosii, sosuri de salata
•    muraturi si masline

Alimente permise in dieta celor care au probleme cu rinichii:

Ardei gras rosu
Crud, fiert sau umplut, ardeiul gras rosu se numara printre legumele care ajuta la imbunatatirea functiei renale. El este o sursa importanta de vitamina C, A, B6, acid folic si fibre. Substantele din ardei favorizeaza eliminarea toxinelor din sânge, ceea ce aduce beneficii in cazul persoanelor diagnosticate cu boli de rinichi.
Albus de la ou
Din alimentatia celor cu probleme renale nu trebuie sa lipseasca si albusul de ou, sursa importanta de proteine sanatoase, dar care au un continut mai mic de fosfor.
De exemplu: 2 albusuri contin aproximativ 7 grame de proteine, 110 mg sodiu, 108 mg potasiu si 10 mg de fosfor. in schimb, in bolile renale nu sunt recomandate si galbenusurile. Ele au un continut mai ridicat de fosfati, ceea ce favorizeaza aparitia calculilor renali.



Varza
Consumat ca atare sau in combinatie cu alte alimente, varza se numara printre legumele  crucifere care protejeaza sanatatea rinichilor. Continutul ridicat de fitochimicale ajuta la reducerea actiunii radicalilor liberi din mediul inconjurator, factori ce afecteaza sanatatea organismului.
Inclusa in alimentatie, varza aduce aportul necesar de vitamina K, C, dar si de fibre. Mai mult, leguma are un continut redus de potasiu, ceea ce aduce beneficii pentru persoanele cu probleme renale.
Conopida
O alta leguma crucifera, conopida este bogata in vitamina C si reprezinta o sursa foarte buna de folati si fibre. De asemenea, ea mai contine si indoli, glucosinolati si tiocanati – substante care ajuta la neutralizarea toxinelor care pot dauna celulelor membranelor si ADN-ului, astfel oferind protectie inclusiv impotriva anumitor forme de cancer.
Usturoiul si ceapa
Usturoiul previne formarea placii dentare, scade colesterolul si reduce inflamatia. Si daca tot va trebui sa aveti grija la condimentele pe care le folositi pentru a da gust mancarii, usturoiul va poate deveni un foarte bun aliat.
Pe de alta parte, ceapa este bogata in flavonoide, in special quercitina, un antioxidant puternic care lucreaza pentru reducerea bolilor de inima si protejeaza impotriva mai multor forme de cancer. Are continut scazut de potasiu si reprezinta o sursa buna de crom, un mineral care ajuta la metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor.
Fructele de padure
Ar fi fost o surpriza sa nu se regaseasca si fructele de padure pe lista alimentelor recomandate in dieta pentru sanatatea rinichilor.
Merisoarele, afinele, zmeura reprezinta toate surse alimentare grozave pentru sanatatea intregului organism.
Merisoarele protejeaza peretele vezicii urinare si al tractului gastrointestinal impotriva bacteriilor care pot conduce chiar la aparitia ulcerului. Ele protejeaza, de asemenea, si impotriva anumitor forme de cancer si a bolilor de inima.
Afinele  sunt bogate in fitonutrienti denumiti antocianine, compusii care le ofera acea culoare albastra, dar care le ofera si rolul antiinflamator. Ele reprezinta si o sursa buna de vitamina C si mangan, un compus care sustine sanatatea oaselor si a fibrelor. Ele se pare ca sustin si sanatatea creierului, avand efect impotriva imbatranirii acestuia.
Zmeura contine fitonutrientul denumit acid eagic, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism si previne degradarea celulera. Ea contine si antocianine, mangan, vitamina C, fibre, folati, complex de B-uri. Acest fruct inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si formarea tumorilor.
Alaturi de toate aceste alimente mai merita mentionate si capsunile, ciresele, uleiul de masline, pestele gras, ananas, porumb, broccoli, vinete, salata verde si multe altele.
Ceaiuri pentru detoxifierea rinichilor
In situatia in care urmati un tratament medicamentos, cu siguranta ar trebui sa urmatii si un regim alimentar special. Pe langa consumul foarte mare de apa (cel putin 2 litri de zi) este recomandat sa consumati si ceai de matase de porumb, ceai de coada calului, de frunze de papadie etc.
Evitati dulciurile si excesele alimentare in general.
Rolul rinichilor este acela de a filtra sangele si de a elimina substantele toxice prin intermediul aparatului urinar. Daca reduci substantial consumul alimentelor nocive, rinichii vor fi supusi unui efort mult mai mic si astfel vor fi mai sanatosi si vor functiona mai bine.
Deci dupa cum observati, dieta pentru bolile renale nu trebuie sa fie un calvar, trebuie numai sa aveti putin mai multa grija decat oricum ar trebui cu totii sa avem.