Cu siguranta in prezent cancerul este una dintre cele mai inspaimantatoare boli. Exista oare o legatura directa intre cancer si alimentatia zilnica? Posibil.

Chiar daca cercetarile continua, nu exista niciun dubiu: STILUL DE VIATA SANATOS SI ALIMENTATIA ECHILIBRATA JOACA UN ROL MAJOR IN PREVENTIA SI EVOLUTIA CANCERULUI.

Consumati multe legume si fructe, de preferat proaspete, de sezon si pastrate cat mai putin timp in frigider/camara pentru a preveni pierderile de vitamine si fitonutrienti

Alegeti varianta integrala/completa in cazul fainii, orezului, pastelor fainoase. Cresteti aportul de fibre consumand legume proaspete, fructe cu tot cu coaja sau adaugand tarate si cereale integrale in lapte/iaurtul de la micul dejun.

Reduceti consumul de grasimi animale saturate si introduceti in alimentatie pestele gras (somon, ton, macrou, sardine) de minim 2 ori/saptamana. Folositi uleiul vegetal de floarea soarelui sau masline neprelucrat termic (crud), eliminati mezelurile si branzeturile concentrate; pe post de gustare apelati la un pumn de alune sau de fistic in loc de ciocolata.

Folositi doar produse lactate degresate sau semidegresate, in loc de unt clasic alegeti untul cu 40% grasime si smantana cu 12% grasime.

Inlocuiti o parte din proteinele de origine animala (carne, oua , branza) cu variante vegetale (fasole, linte, mazare, soia, ciuperci) si incercati ca macar o zi pe saptamana sa aveti o alimentatie vegetariana (post).

Cresteti aportul de seleniu (mineral cu rol puternic anticancerigen) consumand frecvent nuci, fructe de mare, peste, tarate, germeni de grau, orez brun.

Reduceti consumul de zahar, dulciuri si produse de cofetarie, eliminati produsele de patiserie si de panificatie (biscuiti, covrigei); au la baza multa faina alba si grasimi vegetale hidrogenate cu acizi grasi ,,trans'' potential cancerigeni.

Alegeti alimente cat mai putin procesate industial, fara adaos de conservanti, coloranti si potentatori de gust (sarate, afumate, uscate, marinate etc.)

Gatiti corect, fara prajeala, evitati produsele tip fast-food sau a caror preparare a presupus metode culinare elaborate care modifica calitatile nutritive ale alimentelor.

Renuntati la fumat si nu uitati ca zmeura, capsunile si stugurii contin acid ellagic, care neutralizeaza radicalii liberi rezultati din fumat.

Reduceti consumul de alcool la maxim un pahar pe zi.

Mentineti o greutate corporala in limite normale si daca exista un exces ponderal slabiti cat mai repede-grasimea nu este doar inestetica, ci predispune la boli grave, printre care si cancerul.

Faceti miscare de cel putin 3 ori/saptamana. Activitatea fizica regulata scade semnificativ riscul de cancer.



BROCCOLI este cel mai puternic aliment anticancerigen datorita compozitiei complexe de fitonutrienti , compusi cu sulf, vitamine, minerale si fibre.

VARZA- reprezentanta de seama a familiei cruciferelor, alaturi de conopida si varza de Bruxelles, contine compusi cu sulf, fitonutrienti, vitamina C, acid folic si betacaroten care protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi si franeaza cresterea tumorilor canceroase.

ROSIILE au reputatia de a combate cancerul de prostata si de vezica prin intermediul licopenului, un fitonutrient cu mare putere antioxidanta. Licopenul este un pigment rosu prezent in grepfrut, rosii si pepene cu reale proprietati anticancerigene datorita neutralizarii efectului negativ al radicalilor liberi asupra celulelor organismului.

USTUROIUL SI CEAPA- pe langa proprietatile antivirale si antibacteriene, usturoiul este inzestrat cu actiune anticancerigena, anticoagulanta, antioxidanta, antihipertensiva si antifungica; principala responsabila de aceste efecte este allicina, o substanta care se activeaza in urma reactiilor enzimatice si din care rezulta compusi cu sulf.

Consumul de minim 6 catei de usturoi pe saptamana s-a dovedit a avea efecte pozitive si reduce cu 30% pana la 50% incidenta multor tipuri de cancer: colorectal, de stomac si prostata.

In usturoiul intreg nu exista allicina, insa prin zdrobirea lui aceasta este eliberata si apoi oxidata, dand nastere diferitelor substante benefice; acestea au continut de sulf, de unde si mirosul caracteristic.

In concluzie, beneficiile maxime pentru sanatate se obtin mancand ceapa si usturoiul crude, dar bine maruntite, astfel incat compusii sulfurosi eliberati sa poata stimula apararea naturala a organismului si sa incetineasca dezvoltarea tumorilor.

SOIA-un regim alimentar sarac in grasimi animale si alcool si bogat in produse pe baza de soia previne riscul de cancer de san, deoarece furnizeaza organismului estrogeni vegetali care inhiba actiunea estrogenilor umani si le reduce capacitatea de a provoca multiplicarea anormala a celulelor. Cu o structura chimica asemanatoare, estrogenii vegetali se fixeaza pe receptorii specifici din sani, ovare, endometru, prostata si blocheaza replicarea celulara, deci progresia cancerului.

ARDEIUL GRAS- ardeii de cculoare intensa (rosu, portocaliu, verde) sunt bogati in bioflavonoide, pigmenti vegetali care previn cancerul si acizi fenolici care impiedica formarea de substante carcinogene. Gogosarii, ardeiul gras rosu si cel tip Kapia contin o cantitate dubla de vitamina C si de 6 ori mai mult betacaroten decat variantele de culoare verde.

CEAIUL VERDE- are efect anticancerigen datorita EGCG, o catechina considerata cea mai puternica substanta impotriva cancerului descoperita pana in prezent. Catechinele impiedica mutatiile ADN-ului celular prin mai multe mecanisme:reduc formarea de substante cancerigene din organism, intaresc sistemul imunitar, incetinesc proliferarea cancerului, prin blocarea unei enzime de care celulele canceroase au nevoie pentru a se multiplica.

Marii fumatori beneficiaza de o reducere cu 30% a modificarilor ADN-ului precursoare cancerului daca beau 4 cesti de ceai verde zilnic pe un interval de minim 4 luni.



Alimentatia sanatoasa si echilibrata face parte dintr-un stil de viata care sa asigure longevitatea si sanatatea peste ani. In final fiecare are dreptul la propriile alegeri si decizii, insa recomandarile raman aceleasi: faceti-va timp si gasiti metode prin care alimentatia sa devina o prioritate, organizati-va si invatati sa va placa lucrurile cu adevarat sanatoase.



MIHAELA MURGU www.homeaerobic.com