Ai un job la birou? N-ai încă un job la birou, dar îți place să petreci mult timp în fața calculatorului, la birou? Ți-au mai spus, probabil, prietenii că n-ar fi bine să stai atât timp așezat. N-au știut poate să-ți explice de ce. Uite câteva dintre efectele statului la calculator și ce poți face să eviți consecințele neplăcute!
Pe lângă faptul că orele lipsite activitate fizică îți fac viața grea, atunci când trebuie să te ridici din scaun și că o muncă de birou, în general, implică monotonie și sedentaritate (cel puțin în timpul orelor de muncă), există și consecințe palpabile în ceea ce privește corpul tău și felul în care el este afectat.
Gândește-te de câte ori ai simțit că te doare gâtul, ceafa, coloana vertebrală, picioarele, de câte ori ai simțit că trebuie să-ți miști picioarele când stai la birou. Chiar și faptul că trebuie să îți sprijin capul în podul palmei, atunci când ești aplecat spre monitor, este un semnal de alarmă pe care corpul tău îl trage și pe care tu îl ignori, mai mult sau mai puțin conștient.
Orele întregi petrecute cu umerii aduși în față, capul aplecat înainte, corpul aplecat, toate astea au un singur punct de plecare: gravitația. Corpul tinde să coboare, atunci când centrul de greutatea îl trage în jos. În primă fază, corpul se apleacă trăgând după sine și musculatura, care de aici preia comanda. Stând atât timp în aceeași poziție, mușchii care se scurtează (extensori ai capului, pectorali, abdomen, flexori ai șoldului etc) devin foarte contractați, în orice poziție în care se vor afla.
Dacă ești printre norocoșii care au parte de activitate fizică în cealaltă jumătate a zilei, nu te bucura încă. Chiar dacă ești într-o situație mult mai bună, un studiu (http://www.ijbnpa.org/content/10/1/1) a demonstrat că poți avea beneficii mult mai mari dacă te poți mișca din poziția respectivă la fiecare jumătate de oră, ceea ce astăzi nu este la îndemâna oricui. Se recomandă și găsirea unor “parteneri”, alături de care să poți lua această pauză, conștientizând cât mai multă lume și aducând biroul la viață în pauzele de care aveți cu totii nevoie.
Corpul e făcut să se miște, să fie liber, faptul că stă nemișcat atâtea ore nu face decât să-l limiteze. În pauze ai putea să te miști, să-ți miști brațele, picioarele, să-ți îndrepți coloana, stretching-ul este recomandat, mai ales pentru flexorii șoldului care sunt foarte afectați.
Nu-ți fie frică să iei tu decizia de a propune asta colegilor. La început poate va părea ieșit din comun, dar în final, toată lumea se va simți mai bine!