O călătorie cu maşina, cu trenul sau cu avionul poate să ne lase o supărătoare senzaţie de epuizare şi de amorţeală, chiar după ce am petrecut un concediu de vis. Vina este a orelor petrecute în aceeaşi poziţie, cel mai adesea incomodă pentru spate şi picioare, care nu-şi găsesc suficient spaţiu. Şi ca şi cum nu ar fi de-ajuns, circulaţia sangvină tinde să încetinească (cu atât mai mult în avion, datorită depresurizării), în timp ce aerul condiţionat tinde să ne facă să respirăm mai puţin profund. Rezultatul: odată ajunşi acasă ne regăsim obosiţi, contractaţi şi indispuşi.

Energia vitală, prana în sanscrită, este strict legată de respiraţie: principalele “canale energetice” străbat de-a lungul coloana vertebrală . Pentru a fi în formă şi a elimina tensiunile acumulate, deci, înainte de toate, este necesară regăsirea aliniamentului corect al coloanei. Pe de altă parte este indispensabilă deblocarea cutiei toracice, victimă a ore întregi de posturi incorecte. Stând nemişcaţi pentru mult timp, de altfel, se ajunge la comprimarea bustului, curbând spatele şi umerii. Iată patru exerciţii de yoga cu efect regenerant, de facut în secvenţă.

1. Salutul care te regenerează
Poziţia salutului (Namaskar) este un remediu excelent pentru a elimina tensiunile şi oboseala după un lung “tour de force” Aşează-te cu picioarele uşor depărtate, tălpile unite, bazinul vertical, bustul uşor aplecat în faţă. Ridică braţele, apoi apropie bărbia de gât şi întinde-te ca şi când ai vrea să atingi tavanul cu creştetul capului. Trage de braţe în spate cât mai sus posibil şi închide pumnii la ceafă. La fiecare inspiraţie impinge tot mai în spate coatele, gâtul şi capul, depărtând axilele şi lărgind cutia toracică. Încearcă să indrepţi curbura dintre omoplaţi. Menţine această poziţie câteva repiraţii, cu atenţie să nu te apleci în faţă de fiecare data când expiri. În felul acesta umerii şi spatele se eliberează de contracturi şi de senzaţia de apăsare pe care o provocă poziţia în şezând menţinută timp îndelungat. De-asemenea, cutia toracică şi plămânii îşi vor regăsi mobilitatea completă. (prima imagine)

2. Picioare mai uşoare
Pentru a executa poziţia eroului (Virasana) aşează-te în genunchi, cu şezutul pe călcâie,  ţinând bustul drept. Cu mâinile, scoate gambele de sub coapse şi călcâiele de sub fesieri, sprijinindu-i la sol. (a doua imagine)
Dacă te dor genunchii, aşează o pernă între glezne; dacă ai probleme cu ligamentele, aşează-te pe călcâie. Menţine poziţia 2-3 minute întinzând coloana şi respirând astfel încât să dilaţi toracele. În felul acesta se îmbunătăţeşte circulaţia membrelor inferioare şi se menţine mobilitatea articulaţiilor genunchilor, gleznelor şi tălpilor. (a treia imagine)

3. Regăseşte echilibrul
Pentru a intra în poziţia războinicului (Virabhadrasana) porneşte cu braţele pe lângă trunchi şi picioarele paralele. Inspiră şi ridică braţele întinzându-te în acelaşi timp. Mută greutatea pe piciorul drept şi cu plămânii plini, pivotează şoldul drept aplecând bustul în faţă, în timp ce ridici piciorul stâng în spate. Rămâi în echilibru 20 de secunde. Piciorul de sprijin trebuie să fie întins. Dacă nu reuşeşti, redu din înclinaţia bustului, ridicând braţele şi piciorul, fără să curbezi spatele. Repetă cu celălalt picior. Cu acest exerciţiu tot organismul regăseşte armonia şi stabilitatea. Muşchii membrelor inferioare recapătă vigoare, iar articulaţiile gleznelor şi tălpilor se deblochează. (a patra imagine)

4. Vitalitate
Poziţia zeului dansului (Natarajasana) este energizantă şi favorizează coordonarea. În picioare, tălpile unite, flectează genunchiul stâng, împinge piciorul în spate, prinzându-l cu mâna stângă. Pentru a-ţi menţine echilibrul fixează cu privirea un punct în faţa ta. Inspiră, îndepărtează mâna şi piciorul şi ridică braţul drept; cu plămânii plini înclină bustul în faţă pivotând şoldul, apoi expiră. Rămâi aşa respirând uşor şi ritmat pentru câteva secunde. Fă o pauză şi repetă pe partea cealaltă. (a cincea imagine)


Vă doresc spor la treabă. Namaste! :)