CARNEA ROSIE este o sursa bogata de proteine si minerale (fier, zinc, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona eficient; ajuta atat la vindecarea rapida a bolilor, cat si la refacerea organismului in perioada de convalescenta.

   OUL este o sursa de proteine de cea mai inalta calitate ( cu toti cei 8 aminoacizi esentiali), vitamine antioxidante (A si D) si minerale (fier, seleniu, zinc). In cazul unei infectii, pierderile proteice accelerate pot fi compensate rapid daca dieta alimentara contine oua.

   ARDEIUL GRAS indiferent de culoare si morcovii contin cantitati mari de betacaroten, fitonutrient cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele impotriva modificarilor nocive produse de radicalii liberi. Provitamina A stimuleaza productia de anticorpi si mentine integritatea pielii si mucoaselor.

   KIWI este fructul cel mai bogat in vitamina C, cu efect antioxidant si de crestere a rezistentei la boli.

   IAURTUL si produsele lactate acide cu fermentii vii cresc intensitatea raspunsului imun la o serie de bacterii si virusi.

   PESTELE GRAS (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega-3 cu rol antiinflamator; acestia reduc inflamatia acuta si stimuleaza procesele imunitare necesare apararii organismului.

   CEAIUL VERDE contine o substanta (L-theanina) capabila sa creasca de 5 ori capacitatea de aparare a organismului; prin activarea limfocitelor din sange creste rezistenta impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare si are functie antitumorala.

   SEMINTELE DE FLOAREA-SOARELUI contin acizi grasi esentiali omega-6, vitamina E si proteine care intaresc sistemul imunitar prin cresterea eficientei barierei antibacteriene la nivelul mucoaselor.

   CAPSUNILE, ZMEURA SI FRUCTELE DE PADURE pe langa cantitatile de vitamina C din structura lor, contin anthocianati, fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta, care stimuleaza imunitatea.

   USTUROIUL si CEAPA contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc rezistenta la imbolnavire. Au proprietati antivirale, antifungice si antibacteriene, iar prin substanta activa numita allicina scad riscul de infectii.

PENTRU O ALIMENTATIE ECHILIBRATA SI UN STIL DE VIATA SANATOS consumati o varietate mare de alimente, punand accentul pe produsele vegetale (legume, cereale, fructe), micsorati consumul de grasimi saturate (mezeluri, branzeturi, carne impanata, tocaturi), acizi grasi trans (margarina), zahar, sare si alcool.

Mancati peste gras de minim 2 ori pe saptamana, alegeti intotdeauna produsele lactate degresate sau semidegresate, folositi fructe pe post de desert si incercati sa reduceti la maxim prezenta zaharului in dieta zilnica.

Eliminati fumatul, practicati o activitate fizica regulata, ajuta la mentinerea greutatii si amelioreaza functionarea sistemului imunitar.

Adaptati ratia calorica nevoilor personale, astfel incat sa mentineti in echilibru balanta dintre aportul si consumul de calorii, iar greutatea corporala sa fie intotdeuna in parametrii normali.

Infectiile, cancerul si restul afectiunilor apar atunci cand imunitatea este scazuta, fie din cauza prezentei unor microorganisme, fie ca urmare a procesului de imbatranire sau malnutritiei. Un organism cu carente nutritionale importante va necesita un timp de vindecare mai lung dupa o eventuala boala, asa cum un aport alimentar adecvat poate scurta durata unei afectiuni prin simplul fapt ca pune la dispozitia sistemului imunitar materia prima de care este nevoie in lupta cu infectiile.

Alimentatia zilnica poate influenta profund capacitatea de aparare impotriva bolilor, iar eliminarea fumatului, alcoolului si reducerea stresului contribuie major la mentinerea unui sistem imunitar performant. Un stil de viata sanatos, care sa contina pe langa o dieta diversificata, un program regulat de activitate fizica si un ritm echilibrat socio-profesional, sunt factori care permit organismului sa functioneze in parametri optimi.

MIHAELA MURGU AEROBIC ONLINE www.homeaerobic.com