1.    Nu pierde micul dejun – este cea mai importanta masa a zilei. Gandeste-te ca pe timpul noptii epuizezi toate resursele energetice pe care le are la dispozitie corpul tau. Prin urmare dimineata organismul se afla in stare catabolica, lipsit de substante nutritive organismul sustrage nutrientii din propriul tesut. Micul dejun trebuie sa fie atat de consistent incat pe de o parte trebuie sa refaca sistemele energetice pierdute pe timpul noptii, si sa constituie o sursa de energie pana la urmatoarea masa.

2.    Nu te infometa – organismul are nevoie de hrana din 3 in 3 ore, pentru atunci se termina procesul de digestie si este ca important ca in acest moment sa avem un nou aport nutritiv care sa ne ofere activitate digestiva continua. Astfel rata metabolica va fi accelerata si sistemele metabolice refacute. In  felul acesta organismul nu intra in mod de lucru economic (metabolism lent), arderile sunt mai rapide, facilitand convertirea grasimii in energie.

3.    Mese mici si dese – Putem imparti mesele principale in doua. De exemplu daca micul dejun este format din iaurt, cereale si banana, mancam la mic dejun doar iaurtul cu cereale iar peste 3 ore luam banana ca o gustare. La fel putem proceda cu pranzul si cina, in felul acesta vom avea 5-6 mese pe zi.

4.    Mananca cel putin 3 alimente diferite la fiecare masa – O masa trebuie sa contina neaparat 3 alimente dintre urmatoarele categorii: cereale, fructe, legume, lactate degresate, carne slaba, pui, peste, curcan.

5.    Slabeste convertind depozitele de grasime in energie prin lucru mecanic (exercitiu fizic), si nu prin infometare – Prin infometare poate ca vei slabi dar o vei face intr-un mod inestetic, cauzand aparitia celulitei, a vergeturilor iar piele se va lasa pentru ca masa musculara nu va mai avea tonus. In comparatie, daca vei slabi datorita deficitului caloric creat prin exercitii fizice. Prin exercitii se activeaza fibrele musculare, care vor incepe sa consume calorii pentru refacere si reconstructie celulara. Este ca si cum ai activa un motor care consuma combustibil.

6.    Nu te lasa pacalit/a de caloriile lichide – caloriile lichide te pot usor pacali, luand repede in greutate. Minimalizeaza consumul de sucuri, cafele si ceaiuri indulcite, bauturi energizante sau sportive, de asemenea si alcoolul.

7.    Mananca alimente cat mai naturale – fructe, legume proaspete, cereale. E important sa reduci cat mai mult alimentele procesate care au putine calitati nutritive.

8.    Mananca sanatos 6 zile, triseaza a 7-a zi – Daca nu rezisti tentatiei de a manca fast-food, alege o zi din saptamana pentru a trisa.  Zi care iti permite sa mananci acele alimente care iti plac si la care poftesti. Atentie insa la cantitate si ramane important sa respectam regula meselor mici si dese.

9.    Bea multe lichide – fresh-uri, ceaiuri in prima parte a zilei, iar in a2-a doar apa plata sau minerala. O deshidratare de 3-4% dulce la o pierdere de aproximativ 30% din rezistenta la efort fizic.

10.     Redu aportul de sare din alimentatie – O cantitate de sare prea mare duce la retentia de apa si retinerea toxinelor in organism. Cu cat consumam mai multa apa, cu atat mai eficient se elimina toxinele. Acest proces este important pentru a evita crearea celulitei.

Valentin Vasile este un prestigios antrenor personal cu peste 12 ani de experienţă în fitness şi nutriţie. De-a lungul anilor s-a remarcat datorită dăruirii cu care îşi face meseria, astfel fiind antrenorul mai multor vedete şi al managerilor de top. În prezent este specialistul în nutriţie a mai multor publicaţii şi portaluri de renume, susţine seminarii de fitness şi nutriţie, este antrenor personal în cadrul World Class Downtown şi scrie pe blogul său - www.valentinvasile.ro, unde puteţi găsi recomandările acestuia cu privire la slăbire, creştere musculară, un program de fitness eficient sau un stil de viaţă sănătos.