This article is available only in Romanian version
Daca am vorbit despre antrenamentul pe timp de vara, este absolut firesc sa il legam si de un anumit tip de alimentatie pe care sa o adoptam pe timpul verii. Locurile racoroase si frumoase ne atrag, aparatele de racorire sunt si ele folosite la maxim, insa si alimentatia ne poate ajuta sa suportam mai usor temperaturile caniculare. Iar cand facem sport vara este cu atat mai important sa acordam atentie nutritiei.
Ce sa mancam vara?
Sa vedem impreuna ce alimente ne recomanda specialistii in nutritie sa consumam pentru a ne simti bine si pe a avea energie la antrenamente.
Micul dejun – masa importanta vara
Desi s-a dovedit ca prima masa a zilei nu trebuie luata neaparat la inceputul zilei si ca micul dejun nu este atat de important precum se promova acum cativa ani, vara, pe temperaturile extrem de ridicate, lucrurile stau usor diferit, sau clasic, sa zicem.
Prima masa a zilei este extrem de importanta in zilele cu temperaturi extreme. El ne ofera energia si nutrientii pe care corpul se va baza pe intreaga zi, pentru indeplinirea proceselor de adaptare la cald.
Astfel, un mic dejun sarac in calorii nu este recomandat intr-o zi de vara cu temperaturi de peste 30°C. Daca vom manca prea putin dimineata, substantele hranitoare vor fi rapid dirijate catre ficat, pentru necesitatile de acomodare termica a organismului. Acest lucru poate conduce la o scadere drastica a glicemiei catre orele pranzului.
Pentru unii dintre noi, aceasta scadere a concentratiei glucozei in sange poate conduce la aparitia unei stari de oboseala fizica si psihica acuta. Chiar si la cei cu o glicemie aflata in limitele medii ale normalitatii, se pot resimti vara.
Pe de alta parte, nici un mic dejun regesc nu este recomandat. O masa hipercalorica, foarte consistenta, poate avea acelasi efect de inducere a unei stari de oboseala mai rapida in anotimpul cald. Acest lucru este cauzat de faptul ca va conduce catre ficat o cantitate mare de substante absorbite din intestin. Ca urmare, metabolismul hepatic va creste, determinand in acelasi timp o crestere a temperaturii corporale. Aceasta obliga creierul la un efort suplimentar de termoreglare.
De asemenea, sangele va fi mai mult directionat catre ficat, in detrimentul irigarii cu sange a creierului.
Nu consumati alimente reci
Desi este tentant sa credem ca produsele reci, de la frigider sau congelator ne fac bine vara, adevarul este ca daca vrem sa ne racorim corpul vara, atunci este bine sa le evitam.
Vara, cea mai racoritoare apa este cea consumata la temperatura ambientala.
Fructele si legumele – racoritoare vara
Toate fructele si legumele sunt pline de apa, majoritatea reprezentand si surse importante de potasiu. Dintre fructele si legumele pe care le avem la dispozitie vara, cateva sunt aliati ideali pentru a lupta impotriva caldurii coplesitoare: pepenele, fructele de padure, spanacul, dovleceii, castravetii, ciupercile, dar si sardinele, macroul sau tonul.
Condimente pentru retetele de vara
Ardeii iuti, usturoiul si ghimbirul nu prea par a fi alegeri ideale vara. Realitatea este ca tocmai faptul ca stimuleaza transpiratia le face ideale pentru zilele cu temperaturi caniculare.
Consumul de lichide – esential pe timpul verii
Fructele si legumele ne juta sa completam nivelul de lichide din organism in timpul verii, dar nu trebuie sa ne bazam numai pe ele. Trebuie sa bem apa cat mai multa, chiar si atunci cand nu ne este sete, deoarece, daca asteptam sa apara senzatia de sete, riscam ca organismul nostru sa fie deja deshidratat.
Vara, datorita temperaturilor ridicate, corpul isi regleaza temperatura si pierderile de apa din organism sunt mai mari.
Nu consuma bauturi indulcite cu zahar deoarece acestea favorizeaza obezitatea, nu sunt sanatoase si nu hidrateaza corect, iar in locul lor, alege mereu apa. Te hidrateaza corect si previne constipatia – o problema frecventa cand schimbi locul si dieta.
Poate te va surprinde, insa berea nu este o bautura recomanda vara. Provoaca diureza deci te va deshidrata.
Lactatele pe timp de vara
Produsele din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul, cottage cheese (perle de branza), kefirul nu trebuie sa lipseasca din dieta de vara. Pe langa gustul placut, racoritor, valoarea nutritionala si beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, aportul de saruri minerale, in principal de calciu, este binevenit in compensarea pierderilor prin transpiratie.
Alimente de evitat in dieta de vara
zaharul si produsele rafinate si procesate
mezelurile
pateurile
carnea afumata
aditivii si colorantii
bauturile carbogazoase
bauturile energizante si cele cu cofeina
Dupa cum observati, regulile alimentare de bun simt trebuie urmate si pe timpul verii. Recomandarea de baza este sa mancati cat mai natural, dar si sa evitati produsele pe care oricum nu le-am recomanda niciodata, acele produse procesate, junk food, care coroborate cu temperaturile caniculare este foarte posibil sa cauzeze chiar si mai mult rau decat in alte sezoane.