Cu o viata din ce in ce mai activa, care duce foarte rapid spre un punct, cu foarte putin timp la dispozitie, este usor sa constatam ca ea este guvernata de tot felul de semne si simboluri mostenite, inventate si folosite pentru a putea ¨scurta¨ drumul catre un anumit lucru la care vrem sa ajungem.
Fie ca este vorba de ceea ce spui, ceea ce scrii sau ceea ce vezi, toate sunt efectul  combinarii unor semne si simboluri care se manifesta sau vizual sau auditiv sau in amandoua felurile pentru a avea sens imbinate in mintea ta.

Nimic nu este mai important decat contextul

Garantia intelegerii diferitelor semnificatii asociate aceluiasi simbol este contextul in care este folosit.
Acelasi lucru se manifesta si in ceea ce priveste nutritia si fitness-ul. In functie de scop (vrem sa slabim, vrem sa ne ingrasam, vrem sa devenim mai puternici, vrem sa devenim mai rezistenti etc.), se pot compune si construi programe de alimentatie si antrenamente specifice care, aplicate in contexte nepotrivite, ajung sa te faca sa eviti tinta sau chiar sa dauneze.
Aruncand o privire aspura unui anumit concept lansat in contextul nutritional, si anume "o calorie este o calorie", se pot face niste remarci asupra acestuia pentru a stabili daca este sau nu asa. Aceasta idee, conform careia caloriile sunt egale, vine sa sustina faptul ca nu conteaza provenienta caloriei, ci aportul energetic adus, iar cum carbohidratii si proteinele aduc un aport de aproximativ 4kcal pe gram, iar grasimile aproximativ 9kcal pe gram, ai putea spune ca asa si este.
In contextul energetic, este cam greu sa contrazici aceasta afirmatie. Atata timp cat ingerezi un numar de calorii egal cu cel pe care il consumi, indiferent de sursa de provenienta a lor, prin toate activtatile pe care le faci ar trebui sa iti pastrezi greutatea, nu? Astfel, daca ingerezi mai putin, slabesti, daca ingerezi mai mult, te ingrasi.
Ce se intampla daca privim putin mai in profunzime acest aspect?
Implicatiile procesarii de catre organism ale macronutientilor are efecte in ceea ce priveste managementul greutatii corporale. Astfel, procesarea proteinelor nu este aceeasi cu procesarea carbohidratilor si nici a grasimilor. Totodata, sursa acestor macronutrienti conteaza. In cazul proteinelor, este indicat sa avem preponderent sursa de proteine complete (carne, oua, lactate) si nu incomplete (din sursa vegetala). Pentru carbohidrati este foarte important ca alegerile noastre sa vina din randul carbohidratilor complecsi (orez brun, cartofi dulci, paste integrale, fulgi de ovaz etc.) si nu din randul celor simpli (prajituri, paine alba, covrigi, patiserii etc.). Iar pentru grasimi ar fi ideal daca sursa lor ar fi din randul grasimilor nesaturate (ulei masline/cocos, nuci, seminte etc.) si nu din cadrul celor saturate, precum margarina.
Alegerile alimentare corecte vor duce catre o transformare a corpului, nu doar in ceea ce priveste greutatea si formele acestuia, ci si in compozitia acestuia. Cum nimeni nu doreste un corp cu forme placute, dar lipsit de tonus muscular, iar cei mai multi dintre noi au plecat in aceasta calatorie in ideea de a arata mai bine, poate ca ar trebui sa consideram si implicatiile la nivelul sanatatii prin alegerile nutritionale pe care le facem.

Desi cei trei macronutrienti - carbohidratii (4 kcal/g), proteinele (4kcal/g) si grasimile (9kcal/g) - sunt mai mult sau mai putin egali in ceea  ce priveste continutul energetic adus ca aport, procesul de asimilare al acestora este diferit, iar aceste diferente se traduc in implicatii la nivel de management al greutatii corporale.

Este adevarat ca daca ii asiguri organismului un aport caloric mai mic decat ii este necesar sa isi asigure activitatile zilnice vei slabi, dar conteaza felul in care vei face asta.

Intr-un clasament al ¨regulilor¨ de avut in vedere cand incerci sa iti construiesti un plan alimentar, printre primele de care trebuie sa tii cont sunt:

1. Metabolizarea si asimilarea de catre organism a macronutrientilor (proteine, carbohidrati si grasimi) se face cu un consum de energie diferit

Pentru a utiliza ca energie hrana asigurata organismului, acesta va ¨cheltui¨ un anumit pret tot in energie. Metabolizarea si digestia alimentelor se poate produce doar prin utilizarea unui anumit procent din energia adusa prin alimentatie.
Astfel, proteinele creeaza cel mai mare deficit energetic in digestia si asimilarea lor, urmate de carbohidrati, iar cel mai usor de digerat si asimilat sunt grasimile.
Devine destul de evident ca un plan alimentar bazat pe un numar de 2500 kcal zilnice va avea efecte diferite in functie de procentajul macronutrientilor aferent acestuia. Un plan bazat pe un continut de proteine mai mare va aduce un aport caloric final mai mic decat unul bazat predominant pe carbohidrati, decoarece costul energetic aferent va fi superior pentru cel cu continut ridicat de proteine.

2. Un consum mai mare de proteine reduce apetitul

Consumul de proteine reduce apetitul mai mult decat o pot face consumul de grasimi sau carbohidrati. Acest fapt se datoreaza, in special, procesului de digestie si asimilare mai lent decat in cazul carbohidratilor si grasimilor. Putem deduce ca o persoana care are un aport proteic mai ridicat va fi inclinat sa aiba un consum caloric per total mai mic chiar si in cazul in care nu incearca sa manance mai putin decat o persoana care nu are un aport proteic asemanator.

3. Consumul de fibre ajuta la reducerea absorbtiei caloriilor

Fibrele sunt o forma de carbohidrati care dau senzatia de satietate, dar nu contribuie cu niciun aport caloric deoarece corpul nu le poate absorbi si utiliza ca sursa de energie. Consumul de alimente cu o compozitie bogata de fibre va produce satietate, reduce dorinta de a manca din nou dupa un timp scurt si ajuta la o functionare mai buna a colonului. Conceptul ¨o calorie e o calorie¨ devine nul la o comparatie intre un aliment sarac in fibre si unul bogat in fibre, dar cu acelasi aport caloric.

4. Restrictia calorica pe perioade indelungate de timp va duce la incetinirea metabolismului


Un model liniar restrictiv de alimentatie va duce intr-un final la utilizarea a mai putine calorii de catre organism, ca si sursa de energie. Modelul liniar presupune mentinerea aceluiasi aport caloric (de exemplu 1800 kcal) in fiecare zi, indiferent de activitatea fizica aferenta zilei respective.
Organismul va intra in modul „fight or flight”, va recunoaste aportul caloric limitat si va incerca sa isi conserve depozitele de energie pentru a impiedica infometarea. Acesta este un mecanism de supravietuire pe care corpul nostru il are ca raspuns la astfel de stimuli.
De asemenea, un aport caloric restrictiv modifica in timp mediul hormona,l ceea ce va duce la scaderea capacitatii de utilizare a depozitelor de energie de catre organism.
Reducerea aportului de calorii va avea un impact vizual in primele 7 zile, urmand ca, in urmatoarele saptamani, acesta sa scada pana la zero daca se continua cu acelasi model restrictiv caloric.
Aici putem beneficia de acele „cheat meal-uri” sau „cheat days” folosite strategic pentru o resetare a metabolismului.

5. Momentul zilei in care mananci poate afecta modul in care organismul proceseaza caloriile

Pe perioada zilei, mediul hormonal se schimba conform ciclului circadian. Odata cu trecerea orelor, mediul hormonal se modifica, iar spre seara hormonii care au rol la procesarea alimentelor devin mai putin sensitivi. In plus, rata metabolica tinde sa scada putin pentru a ajuta la odihna si refacerea care se petrec in timpul somnului. Asta este unul din motivele pentru care este indicat ca cea mai mare masa sa fie cea de dimineata, urmand ca pe percursul zilei urmatoarele mese sa scada treptat in aportul energetic adus.
Cele doua perioade ¨optime¨, propovaduite de cele mai multe persoane autorizate din industrie pentru asimilarea unui numar mai mare de calorii provenind din carbohidrati, sunt dimineata si in decursul a 1-2 ore dupa efectuarea antrenamentului.

Nimic nu este mai important decat sa stii tinta catre care tinzi sa ajungi, pentru ca fara acest lucru nu stii ce ai putea sa faci pentru a ajunge acolo sau ce si unde ai putea sa cauti informatiile si instrumentele care te-ar putea ajuta sa ajungi acolo.
Punctul in care te vezi ca finalitate creeaza contextul care va ajunge sa directioneze gandurile si deciziile pe care le iei, atat in ceea ce priveste fitness-ul si nutritia, dar si in celelalte aspecte ale vietii.

Cel mai important este sa stii unde vrei sa ajungi si sa actionezi astfel incat ajungi acolo.