This article is available only in Romanian version
Nu ne-am dori sa atragem antipatii din cauza temei pe care o abordam astazi, insa daca este sa fim corecti, atunci trebuie sa expunem toate partile unei probleme. Asa ca am decis ca astazi sa discutam despreun subiect care pe unii i-ar putea intrista: care sunt semnele ca bei prea multa cafea.
Cafeaua creste energia si vitalitatea organismului, este plina de antioxidanti, ne poate ajuta la slabire datorita continutului de substante care incetinesc depozitarea grasimilor in organism. Insa, consumata in exces, cafeaua poate avea efecte secundare destul de nocive.
Care sunt efectele secundare ala consumului de prea multa cafea?
Am zis ca trebuie sa incep cu felul in care cafeaua poate fi nociva si sa enunt cateva efecte adverse destul de evidente si deranjante:
Dintre efectele secundare ale consumului de prea multa cafea mentionez cateva importante:
•    vedere in ceata
•    oboseala si moleseala
•    cresterea sau scaderea poftei de mancare
•    ameteli
•    gura uscata
•    sete
•    anxietate
•    stare de confuzie
•    irascibilitate
•    insomnii
•    bufeuri si transpiratie nocturna
•    hiperglicemie
•    batai rapide ale inimii
•    tremur muscular
•    stare de greata
•    dureri de stomac
•    respiratie fructata
•    urinari dese
•    corpi cetonici in urina
•    diaree
Cu ocazia asta observ ca si eu am o parte dintre simptome, daca e sa o spun cinstit! Da, ma fac vinovata de consum de cafea destul de ridicat, poate ar trebui sa monitorizez mai bine cat consum si eu.
Probabil ca am pierdut usor controlul in momentul in care am devenit mai pasionata de sporturile de anduranta si simteam nevoia de un boost de energie. Chiar poti citi mai multe despre alimentatia si antrenamentele sportivilor de rezistenta (http://www.fitness-scandinavia.ro/blog-post.php?article=reguli-de-nutritie-pentru-sportivii-de-anduranta-si-antrenamentele-cardio-de-rezistenta).
Semnele consumului de cafea in exces
Hai sa dezbatem mai pe larg semnele consumului excesiv de cafea. Precizez de la bun inceput ca un consum moderat de cafea inseamna cam 350-360mg de cafea, despre exces de cofeina vorbim de la 500-600mg in sus.
1. Ritmul accelerat al inimii
Consumata in exces, cafeaua stimuleaza sistemul nervos central si creste nivelurile de adrenalina si dopamina ducand la o stare de agitatie si anxietate. Prea multa cafea iti poate accelera bataile inimii.
Pentru cei mai multi dintre noi, cafeaua reprezinta elixirul care ne tine in miscare in zilele lungi si pline de sarcini diverse.
Totusi, fix atunci suntem obositi si inca mai avem mult lucru riscam sa consumam prea multa cafea, iar acest lucru ne poate afecta atat starea generale cat si sanatatea.

2. Spasme oculare
Poate ai remarcat si tu uneori ca ai niste spasme oculare si nu stii carui fapt se datoreaza. Ei bine, se mai intampla sa ti se zbata ochii de la somn de proasta calitate sau insuficient, consumul de cafea si ceai cu cofeina, respectiv teina, bauturi energizante sau alcool in exces, diverse alergii sau carente nutritionale sau sindromul ochiului uscat.
Institutul National de Sanatate American a stabilit ca excesul de cafea se numara printre principalele trei cauze ale zbaterii ochiului. Potrivit cercetarilor realizate de cercetatorii Universitatii din York, cofeina stimuleaza secretia de serotonina si noradrenalina, neurotransmitatori excitatori care cresc reactivitatea muschilor si nervilor.

3. Irascibilitate
Starea de nervozitate crescuta apare atunci cand oxigenul nu mai ajunge la un nivel optim la creier. Asadar, se instaleaza o stare de confuzie mentala si o lipsa de reactie la stimuli. Mai mult, persoanele care consuma prea multa cafea se confrunta si cu fotosensibilitate, adica sensibilitate la lumina.
„Cofeina blocheaza receptorii de adenozina si dau peste cap nivelurile de adrenalina, dopamina si glutamat, creandu-ne o stare de agitatie, iritabilitate si anxietate, dar si batai rapide ale inimii”, conform spuselor lui Michael Yassa, neurobiolog la Universitatea California.

4. Stari de insomnie
Somnul este un element absolut esential pentru orice aspect al functiilor cognitive asa ca nu permite unei substante controlabile precum cofeina sa iti afecteze odihna.
Studiile arata ca o ceasca de cafea bauta cu 6 ore inainte de a merge la culcare iti deregleaza ritmul circadian al organismului. Prin urmare, ideal ar fi sa consumi ultima cafea a zilei cat mai devreme in zi de fapt, chiar daca tu simti ca nu esti afectat in niciun fel nici daca bei cafea inainte de culcare.
Chiar daca vei reusi sa adormi, sansele ca somnul sa fie unul odihnitor sunt destul de reduse. Sa nu uitam ca in general consumul de cafea are efect diuretic si laxativ si nu e exclus sa te trezesti pentru a face cateva drumuri deranjante pana la baie de cateva ori.

5. Stare de oboseala si somnolenta in timpul zilei
Chiar daca o ceasca de cafea la primele ore ale diminetii ne baga in priza, lucrurile nu stau chiar la fel de bine si daca bem 3-4 sau chiar mai multe cani de cafea in timpul zilei.
Un studiu publicat in revista “Neuropshychopharmacology” a scos in evidenta faptul ca excesul de cofeina poate avea exact efectul advers, adica ne poate scadea nivelul de energie, reducandu-ne productivitatea si favorizand starea de somnolenta.
Ti-as recomanda mai degraba sa alegi alimente care sa iti ofere energie cu eliberare lenta, decat o cana mare cu cafea delicioasa. Si stai de parte de zahar!
Alege o masa alcatuita din: ovaz cu scortisoara si seminte de in, tortilla din faina integrala cu unt de arahide si ghimbir, piure de banane cu unt de arahide si bucati de ciocolata neagra, hummus cu migdale si broccoli, omleta cu spanac si pasta de avocado.
6. Consumul ridicat de cofeina poate afecta ficatul, mai ales daca iei si analgezice
Ficatul este un organ foarte rezistent. Aproximativ 75% din tesutul hepatic poate fi afectat sau inlaturat chirurgical fara sa apara insuficienta hepatica.
Cu toate acestea se pare ca el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când aceasta bautura este combinata cu paracetamolul, sugereaza un studiu efectuat in 2007 de oamenii de stiinta de la Universitatea din Washington.