This article is available only in Romanian version
Ananasul este un fruct tropical pe care il tot celebram de cativa ani si nu numai pentru gustul sau unic si distinctiv, insa si pentru multiplele sale beneficii pentru sanatate. Dar hai sa iti mentionez in mare despre ce urmeaza sa dezvoltam in acest articol: ananasul are abilitatea de imbunatatire a sanatatii plamanului si sistemului respirator, este un remediu bun pentru tuse si raceala, imbunatateste digestia, te ajuta sa slabesti, intareste oasele - combatand osteoporoza - si sanatatea orala, imbunatateste sanatatea ochilor, reduce inflamatia, previnecancerul, imbunatateste sanatatea inimii, te ajuta sa lupti cu infectiile si parazitii, imbunateste sistemul imunitar si sistemul circulator.
Ti-am captat atentia? sper ca da, pentru ca ananasul chiar este una dintre fructele cu adevarat sanatoase pe care chiar merita sa le incluzi in alimentatie. Mai ales ca il poti consuma atat proaspat, inclus intr-un smoothie, preparat termic, in retete delicioare de tort cu ananas sau prajitura cu ananas si, de ce nu, intr-o reteta mai exotica de pui cu ananas.
Christofor Columb a fost cel care a adus acest fruct exotic in spania si Europa, prin anul 1493.
Pe langa o poveste interesanta legata de aparitia sa si aspectul sau aparte, ananasul este desigur plin de nutrienti, vitamine si minerale, inclusiv potasiu, cupru, mangan, calciu, magneziu, vitamina C, beta caroten, tiamina, vitamina B6 si folati, dar si fibre alimentare solubile si insolubile, la care se auda celebra bromelaina, una dintre enzimele proteolitice cu efect spectaculos asupra digestiei, dar si cu efect antiinflamator.
1. Ananasul te poate ajuta sa slabesti
Mai trebuie sa spun si ca ananasul are putine calorii? Eu zic sa dezvoltam putin cat de sanatos este de fapt.
Ananasul are efect diuretic si previne depunerea grasimilor in organism, fiind asadar un aliat de incredere pentru o dieta echilibrata. In ciuda credintelor populare, nu toate fructele slabesc. De fapt, fructele nu slabesc in sine mai niciodata, dar asta este o tema pe care o dezbatem cu alya ocazie.
Includerea ananasului in alimentatie poate fi o idee foarte buna daca vrei sa slabesti 2-3 kilograme si in acelasi timp sa-ti detoxifici organismul.
Poate ai auzit si de renumita dieta cu ananas, o monodieta de fapt. Mai exact, mananci numai ananas. Nu sustin asemenea diete pentru ca risti sa iti deteriorezi foarte rau sanatatea, insa pentru cateva zile (niciodata mai mult de o saptamana), daca vei considera ca ai nevoie, poti incerca.
2. Ananasul sustine digestia
Ca majoritatea fructelor, si ananasul este o sursa foarte buna de fibre alimentare, insa este cu atat mai special cu cat contine atat fibre solubile cat si fibre insolubile. Asta inseamna de fapt ca un consum constant de ananas te poate proteja de mai multe boli, inclusiv constipatie sau diaree, sindromul colonului iritabil, ateroscleroza si aparitia cheagurilor de sange, scazandu-ti si tensiunea arteriala in acelasi timp.
Ananasul contine bromelaina, enzima digestiva proteolitica mentionata anterior, care favorizeaza digestia si impiedica balonarea. Bromelaina se regaseste doar in ananasul proaspat, care trebuie consumat, de preferinta, dupa o masa copioasa. Ananasul este chiar una dintre putinele fructe pe care le poti consuma alaturi de carne.
3. Scade tensiunea arteriala
Ananasul este o sursa valoroasa de multiple minerale, iar potasiul este una dintre ele. Potasiul este extrem de important in organism, iar deficienta sa poate rezulta intr-o multime de probleme de sanatate.
Una dintre functiile cele mai importante ale potasiului este aceea de vasodilatator, ceea ce inseamna ca scade tesniunea si stresul din vasele de sange, promovand circulatia sanguina catre mai multe parti corporale.
In momentul in care vasele de sange se relaxeaza, tensiunea arteriala este redusa si circulatia este mai putin restrictionata. Asta va preveni formarea cheagurilor care ar putea bloca trecerea sangelui prin vene si va reduce acumularea de placa in artere si vasele de sange. Asta ne ajuta sa prevenim cateva probleme de sanatate precum ateroscleroza, infarctul sau atacul de cord.
4. Ananasul contine compusi anticancerigeni
Ananasul contine 50 mg de vitamina C si 58IU de vitamina A la 100g. Aceste vitamine protejeaza celulele sanatoase de amenintarea radicalilor liberi, ce favorizeaza aparitia cancerului si sustin repararea celulele deteriorate.
5. Ananasul este bogat in mangan si previne osteoporoza
Ananasul contine 927 mcg de mangan la 100g. Manganul este un mineral care intareste oasele si tesuturile conjunctive. Medicii recomanda barbatilor o doza de 2,2 miligrame pe zi si femeilor - o doza de 1,9 miligrame. Adultii mai in vârsta, care prezinta un risc mai mare de oase fragile, ar trebui sa includa ananasul in alimentatie, pentru a spori rezervele de mangan din organism.
6. Ananasul este bogat in cupru si ajuta la formarea celulelor noi
Pe langa beneficiul de vasodilatator al potasiului, ananasul furnizeaza corpului si cupru, un mineral esential care sustine cateva reactii enzimatice si compusi din organism. Carenta de cupru cauzeaza osteoporoza, anemie, probleme cu glanda tiroida si scaderea numarului de limfocite. Medicii recomanda adultilor sa consume 699 miligrame de cupru pe zi.
Cuprul este extrem de necesar pentru formarea celulelor rosii de sange, cele care cresc oxigenarea de la nivelul mai multor organe, facandu-le sa functioneze la nivel optim.
Cuprul din ananas imbunatateste si abilitatile cognitive si poate mentine caile neurale in stare perfecta, prevenind astfel dementa si Alzheimerul.
7. Ananasul reducere riscul bolilor de inima
Datorita continutului de betacaroten, ananasul reduce cu pâna la 35% riscul afectiunilor oculare, cum ar fi degenerescenta maculara a retinei, ce reduce abilitatea de a citi sau de identificare a obiectelor mai indepartate.
Reteta simpla de pui cu ananas
Ingrediente:
•    2 bucati de piept dezosat si fara pielita
•    doua cepe de marime medie
•    1/2 capatana mare de usturoi
•    doua cutii compot de ananas
•    doua linguri pasta de tomate
•    sare si piper proaspat macinat
Mod de preparare:
1.    Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in putin ulei. Pieptii de pui se taie bucati de doua degete si se adauga peste ceapa si usturoi. Se lasa pe foc mic pana ce toata carnea devine alba.
2.    Cand carnea devine alba, se adauga compotul de ananas, sare si piper dupa gust, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba pana ce carnea este gata.
3.    Pasta de tomate se pune numai dupa ce carnea este bine fiarta si se mai lasa sa dea un clocot. Este o mancare foarte buna si usoara, cu gust dulce acrisor.