This article is available only in Romanian version.

Simti ca faci totul ca la carte si totusi kilogramelenu vor sa scada? Sau, poate chiar mai rau, observi cum sunt pe panta ascendenta? Incercarile disperate de a slabi pot ajunge sa ne frustreze extrem de rau si devin o sursa constanta de stres ca, la randul sau, in mod ironic, este si el un factor care ne tine in loc. In cadrul cursului de Tehnician Nutritionist, cum sa slabim sanatos este, desigur una dintre temele favorite, iar astazi voi incerca sa iti expun cateva motive pentru care nu slabesti desi respecti, sau crezi ca respecti, toate regulile pentru atingerea acestui obiectiv.

De ce nu reusesc sa slabesc?

Procesul de slabire reprezinta un cerc vicios in care incercam sa controlam ceea ce mancam, simtim ca pierdem in lupta cu kilogramele in plus, ne pedepsim pentru momentele in care nu ne controlam si ne supunem corpul la o mare doza de stres, care ne va afecta si mai rau organismul, in multiple alte feluri. Apoi urmeaza episoade de mancat compulsiv, excesiv sau, dimpotriva alegem sa tinem o dieta drastica si ciclul va continua...
La cate mituri circula in zilele noastre despre slabire si la cat de multa lume alege sa o faca fara indrumarea unui specialist, nu e de mirare ca ne gasim prinsi adesea in situatia mentionata anterior.
Si eu am trecut prin asta, si prietene si poate chiar si tu. Ceva faceam gresit si cu cat am studiat mai mult, cu atat am ajuns sa imi dau seama ca nu faceam totul chiar cum trebuie si nu acordam atentie unor detalii care au ajuns sa faca diferenta.

Sa vedem impreuna ce am descoperit si te poate sta si in calea atingerii obiectivelor tale spre un trup sanatos si armonios.

1. Ai probleme hormonale
Daca simti o stare puternica de oboseala, de tristete sau anxietate crescuta, este foarte posibil sa suferi de un dezechilibru hormonal. Iti recomand sa consulti un medic endocrinolog, care iti va recomanda o serie de analize edificatoare si, daca este cazul un tratament.

2. Ai probleme cu digestia si absorbtia nutrientilor
Stii vorba “esti ceea ce mananci”. Ei bine, nu suntem ceea ce mancam ci suntem ceea ce digeram si absoarbem (haha, o gluma de nutritionist). Sanatatea sistemului nostru digestiv va determina sanatatea intregului nostru organism. Bacteriile care ne mentin sanatatea digestiva ne ajuta sa luptam impotriva bolilor, sa procesam alimentele, sa producem nutrienti si hormoni etc.
Expertii ne sfatuiesc sa consumam chiar si preventic probiotice si prebiotice, chiar si sub forma de suplimente, pentru ca nu vin cu niciun efect secundar si ne vor ajuta cu adevarat sa ne simtim mult mai confortabil.

3. Nu mananci suficient si iti impui un anumit numar de mese
Da, ai citit bine. Nu ai fi prima persoana care pateste asta.
E foarte posibil ca rezultatele sa nu apara din cauza faptului ca mananci prea putin, iar corpul tau nu are parte de toate substantele nutritive de care are nevoie pentru a da randament maxim la antrenamente. Dupa cum bine stii, alimentatia are o importanta de 50% in procesul de slabire. Restul i se atribuie sportului, care trebuie facut constiincios si corect.

O dieta bogata in proteine de calitate (carne de pasare, carne de peste, perle de branza, branza de vaci, quinoa etc), care va include si legume, fructe si grasimi sanatoase (avocado, unt de cocos, oleaginoase), este cheia spre corpul la care visezi.

Si acum te voi soca dandu-ti peste cap un crez bine inradacinat in credintele populare: nu trebuie sa mananci un anumit numar de mese! Da, poate parea incredibil, dar la finalul zilei este irelevant ca ai mancat multe mese si mici sau 3 mai mari, doua mai bogate samd. Este vorba de atingerea necesarul caloric si de macro si micronutrienti zilnici recomandati pentru corpul tau.

4. Nu ai varietate in antrenament
Stiu ca acele doua ore pe banda pot deveni extrem de plictisitoare, dar mai stiu si ca e foarte simplu sa ramai in zona de confort. Am o veste proasta insa. Daca luni in sir vei face acelasi tip de antrenament, indiferent ca vorbim de cardio sau de antrenamentul cu greutati, la un moment dat vei stagna. Corpul are nevoie tot timpul de varietate.
Trebuie sa iti sochezi organismul si sa il fortezi sa arda caloriile in continuare, corpul trebuie sa aiba parte de antrenamente diverse. Asa ca schimba-ti rutina de miscare la fiecare 3-4 saptamani. In acest fel, corpul tau nu va avea cum sa intre in acea faza in care nu mai vrea sa iti ofere ceea ce urmaresti: muschi mai tonifiati, mai puternici, mai sculptati si o stare de bine.

5. Nu ai suficienta intensitate la antrenament
Aceasta mentiune o facem si in cazul celor care isi doresc sa dezvolte masa musculara. Intensitatea antrenamentului joaca un rol decisiv atat in succesul stimularii cresterii musculare, cat si in procesul de slabire.
Cand faci sport trebuie sa simti ca depui efort pentru ca altfel il faci degeaba. AI grija sa si respiri corect, iar in cazul doamnelor si domnisoarelor, nu va sfiiti sa va antrenati si cu greutati mai mari pentru a va sculpta armonios corpul.

6. Nu te odihnesti suficient
Intr-un material anterior am discutat despre alimentele care sustin somnul. Unul dintre motivele pentru care somnul de calitate este esential pentru noi cei care vrem sa slabim sau sa devoltam masa musculara este acela ca in timpul somnului organismul se recupereaza si se reseteaza pentru ca a doua zi sa performeze din nou la parametri optimi.

7. Mananci prea mult in oras
De “pacatul”asta nu am suferit, recunosc ca intotdeauna am stricat standardul iesirilor in oras cand imi comandam o apa sau o cafea.
Motivul pentru care nu este atat de indicat sa mananci in oras atunci cand esti “la dieta” este ca, chiar si atunci cand ceva pare sanatos in meniu, exista oricand riscul sa nu stii exact ce contine si sa nu poti calcula cel putin caloriile. Mai ales considerand ca majoritatea restaurantelor gatesc cu uleiuri vegetale de proasta calitate in cantitati excesive. Chiar si daca folosesc unt, tot cantitatea prea mare va fi cea care ar trebui sa te tina departe de acel preparat.

8. Nu mananci grasimi
Nu stiu daca inca se mai vehiculeaza mitul ca grasimile ne ingrasa, insa voi repeta si eu adevarul: grasimile sanatoase nu ne ingrasa (decat daca sunt consumate in exces, desigur). Ba chiar ele ne ajuta sa sustinem sanatatea sistemului hormonal, caruia deja am zis ca este important sa ii acordam atentie. Nu ar trebui sa te surprinda daca multi dintre cei care au probleme hormonale mananca tin vreo forma de dieta low fat.

9. Te antrenezi prea mult
La fel de importante precum efortul sunt odihna si recuperarea (cum am zis si mai devreme de somn). Daca nu ii acorzi corpului tau ocazia sa se refaca dupa o sedinta intensa de sport, acesta nu va mai avea puterea sa isi exercite puterile magice asupra musculaturii. Fenomenul acesta are si o denumire: epuizarea depozitelor de glicogen din muschi. Nu vrei sa se intample asta! Multe persoane se antreneaza pana la epuizare si sufera chiar accidentari din aceasta cauza.

Cum iti dai seama ca te-ai antrenat excesiv? Acorda atentie urmatoarelor simptome: lipsa de motivatie, oboseala cronica, indispozitia, febra musculara prelungita.

Retine ca antrenamentul nu inseamna doar exercitii. Trebuie sa fii in forma si din punct de vedere psihic. Daca nu ii acorzi corpului tau o pauza binemeritata, productivitatea va avea de suferit, iar rezultatele vor intarzia sa apara.