Imbatranirea este definita de cele mai multe ori ca o pierdere progresiva a functilor biologice acompaniata de scaderea fertilitatii si cresterea mortalitatii o data cu inaintarea in varsta. Acest proces debuteaza cu maturizarea sexuala si continua in timp pana la finalul vietii, al carei ultim eveniment este moartea. Speranta de viata este in general direct proportionala cu dimensiunea organismului. Unele dintre cauze sunt inevitabile cum ar fi imbatranirea celulelor, radierea cu ultra violete, radicalii liberi si efecte genetice;altele implica factorii de mediu si consecintele comportamentale.

Astfel, acumularea continua de diferite tipuri de daune, impreuna cu obisnuitele erori bio-informationale procesate sunt principalele cauze ale imbatranirii.

Dunele macromoleculare pot fi de mai multe forme, multe insa ne putand fi idetificate. Ar fi mai eficent sa  eliminam celulele afectate, decat sa eliminam afectiunea in sine.

In orice caz , niste molecule daunatoare sunt cruciale pentrufunctionarea celulara. Interventile care ar putea inlatura deteriorarile ar putea avea reactii adverse. Dar celulele macromoleculare deteriorate pot aparea in diferite forme, multe dintre ele putand inca fi identificate.

Regenerarea tesuturilor ridica riscul de cancer prin cresterea sansei de a dobandii mutatii ADN-ului sau epi-mutatii. Modificari ale ADN-ului pot fi modificate de catre eruptile solare si pot fi corectate de catre enzime. Cand mecanismul de reparare se strica, cauzeaza imbatranirea celulelor, inclusiv boli precum cancerul sau sindromul Down.

Persoanele care au probleme cu repararea ADN-ului duc lipsa de cromozomi care ajuta la combaterea radiatilor, chimicalelor si diviziunii celulare.

Imbatranirea este rezultatul caderii sistemului celular care nu are in de ajuns oxidanti. In zilele noastre nivelul de toxine si a radicalilor liberi e crescut. Toate aceste toxine sunt introduse in corpul nostru din cauza mediului in care traim si felul in care traim. Adica dieta, de regula grasimile hidrogenate, grasimi rancede si acele grasimi care au fost incalzite la emperaturi ridicate in timp ce au fost gatite.

Poluantii de nivel mediu includ poluarea, tigarile, fumul si numerse ate chimicale, stresul, exercitiile psihice si radiatile. Cu cat organismul vostru ajunge la maturitate, cu atat rata metabolica incetineste. De aceea pentru o intretinere generala de sanatate trebuie sa mancati inteligent si echilibrat si sa tine-ti cont de toti factorii de risc care ar putea sa va dauneze sistemului imunitar si intregului organism!