Alearga catre un abdomen definit!

Ai reusit in sfarsit sa construiesti o masa musculara impresionanta de care poti fi mandru, dar ai ramas cu un strat considerabil de “budinca” care te impiedica sa profiti din plin de munca ta. Cum putem scapa de stratul adipos acumulat in timpul constructiei de masa musculara?

Prima varianta impune efectuarea a zeci de minute pe aparatele de antrenament cardiovascular. Vestea buna este ca ai o alternativa de a-ti arata corpul cizelat fara a pierde timpul. Raspunsul se numeste – cardio cu intervale de intensitate.

HIIT(high intensity interval training) este un sistem de antrenament ce se bazeaza pe perioade scurte de  efort intens, urmate de pauze strategice de recuperare. Corpul uman este conceput sa foloseasca rezervele de grasime pentru efortul liniar de joasa intensitate si glucidele pentru eforturi scurte si intense. Totusi efectele benefice ale intervalelor nu se opresc dupa incheierea antrenamentului ci continua pana la 24 de ore dupa acesta. Corpul tau va fi intr-o stare de alerta continua ceea ce se traduce printr-un consum mai mare de calorii pentru efectuarea sarcinilor de zi cu zi.

Din pricina efortului aproape maximal pe care il exerciti in timpul antrenamentului HIIT , vei observa o crestere a valorii EPOC(excess post-exercise oxygen consumption) ceea ce se traduce prin mai multe calorii arse si un abdomen mai reliefat.

Vei putea astfel sa atingi mai multe obiective:

1-scurtarea timpul petrecut pe aparatele de cardio, cresterea eficientei antrenamentului propriu zis

2-scaparea de colaceii incapatanati de pe zona abdomenului

3-o mai buna conditie fizica obtinuta intr-un timp mai scurt

4-scapi de monotonia sesiunilor de cardio clasice

15 minute la sfarsitul antrenamentului de fitness sunt suficiente – incepe cu o incalzire prealabila, 3 minute de mers. Suntem gata de antrenamentul propriu-zis(6 sprinturi), iti recomand un raport efort/recuperare de 1/3 – 30 secunde alergare;  1:30  jogging usor sau mers in care vei incerca sa respiri adanc si sa cobori pulsul.

Desigur ca in cazul tuturor tipurilor de antrenament avem contraindicatii si elemente de siguranta:

Nu incerca sa executi un antrenament bazat pe sprinturi fara o incaltaminte special conceputa pentru alergare, talpa groasa de spuma este o necesitate absoluta.

Nu incerca un astfel de program daca ai o greutate mai mare de 90 kg deoarece stresul la care vor fi supuse articulatiile tale va fi unul considerabil.

Incearca pe cat posibil sa executi sprinturile in natura (cu un simplu ceas de mana) deoarece benzile din salile de fitness necesita  aproximativ 10-20 de secunde pentru a ajunge la viteza dorita.

Ca si in cazul antrenamentului cu greutati diversitatea este cel mai bun principiu de antrenament, asa ca din cand in cand este bine sa revi la sistemul clasic de intensitate joasa pentru a evita stagnarea si pentru a permite recuperarea articulatiilor.

Spor la antrenament!