This article is available only in Romanian version
Despre trendurile in fitness si wellness ale noului am scris deja si nu puteam trece cu vederea curentele alimentare ale noului an. A inceput sa se promoveze ceaiul matcha, s-a folosit din ce in ce mai mult ulei de cocos si se cumpara din ce in ce mai mult otet de cidru de mere. Vorbim despre ce alimente sanatoase ne recomanda nutritionistii, dieteticienii dar si cercetatorii sa includem in planul alimentar saptamanal pentru o sanatate de fier.
Care sunt trendurile din alimentatia sanatoasa pentru noul an?
Alimentele la moda vor aparea in permanenta, multe dintre ele e bine sa fie studiate cu o mai mare atentie de fiecare in parte pentru ca in repetate randuri s-a dovedit ca nu era vorba decat de marketing agresiv.
1. Alimentele cu efect antiinflamator – primele pe lista de cumparaturi
Nu este prea greu in ziua de astazi sa aruncam in dieta noastra dezechilibrata o multime de produse care cauzeaza inflamatie in organism. Lupta contra acestei inflamatii din corp se poarta de o multime de ani, insa in urmatorul an va deveni o prioritate si pe buna dreptate.
Inflamatia din corp poate fi responsabila de o multime de afectiuni, de la balonare la acnee pana la boli extrem de periculoase chiar letale.
Nu trebuie sa te surprinda daca vei vedea printre ingredientele principale ale retetelor sanatoase telina, turmeric, ghimbir, ulei de cocos, fructe de padure sau ananas.
2. Pudra proteica vegetala devine si ea o optiune buna
Desi nu promovam vegetarianismul, proteinele vegetale reprezinta pentru anumite persoane optiunea cea mai buna atunci cand poate nu agreeaza sau le-ar fi interzise produsele animale. Fara proteine nu putem trai sanatos, iar proteina din canepa sau proteina din mazare fac obiectul multor studii pe tema surselor alternative la proteinele animale.
O sa vedem si din ce in ce mai multe restaurante care ofera alternative vegetale la o multime de preparate (sa ne gandim numai la cate retete de burgeri vegetali au tot fost gandite in ultimii ani).
Curentul acesta orientat spre alimentatia vegetariana este foarte posibil sa fie generat in special de tendinta ecologista a tinerilor din ziua de astazi. Asadar nu vorbim neaparat despre cat de sanatoasa sau nociva ar fi carnea, cat despre o grija mai mare acordata mediului inconjurator si resurselor acestuia.
Cei care practica sport cu atat mai mult trebuie sa acorde o atentie sporita consumului de proteine.
3. Turmericul – remediul miraculos
Ani de zile ne-au fost recomandate quinoa si semintele de chia, insa anul 2017 se pare ca este anul de glorie al condimentului galben. Turmericul este bogat in curcumina, o substanta deja extrem de renumita pentru beneficiile sale multiple, in special ca un eficient antioxidant.
Poti sa gasesti turmeric sub forma de pastile sau pudra pe care o poti presara in retete delicioase sau peste salatele de legume (care si ele vor fi “in trend” in anul ce vine).
4. Noul ingredient minune – colagenul
O fi o gena buna si o ingrijire desavarsita sau poate ca are legatura cu un simplu ingredient: colagenul! Pentru o multime de femei, aceasta proteina fibroasa reprezinta si va reprezenta secretul cel mai bine pastrat pe o piele care radiaza de sanatate. Si nu numai pielea are de beneficiat de pe urma consumului de colagen, ci si parul care va deveni mai puternic si lucios, unghiile care se intaresc si digestia care va functiona optim.
Aproape in intregime, corpul este alcatuit din colagen, de la piele la oase. Dupa varsta de 25 de ani insa ne scade capacitatea de a-l produce asa ca trebuie sa ne gasim o alta sursa. Aici intra in scena ciorba de oase si cateva batoane sanatoase incarcate cu amino acizi.
Categoria pudrelor si suplimentelor cu colagen castiga teren la fel ca si bauturile cu colagen, menite sa ne hraneasca organismul asa cum simte nevoia.
5. Usturoiul negru – condimentul minune
Usturoiul negru este un condiment ce provine din Asia, zona in care este folosit in special datorita multiplelor sale beneficii pentru sanatate. Creat printr-un proces similar fermentatiei, capacitatea sa antioxidanta este dubla fata de cea a usturoiului nefermentat, conform anumitor studii. Usturoiul negru poate fi folosit la gatit in acelasi fel ca si usturoiul copt.
Din ce am gasit eu prin cautarile online, usturoiul negru se gaseste pe la magazinele bio online. Poate merita incercat macar o data.
6. Adaptogenii prind tot mai mult teren
Adaptogenii reprezinta o clasa aparte de plante renumite pentru abilitatea lor de a trata sistemul suprarenal si hormonal, ajutandu-ne sa suportam mai bine si stresul. Aceste plante se denumesc adaptogeni pentru ca au capacitatea de a identifica anumite nevoi specifice ale organismului si sa actioneze in consecinta.
Au fost folositi in medicina chineza si ayurvedica timp de cateva secole. Ashwaganda de exemplu este unul dintre cei mai promovati adaptogeni, avand efecte notabile asupra imbunatatirii somnului si ameliorarii anxietatii.
Alti adaptogeni includ astragalus (eficient in reducerea cortizolului), maca (renumita deja pentru efectele antiaging), rhodiola si multe altele.
Poti achizitiona aceste elemente sub forma de substante.
7. Algele – noua planta pentru intarirea sanatatii
Algele sunt noua super-planta care va rivaliza cu legumele cu frunze verzi. Algele reprezinta un ingredient de baza in bucataria chinezeasca de mii de ani, insa de anul acesta vom vedea cum tot mai multe restaurante vor include pe meniu diverse preparate cu aceste vegetale versatile.
In strainatate vom vedea probabil si diverse gustari delicate si crocante din alge.
Faptul ca aceste plante vor primi mai multa atentie in alimentatia de zi cu zi nu poate decat sa ne bucure avand in vedere ca au putine calorii si grasimi si ne ofera o gama larga de nutrienti inclusiv vitamina A, vitamina C, complexul de B-uri, fibre, fier, iod, zinc si magneziu.
8. Mai putin alcool la petreceri
Stim foarte bine cat de mult ne influenteaza grupul social in alegeri si activitati, iar de multe ori acestea ajung sa ne afecteze poate niste decizii sanatoase pe care le-am luat pe cont propriu. Adunarile si iesirile cu prietenii sau cu parteneri de business sunt cele care ne dau de multe ori peste cap planurile pentru slabire sau pentru o sanatate de fier.
Foarte des ajungem sa consumam mult alcool, sucuri, mancaruri pline de calorii goale si chiar sa sarim peste antrenamente cateva zile la rand. Ei bine, 2017 este anul in care va incepe promovarea adunarilor sociale la care nu se consuma alcool, ci se va pune mai mult accent pe tonice begetale, dans si energizare .